ASUS ROG Rapture GT-BE19000 - błędne dane neostrady

ROZWIĄZANE

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3829
  • 17648
  • 95

@vini44  Zerknij na ten link: https://www.asus.com/support/faq/1049415/ 

Piszą, że : VLAN supported models:  GT-BE19000

Potem masz instrucję, jak utowrzyć VLAN. U Ciebie wygląda to inaczej? 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9404
  • 38564
  • 325

Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie, ale FB używa 802.1q prio 5 lub 6 przy negocjacji i utrzymaniu sesji PPPoE, nie 0. I ma dość długi odstęp między pakietami LCP (IIRC to 30 sekund).

Coś mi się jednak zdaje że tu nie do końca wszystko jest OK z hasłem, mimo wszystko. Diagnostyka w oparciu o to że hasło działa w FB jest myląca: FB nie potrzebuje dobrego hasła - jeśli wpisane będzie błędne to sobie pobierze właściwe sam, nikogo nie informując o problemach. Samo nawiązanie sesji potrwa trochę dłużej, ale ostatecznie się uda. Więc IMHO wpisujesz po prostu błędne hasło. Procedura zmiany hasła bywała zawodna. Najlepiej na wszelki wypadek przeprowadzić ją jeszcze raz, przez BOK, bez "automatów". Miałem identyczny problem i stąd moje podejrzenia.

ChatGPT sugeruje żeby zmienić port WAN, używać tego szybszego. Nie wiem czy to ma sens, ale może ma.

• 3829
  • 17648
  • 95

Co prawda hasło generałem kilka lat temu i dokładnie już nie pamiętam szczegółów, ale przypomina mi się , że hasło pomyślnie można zmienić tylko wtedy, kiedy router jest offline. Podczas aktywnej sesji występują problemy. Pamiętam (chyba),  że hasło stało się aktywne po około  20 min. 

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 53
  • 0

Dziękuję. Ustawienie PRIO na 6 pomogło. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2632
  • 10247
  • 38

pirenej_0-1778424521989.png

Dziwny ten sprzęt i te ustawienia. Coś jakby w klimatach druciarstwa z pierwszych stron tej epopei.

Czy kolega ma TV od O!? Na jakim dekoderze?

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 53
  • 0

Tak, mam. Dekoder to 4K Multi. Niestety TV nie działa. Bez ustawienia vlan 839 w iptv dekoder jedynie ma Internet. Z vlanem na PRIO 0 lub 5 nie ma połączenia z Internetem i TV. Włączyłem routing DHCP i IGMP. Po ustawieniu vlan w iptv dla TV nie mogę edytować opcji IGMP. Proszę o pomoc.

• 3829
  • 17648
  • 95

Na tego typu routerach raczej nie masz szansy uruchomić telewizji.  Chyba że masz TV na unicast, to w zasadzie tylko @j131 może coś doradzi. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3071
  • 14713
  • 135

• 3829
  • 17648
  • 95

Żaden Asus z wi-fi 7 nie jest wspierany przez Open WRT i raczej się to nie zmieni, ze względu na zamkniętą platformę SoC broadcoma. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9404
  • 38564
  • 325

@pirenejnapisał(-a)

pirenej_0-1778424521989.png

Dziwny ten sprzęt i te ustawienia. Coś jakby w klimatach druciarstwa z pierwszych stron tej epopei.

Czy kolega ma TV od O!? Na jakim dekoderze?

Niestety ale ta koegzystencja jest nomen omen egzystencjalnym warunkiem dla IP TV od Orange. W dodatku opcje w menu dotyczące VLAN są skrajnie mylące - na pierwszy rzut oka wygląda jakby ustawiało się swój LAN, nie WAN... No niestety nie mam bladego pojęcia jak to zmusić do pracy z VLAN 839 na WAN, a to przecież byłaby dopiero połowa sukcesu. BTW, poprawne prio dla tego VLAN to 4 (i tylko 4, wszystko inne jest ignorowane).

Znacznie prościej będzie po prostu pozbyć się dekodera i działać na apce. Albo wziąć ten najnowszy wynalazek (choć chyba dają go tylko do multiroom, nie wiedzieć czemu). Na apce IP TV zadziała bez żadnych kombinacji.