- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bezpieczeństwo routera od Orange. Czy pracownik może ustawić serwer VPN? Mogę mieć własny router?
Dzień dobry,
mam router od Orange i czy jest możliwy scenariusz:
Pracownik Orange konfiguruje sobie na moim routerze serwer VPN? - Bo ma do niego dostęp.
Daje mu to dostęp do całej mojej sieci!
Czy nie jest to powód aby Orange umożliwił bez jakichkolwiek pytań możliwość podpięcia własnego routera zamiast Funboxa?
Niektórzy powiedzą że mogę za Funboxem postawić swój router ale jest to nie ekologiczne bo niepotrzebny funbox zużywa prąd czyli niszczy planetę.
Czy pracownik Orange (wiem nie każdy, ale ten który ma dostęp) może to zrobić?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bezpieczeństwo routera od Orange. Czy pracownik może ustawić serwer VPN? Mogę mieć własny router?
Na Funbox nie zrobisz serwera VPN, ani nikt inny tego nie zrobi.
Inna sprawa, że jeżeli masz ONT to w ogóle nie musisz używać routera operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tobert nie ma takiej możliwości. Pracownik musi mieć Twoja zgodę na wejście do menu modemu ( musisz w trakcie rozmowy nacisnąć WPS, aby otworzyć dostęp do menu z zewnątrz)
Te akcje są rejestrowane w logach dostępnych tylko dla operatora, a więc widziane w przypadku kontroli.
Według mnie to niemożliwe
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Inna sprawa, że Funboxy nie mają zaimplementowanych serwerów VPN. Nawet za dopłatą nie są dostępne, w przeciwieństwie do trybu bridge, który w pewnych warunkach jest dostępny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
Orange natomiast monitoruje ruch wychodzący z twojej sieci, i w razie wykrycia zagrożeń reaguje.
Oraz jako operator telekomunikacyjny jest zobowiązany logować aktywność użytkownika i udostępnić ją na polecenie służb (czyli jak użytkownik coś przeskrobie) 🙂