Nie można wyświetlić tego widżeta.

Blokada domeny firmowej

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 12
  • 0

Blokada domeny firmowej

Problem tymczasowo udało się rozwiązać.

Blokada na moje IP została nałożona przez dhosting, ponieważ z tego adresu, otrzymali bardzo dużo ataków typu bruteforce. Aktualnie warunkowo dostęp został mi przyznany, ale problem nadal nie został rozwiązany.

Jako, że staram się dbać o swoją sieć oraz urządzenia wewnątrz sieci zacząłem zastanawiać się czy to że mieszkam w bloku wielorodzinnym może mieć jakieś znaczenie. Czy jest możliwość, że Orange korzysta ze współdzielonego adresu IP w obrębie np. klatki w bloku? Na 15 mieszkań na pewno 4-5 rodzin mają doprowadzony światłowód Orange (na klatce schodowej widać jak rozprowadzone są przewody) i blokada mogła zostać nałożona wcale nie z mojej winy.

Albo czy w jakiś sposób jestem w stanie uzyskać MAC Adres urządzenia, które sieje? Mógłbym wtedy albo potwierdzić, albo wykluczyć swoje urządzenia.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 96
  • 306
  • 2

Blokada domeny firmowej

@itgeosystem neostrada ma zmienne ip i jest ono przyznawane rejonow albo lokalizacyjnie z danym prefixem np xyz.aa._._ dla Twojejgo miejsca co się z tym wiaze to Twój adres ip mgół być używany np kilka godzin dni tygodni przez właśnie sąsiada co robił podejrzane rzeczy w sieci.

jako rozwiązanie bym stawiał na adres ipv6 jeśli nie masz jakis dodatkowych uslug jak monitoring etc

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2217
  • 10615
  • 89

Blokada domeny firmowej

@itgeosystemnapisał(-a)

Czy jest możliwość, że Orange korzysta ze współdzielonego adresu IP w obrębie np. klatki w bloku? Na 15 mieszkań na pewno 4-5 rodzin mają doprowadzony światłowód Orange (na klatce schodowej widać jak rozprowadzone są przewody) i blokada mogła zostać nałożona wcale nie z mojej winy.

Jeżeli korzystasz z połączenia IPv6 to ruch IPv4 jest tunelowany i wychodzi przez adres, który jest wspólny dla wielu użytkowników. Nie mam wiedzy na jakiej zasadzie użytkownicy są podpinani pod wspólny NAT.

Jeżeli zrezygnujesz z IPv6 to proces NAT odbywa się na twoim urządzeniu i w danym czasie tylko ty korzystasz z przyznanego adresu publicznego.

Albo czy w jakiś sposób jestem w stanie uzyskać MAC Adres urządzenia, które sieje? Mógłbym wtedy albo potwierdzić, albo wykluczyć swoje urządzenia.

Nie możesz uzyskać.

Anonim

Nie dotyczy

Blokada domeny firmowej

@itgeosystemnapisał(-a)

Problem tymczasowo udało się rozwiązać.

Blokada na moje IP została nałożona przez dhosting, ponieważ z tego adresu, otrzymali bardzo dużo ataków typu bruteforce. Aktualnie warunkowo dostęp został mi przyznany, ale problem nadal nie został rozwiązany.

Jako, że staram się dbać o swoją sieć oraz urządzenia wewnątrz sieci zacząłem zastanawiać się czy to że mieszkam w bloku wielorodzinnym może mieć jakieś znaczenie. Czy jest możliwość, że Orange korzysta ze współdzielonego adresu IP w obrębie np. klatki w bloku? Na 15 mieszkań na pewno 4-5 rodzin mają doprowadzony światłowód Orange (na klatce schodowej widać jak rozprowadzone są przewody) i blokada mogła zostać nałożona wcale nie z mojej winy.

To że mieszkasz w bloku, to jedna z przyczyn, druga to brak stałego IP, dlaczego nie masz internetu na firmę, to rozwiązało by wszystkie problemy. Bo wtedy można stałe ip mieć. 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32767
  • 38713
  • 1388

Blokada domeny firmowej

Wg mnie rozwiązaniem jest korzystanie z VPN (niezależnego od operatora). Polskie hostingi blokują pulę IP a nie pojedynczy IP. VPN z kilkoma serwerami dałby dostęp z różnych IP.
Anonim

Nie dotyczy

Blokada domeny firmowej

@Piotrekk85  stałe IP i VPN, dopiero jest pro rozwiązaniem, ale pół środkiem, może być to co proponujesz 😎

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6330
  • 25859
  • 216

Blokada domeny firmowej

@Anonimnapisał(-a)

@Piotrekk85  stałe IP i VPN, dopiero jest pro rozwiązaniem, ale pół środkiem, może być to co proponujesz 😎

@Anonim: Postawiłeś przecinki tak, że nie wiadomo co uważasz za rozwiązanie właściwe a co za półśrodek.

Że to co proponuje @Piotrekk85 to półśrodek, a dopiero VPN plus stałe IP to pro?

Czy że to co proponuje @Piotrekk85 to może być a stałe IP i VPN to półśrodek mimo że pro?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32767
  • 38713
  • 1388

Blokada domeny firmowej

Stałe IP nie ma w Polsce sensu do tego celu. Polskie hostingi blokują pulę IP a nie pojedynczy IP.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14213
  • 58419
  • 706

Blokada domeny firmowej

@chlopaki, jjeszcze raz napiszę, że jest mail do CERT Orange i tam trzeba zgłaszać adres IP do odblokowania. Co prawda raz na 11 dni, ale mógłby ktoś sprawdzić czy ta ścieżka działa??? Jak szybko zareagują?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32767
  • 38713
  • 1388

Blokada domeny firmowej

CERT Polska nie ma wpływu na takie blokady nakładane przez inne firmy. To różne inne sprawy, komuś wątki się mieszają.

email cert.opl@orange.com