@Zeuseknapisał(-a)
Z tego co zauważyłem, Orange daje 5G tam gdzie ma swoje światłowody podłączone. Na tej mapie widać też właśnie światłowody.
@Zeusek spójrz na mój wpis odnośnie światłowodów zasilających stacje bazowe.
Robiąc speedtesty poprzez aplikacje speedtest.pl lub speedtest.net inne (może np. RFBenchmark) które upubliczniają ranking sieci przykładamy się do tych statystyk.
Pierwszy raz w życiu przekroczyłem na mobilnym internecie barierę 1Gbps, wczoraj Orange w Końskich:
Ja również Widzę że niewiele mi brakuje do zasięgu prawdziwego 5g.
5 Czy jest jakiś sposób aby wymusić połączenie smartfona z tym nadajnikiem w mojej okolicy który już rozsiewa prawdziwe 5G bo sam smartfon łączy się z innym nadajnikiem który nadaje po staremu.
Pobiłem swój rekord Polski po raz kolejny - Poznań, ul. Wiankowa 3:
@abcdnapisał(-a)Czy jest jakiś sposób aby wymusić połączenie smartfona z tym nadajnikiem w mojej okolicy który już rozsiewa prawdziwe 5G
Podejdź bliżej
Zainstalowałem ten program netmonster .
Mam też zainstalowany program network cell info . Ale te dwa programy pokazują całkiem co innego. Każdy z nich pokazuje inny BTS z którym jestem w tej chwili połączony co widać na dołączonych zrzutach ekranu . Nie wiem który z tych programów pokazuje prawdę a który kłamie
@abcd oba wskazują na 136222, a więc chyba ten sam..
Dziś i ja miałem okazję zobaczyć prędkości na 5G:
Jak robicie testy to wybierajcie serwer Orange (można dla wygody oznaczyć go jako ulubiony).
O - zobaczcie na dołączonym screenie jak niewiele brakuje mi do zasięgu prawdziwego 5 G . Sprawdziłem przed chwilą na podwórku stojąc od strony nadajnika osiągnąłem speedtest tylko 48/10 .
Co dziwne centralnym punktem na obszarze na którym jest podobno te prawdziwe 5 G jest BTS rozpoznawany przez program Netmonster jako ''wieża t-mobile co widać na screenie z poprzedniego mojego posta .