Światłowód w salonie vs ONT

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Cześć, 

zaczynam właśnie pracę w mieszkaniu po odebraniu go od dewelopera i analizuję dwa scenariusze w zakresie Internetu. W skrzynce multimedialnej mam standardowe gniazdo światłowodowe (mała biała skrzynka z dwoma zielonymi wejściami). Skrzynka jest dość mała standardowo.

Opcja A

Kupienie 10m kabla SC/APC i pociągnie go peszlem do salonu gdzie będzie router (planuję FB6).

Opcja B

Instalacja w skrzynce modemu ONT, z którego pójdzie standardowy ethernet peszlem do salonu. 

Peszle i tak tak trzeba poprowadzić bo salon inaczej rozplanowaliśmy niż deweloper. Jak myślicie która opcja jest lepsza i dlaczego? 

PS. Z routera w salonie planuje wrócić kablem ethernet do skrzynki i z niej dalej do innego pokoju w drugiej części mieszkania.

9 ODPOW. 9

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35155
  • 293

Jeśli i tak planujesz dokładanie kabli, to w zasadzie obie opcje są równie dobre. Wersja z ONT daje nieco więcej możliwości i jest bardziej naturalna. Ale jeśli nie dostaniesz ONT to przedłużenie światłowodu też jest dobrym pomysłem.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15600
  • 64196
  • 825

@Kermit  ja bym ułożył i patchcord światłowodowy i dodatkowo ethernet zarówno od szafki do salonu jak i do innych miejsc. Wtedy warto położyć dwa eth między salonem a skrzynka, na sygnał zwrotny do szafki i za pomocą switcha rozgałęzić do innych pokoi. 

Kabli nigdy za wiele, ale pamiętaj o tym, że tylko ethernet ogranicza na przyszłość prędkość usługi do 1Gb/ sek

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2851
  • 12157
  • 75

@agat13napisał(-a)

Kabli nigdy za wiele, ale pamiętaj o tym, że tylko ethernet ogranicza na przyszłość prędkość usługi do 1Gb/ sek

Chyba masz na myśli ONT? Bo sam ethernet nie ma takich ograniczeń - oczywiście zależy od kategorii kabli .

• 15600
  • 64196
  • 825

@atlas_cudow  tak, skrót myślowy i synonim ONT -a. Słuszna uwaga 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 114
  • 460
  • 4

@atlas_cudownapisał(-a)

@agat13napisał(-a)

Chyba masz na myśli ONT? Bo sam ethernet nie ma takich ograniczeń - oczywiście zależy od kategorii kabli .

Może nastanie taka chwila w przyszłości, że Orange zaprezentuje ONT z portem 2.5 Gb 🙂 Inni duzi operatorzy już je wprowadzali kilka miesięcy temu 🙂

• 2851
  • 12157
  • 75

Oby... Z tym, że na razie Orange oferuje max 900Mbps na łączach obcego operatora  (oprócz SI) . No ale za kilka lat na pewno się to zmieni. 

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Zdecydowałem się położyć dwa peszle między skrzynką a salonem. W pierwszym światłowód oraz kabel internetowy kat. 6 (F/UTP), natomiast w drugim kabel koncentryczny oraz kabel internetowy jak wyżej. Myślicie, że tak będzie okej?

• 2851
  • 12157
  • 75

Generalnie , kabli nigdy za wiele:) Kiedyś, podczas remontu   domu uparłem się, że doprowadzę do każdego pokoju LAN. Wykonawca kręcił nosem, twierdząc "Panie, po co tyte kabli". Teraz się okazało , że i tak jest ich za mało, bo w kilku pokojach mam po switchu a w biurze mam 3 switche w kaskadzie. Także....

• 15600
  • 64196
  • 825

@Kermit  jeśli że skrzynki idą kable do reszty pokoi, to dobrze zrobiłeś.

Teraz tylko w skrzynce założysz switch i masz sieć gotową