ASUS ROG Rapture GT-BE19000 - błędne dane neostrady

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2634
  • 10259
  • 38

@vini44napisał(-a)
Testowałem również z innym routerem Asusa i TP-Link i mam ten sam problem.

no to jak już jakiś kroczek zrobiłeś, powróć do nich. Co to dokładnie za modele?

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 19
  • 68
  • 0

Udało mi się zrobić telewizję bez Funboxa. Wystarczyło użyć starego Asusa jako AP. W ROGu ustawiłem IPTV Vlan na porcie 4 na 839. PRIO nie ma znaczenia (testowałem). Jeden kabel z Internetem jest połączony z portem WAN w starym Asusie. Drugi z portu 4 w ROG jest połączony z portem LAN w starym Asusie. Dekoder oczywiście też jest połączony z starym routerem Asusa. Zapewne do takiej konfiguracji wystarczyłby switch niezarządzalny. Chodzi tylko, by mieć VLAN TV 839 oraz Internet na jednym kablu do dekodera, czego niestety chyba sam ROG nie potrafi, ponieważ nie ma możliwości zrobienia podwójnego VLANu na porcie WAN.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9425
  • 38691
  • 326

Niejasno to napisałeś, czy można prosić o doprecyzowanie?

Masz gniazdko internetowe, zakładam że optyczne. I dwa rutery ASUS. Jak to połączyłeś konkretnie? 

Sugerujesz że jedynym problemem w tym lepsiejszym ruterze jest to, że nie daje się tam do jednego portu LAN podłączyć sygnału idącego z obu VLANów zdefiniowanych na WAN? I że wystarczyłby zwykły przełącznik niezarządzalny żeby te dwa porty połączyć, a ty zamiast tego użyłeś starego rutera (a właściwie jego przełącznika tylko)? Dobrze to zrozumiałem czy coś pokręciłem?

• 19
  • 68
  • 0

Tak. Po prostu Asus ROG nie ma opcji podwójnego VLANa na porcie WAN (jeśli się ustawi VLAN LAN porty w IPTV, to router przepuszcza je dalej, jest po prostu przeźroczysty), więc użyłem drugiego routera i połączyłem je dwoma kablami, który jeden ma VLAN 839, a drugi dostęp do Internetu. Drugi router ma złączone ze sobą sieć Internet oraz VLAN TV 839, więc po jednym kablu do dekodera jest Internet i TV.

• 9425
  • 38691
  • 326

OK, to skoro nie na WAN, to gdzie masz zdefiniowany VLAN 839? Na jednym z portów LAN?

• 19
  • 68
  • 0

Tak. Na porcie 4. Wtedy router po prostu przepuszcza ten VLAN z ONT dalej. Gdyby dekoder Orange nie wymagałby Internetu, wtedy nie byłoby problemu z TV.

vini44_0-1778852724983.png

• 9425
  • 38691
  • 326

Co za nieintuicyjna konstrukcja... Oczywiście to oznacza że ruter poprawnie dekoduje VLAN 839 na WAN (mimo że tam się go nie da skonfigurować), a konfiguracja po stronie LAN oznacza tylko tyle że do tego portu sygnał z tego VLAN ma trafić.
Oczywiście dekoder musi mieć dostęp do internetu, to nie podlega dyskusji - tak naprawdę dostęp do internetu jest ważniejszy niż dostęp do VLAN 839: bez autoryzacji przez internet dekoder nic nie "zdekoduje", nawet nie wystartuje poprawnie.
Oczywiście na LAN ustawienia prio nie mają żadnego znaczenia - skoro ci to działa, to znaczy że ruter prawdopodobnie "małpuje" egress prio z ingress prio na WAN, tak jak "zmałpował" VLAN z LAN na WAN...
To się nazwa działanie po omacku, ale gratulacje - skoro działa, to tylko się cieszyć.
A jeszcze a propos możliwości użycia zwykłego switch'a: pewnie masz rację, byłoby miło gdybyś to przy okazji zweryfikował. Tutaj jedynym potencjalnym problemem byłoby zapętlenie się komunikacji na switch'u podłączonym do dwóch portów rutera, ale najwyraźniej ruter się przed tym zabezpieczył skoro działa - cień ryzyka że za to zabezpieczenie odpowiada ten drugi ruter jednak istnieje (i wtedy niezarządzalny switch by nie wystarczył).
Tak czy owak dzięki za aktualizację.