Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód prędkość maksymalna

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 46
  • 0

Pytanko mam Funboxa 6 opacja 1000/300. Jaka jest hipotetyczna maksymalna predkosc jaka mozna uzyskac na tym swiatlowodzie. Rozumiem, ze to wszystko kwestia urzadzen koncowych

11 ODPOW. 11

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2683
  • 14291
  • 71

Hipotetycznie 1Gb/s, w praktyce 900Mb/s lub trochę więcej, mi tam 940 Mb/s pokazuj, czasem trochę więcej, usługa jest do 1Gb/s, więc nie narzekam.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2358
  • 11283
  • 93

@Hilmi Wbudowany w FB6 test prędkości powinien odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2734
  • 11312
  • 110

Cześć @Hilmi 

W tym temacie https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/Internet-%C5%9Bwiat%C5%82owodowy-1Gb-s-spadki-wieczorami/t...  kolega na forum NO też testował Orange Światłowód 1 Gb/s z Funbox-em 6 i udało mu się osiągnąć ponad 1000mb/s i ponad 300mb/s. Częściej prędkość światłowodu 1Gb.s wynosi w granicach od 900 mb/s do 950mb/s.

Także znalazłem na stronie Orange załacznik dotyczący prędkości przesyłania danych dla Internetu domowego

Dla światłowodu o prędkości 1 Gb/s:

Pobieranie danych                                   Wysyłanie danych                               Prędkość zwykle dostępna prędkość maksymalna 1 000 Mb/s    prędkość maksymalna 300 Mb/s         90% prędkości maksymalnych
prędkość minimalna 200 Mb/s           prędkość minimalna 20 Mb/s
Dla potwierdzenia przesyłam tą informacje w załączniku 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 2683
  • 14291
  • 71

@Samotnick oczywiście wiesz, że taki test w routerze nie jest miarodajny, tak jak testy w przeglądarkach, realnie jak 950Mb/ s cały dzień utrzyma, to będzie miód 😎 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2358
  • 11283
  • 93

@IreneuszCD Dlaczego miałby nie być miarodajny? Nie jest obciążony narzutem przeglądarki czy wydajnością komputera. Zapewne idzie też do serwerów optymalnych dla operatora.

• 2683
  • 14291
  • 71

@Samotnick w życiu takich prędkości nie uzyskasz, na komputerze, pokaże 1Gb/s, to nie do uzyskania, ale pewnie tylko ja tak mam, inni 1Gb/s uzyskują w danej chwili.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2353
  • 8979
  • 33

@Hilminapisał(-a)

Rozumiem, ze to wszystko kwestia urzadzen koncowych

dokładnie jest tak jak mówisz i do sprawdzenia nie trzeba światłowodu, wystarczą same te urządzenia końcowe. Oto dwa urządzenia z portami 1Gb z testem iperf3, lewe słucha, prawe pyta:

pirenej_0-1732265151252.png

i to są właśnie te wartości, najprawdopodobniej sufit nieprzekraczalny.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 444
  • 1430
  • 11

@IreneuszCD oczywiście, że uzyskasz. Limitem są wyłącznie gigabitowe porty w FB6. W rzeczywistości Orange "dostarcza" w tej opcji około 1050 Mbit.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6726
  • 27585
  • 219

Uzyskasz - nie uzyskasz? Ale co chcecie "uzyskać"?

Z testów uzyskuje się wynik pomiaru, ten podlega interpretacji i nikomu z Was przecież nie trzeba tłumaczyć co te wyniki oznaczają.

Proponuję jednoznaczne skonkludować, że do pomiarów między urzadzeniami w LAN speedtest się nie nadaje, a do pomiaru samego tylko łącza speedtest na ruterze jest jedynie miarodajny.

Ludzie mierzący obie rzeczy na raz robiąc speedtest z komputera czy telefonu w LAN powinni sobie zdawać sprawę z tego co mierzą i dlaczego wychodzi im tak jak wychodzi. Dyskusja o wyższości jednego nad drugim przypomina spór o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.