Czy błędy ES/SES mogły spowodować obniżenie prędkości synchronizacji na VDSLu

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 12
  • 0

Mam problem z łączem VDSL w Orange (Funbox 2.0). Od jakiegoś czasu moja prędkość synchronizacji została "ubita" do poziomu 26-28 Mb/s, podczas gdy wcześniej przez długi czas usługa działała stabilnie na poziomie 50 Mb/s.

Pamiętam, że przy 50 Mb/s licznik błędów ES/SES potrafił pokazać ok. 50, ale nie wpływało to na komfort użytkowania. Teraz po spadku prędkości o połowę, błędy wynoszą równe 0.

Czy te 50 błędów ES/SES, które miałem wcześniej przy pełnej prędkości, to faktycznie powód, dla którego system mógł mnie tak drastycznie obniżyć predkości? I czy da się jakoś wrócić do starych prędkości?

Screenshot_2.png

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@gratex  łącza miedziane mają takie właściwości, że ulegają degradacji 

Dodatkowym aspektem jest profil, który ulega zmianie/ obniżeniu prędkości gdy parametry się pogarszają.

Profil ten teoretycznie powinien być podniesiony, gdy łącze będzie naprawione, ale...czasem utrzymuje się w tej dolnej granicy, mimo to, że łącze by mogło pracować szybciej.

To się nazywa DLM , czyli stabilizacja łącza.

Poproś na infolinii, aby przekazali do techniki prośbę o reset ustawień i aktywację stabilizacji od nowa. Trwa to kilka dni, ale automat zdecyduje na ile max prędkości łącze wydoli. Tak to działa 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

13 ODPOW. 13

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@gratex  mogło to ubić prędkość, zgłaszaj w BOK.

• 16060
  • 66628
  • 854

@gratex  łącza miedziane mają takie właściwości, że ulegają degradacji 

Dodatkowym aspektem jest profil, który ulega zmianie/ obniżeniu prędkości gdy parametry się pogarszają.

Profil ten teoretycznie powinien być podniesiony, gdy łącze będzie naprawione, ale...czasem utrzymuje się w tej dolnej granicy, mimo to, że łącze by mogło pracować szybciej.

To się nazywa DLM , czyli stabilizacja łącza.

Poproś na infolinii, aby przekazali do techniki prośbę o reset ustawień i aktywację stabilizacji od nowa. Trwa to kilka dni, ale automat zdecyduje na ile max prędkości łącze wydoli. Tak to działa 

• 5
  • 12
  • 0

Dostałem właśnie informację od konsultanta na czacie, że procedura resetu ustawień portu i ponowna aktywacja stabilizacji (DLM) jest wykonywana automatycznie przy każdym zleceniu naprawy usterki, ale nie wiem na ile to jest prawda. 

• 16060
  • 66628
  • 854

@gratex  nie tak do końca. Przy zgłoszeniach zamykanych automatycznie i przy dziwnych odpisach techników nie zawsze to działa. Dlatego niestety trzeba na kumatego konsultanta trafić...

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@gratex  we wszystkim najpierw robią reset, bo to jest najprostsza metoda i liczą, że się uda

• 16060
  • 66628
  • 854

@Glut  reset modemu, czasem...

Restart portu często, reset portu...rzadziej, żeby nie powiedzieć, że to tylko w określonych sytuacjach i specjalny dział robi 

• 5
  • 12
  • 0

Dostałem taką odpowiedź od konsultanta: 'Informacje o resecie DLM dodałem do zgłoszenia, co i tak technicy wykonają przy zgłoszeniu dotyczącemu szybkości'. Konsultant jeszcze przekazał mi informacje, że na linii tłumienie wynosi 22.6 dB. Zobaczę, co faktycznie zrobi technik.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 479
  • 1337
  • 7

A jaka jest faktyczna odległość linii? To jest podstawa do tego ile można prędkości teoretycznie mieć. Przy takim tłumieniu to i tak jest z prędkością dobrze.

• 16060
  • 66628
  • 854

@gratex  22dB tłumienia to jakieś 1,7km.

Oczywiście matematycznie. Na takiej odległości VDSL może wcale się nie zsynchronizować. 

Według mnie powinieneś zacząć od swojego domu. Zweryfikować ilość gniazdek, jakość kablu i połączeń. Wzrost tłumienia wyjaśnia spadek prędkości. Tylko tłumienie nie wzrasta bez powodu. Oczywiście degradacja jakości kablu może być powodem, ale nie w 50% utraty prędkości. 

Tu bym stawiał na kłopoty na linii, kiepskie złącze, złe styki..