- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co to ma być?!
@Anonim poleciłbym zrobić pare testów i udukomentować to możesz też tak jak wczesniej pisałem zrobić parę testów ze speedtest certifikowanego przez UKE wtedy bym polecił jutro zgłosić to przez czat i wysłać wyniki konsultantom
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co to ma być?!
Troszkę nas rozpieścił dostęp do światłowodu, ale nie przesadzajmy. Ludzie w różnych lokalizacjach, przez LTE czy kabel mają w ogóle ograniczony internet.
Orange reklamuje światłowód dla graczy, oczywiście. Do 1Gb/s, gdzie jest to dużo droższa wersja. Wszystkie podane przez Ciebie dane mieszczą się w ramach umowy. Jeśli by się nie mieściły, mógłbyś ją zerwać. Żaden dostawca nie zapewni ci, że będziesz miał 24/7 ping 4ms, 10ms, czy nawet max 40ms. Chociażby dlatego, że jest to awykonalne.
Co do "Jeśli się nie ma wydajnej i pojemnej sieci to się nie podłącza do niej klienta" ; mam nadzieję, że nigdy nie wylądujesz w jakimś małym miasteczku, gdzie po starych kablach będziesz miał ledwo 10mb/s, a firmy lokalne rozłożą ręce i stwierdzą, że im się nie opłaca inwestować w Twoją ulicę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co to ma być?!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co to ma być?!
Tez się nabieram czasami ale nie aż tak.
Propozycja TV przy Neostradzie do 10 Mbs.
Biznesowe LTE przy przepustowości do węzła max 107Mbs według UKE
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co to ma być?!
Nie zauważyłem, aby reklama dotyczyła stricte światłowodu w wersji 1 Gbit/s. Uznaję to za reklamę skierowaną do każdego klienta światłowodu.
Nie chcę pingu 4-6. Nie da się do każdego serwera - ja o tym wiem.
Może być nawet i te 29/35.
Ale żeby to było stabilne. Na litość - nie wierzę, że ktoś usprawiedliwia tu jeszcze Orange. To jest światłowód a nie LTE czy DSL!
A nie tak, że ja mam problem z graniem online bo mam Orange. Znajomy ma ADSL do 10 Mbps (a i tak ma 8 właśnie) i też ma problemy - w Orange. Drugi znajomy z Wrocławia ma 1 Gbps właśnie i też ma problemy z zapchaną siecią.
O dziwo konkurencyjne LTE czy UPC u przyjaciela z Saskiej Kępy nie ma problemu. Trochę to dziwne, nie sądzicie?
@Piotrekk85 prędkość też nieco skacze jak widzisz na speedtestach. Zobaczę jak to będzie na certyfikowanych testach. Mam nadzieję, że tak samo jak w tych zwykłych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co to ma być?!
Zrobiłem z ciekawości jeszcze jeden speedtest do serwera Orange w Warszawie:
Jak widać jest jeszcze gorzej niż było.
Dodam ważną informację - wszystkie testy wykonywane po kablu bezpośrednio spiętym z routerem....
Trasa do serwera GeForce Now:
Nie sugerujcie się jednym straconym pakietem u mnie na routerze (puściłem 0.2 interwał)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co to ma być?!
@Anonimnapisał(-a)(…) Orange MUSI mi zapewnić taką jakość, abym mógł korzystać z internetu do grania. Przypomnę tylko jedno z haseł reklamowych które mnie zachęciło - że mogę grać bez opóźnień w gry online. I niezależnie od tego ile osób korzysta z internetu, jakość będzie taka sama...
Z jednej strony - rozumiem, że wkurza Cię, że nie wszystko działa tak, jak powinno / jak dało działać. Z drugiej…
Wybacz, ale jeśli w XXI w. ktoś bezkrytycznie wierzy w to, co usłyszy w reklamie, to nie ukrywam, że mnie to trochę bawi. Jak widzisz reklamę Toyoty z hasłem "Napędzana zachwytem" - to też kupisz, a potem będziesz się złościł na producenta, że przecież miała być napędzana zachwytem, a jednak musisz wlewać benzynę?… (To żart oczywiście, ale…).
NIGDZIE nie ma tak, żeby wszystko działało doskonale "niezależnie od tego, ile osób". To jest jak z autostradami - choćby zbudowano 20 pasów w jedną stronę, przy określonym natężeniu ruchu i tak się zatka. Nikt nie przewidział, że nagle parę (…naście) milionów ludzi przez parę tygodni będzie siedziało w domu, grając w gry, oglądając Netflixa, pracując - i to wszystko on-line. Nie bronię Orange - przeciwnie, zwykle należę do tych, którzy dość krytycznie podchodzą do wielu działań tej firmy - ale tu wydaje mi się, że przesadzasz. Sytuacja jest naprawdę wyjątkowa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co to ma być?!
@Anonim spróbuj wykonać certyfikowane pomiary jak predkości spadają poniżej 50 Mb/s
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co to ma być?!
@Janhalb Ciekawie to ująłeś, ale tu muszę się nie zgodzić.
Hasła marketingowe, które z reguły mają wabić klienta nie tyle realnymi zapewnieniami o możliwościach/jakości danego produktu (typu właśnie hasło Toyoty - nie jest to fizycznie możliwe; jest to czyste hasło marketingowe) nie są tym samym, co obietnica, że bez względu na to ile osób korzysta z internetu (nie jest to sprecyzowane dokładnie - czy w domu, czy ogólnie) - jakość będzie taka sama. Zarówno prędkość, jak i patrząc na kolejną obietnicę - brak lagów w grach. Z tego też powodu użyłem tego argumentu, nie jest inaczej 😉
To dwie różne rzeczy - kiedy jest zapewnienie o działaniu usługi i wymienianiu jej zalet oraz możliwości, a motto/hasło marketingowe danej firmy.
Jak najbardziej - jeśli prędkość spadnie poniżej gwarantowanej umownie granicy 50 Mbps - zrobię pomiar certyfikowany. Aczkolwiek i tak nie będę reklamował prędkości a samo w sobie działanie i stabilność internetu.
W dodatku edytuję i to tutaj wstawię:
Rozumiemy, jak ważne jest pozostawanie w kontakcie, szczególnie w obecnej sytuacji spowodowanej koronawirusem. Przechodzenie w coraz większym stopniu na zdalny system pracy oraz zawieszenie działania szkół oznaczają, że zapotrzebowanie na dostęp do internetu i dane jest coraz większe. Nasze sieci światłowodowe i mobilna 4G LTE są przygotowane na przyjęcie tego wyzwania. Aby ułatwić naszym klientom pracę i uatrakcyjnić czas spędzany w domu w tych dniach, postanowiliśmy dać im więcej internetu w komórkach i więcej telewizji bez dodatkowych opłat – mówi Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.
Nie chciałbym pracować zdalnie w takich warunkach, szczerze. Gdy przy streamingu jakość jest obniżana bo brakuje przepustowości przez to, że sieć jest zapchana....
To kłamstwo - sieć nie jest przygotowana na przyjęcie tego wyzwania. Czemu więc padły takie słowa?