- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Porównanie oferty z konkurencją
@pawel__bnapisał(-a)
@Anonim
a kto powiedział że w domu masz tylko jedno urządzenie podłączone do Internetu? modem ma kilka portów 1Gbps i do tego wifi 2.4/5Ghz więc teoretycznie jesteś w stanie wyciagnąć te 2Gbps ale z tego co wiem modem nie obsługuje na dzisiaj agregacji portów 1Gbps tylko kto ma w komputerze dwie karty 1Gbps? 😉
Ktoś kto zdecyduje się na tą ofertę, może chcieć wykorzystać te 2Gb/s, PC mocny z 2 kartami lan spokojnie da radę, tylko modem stawia ograniczenia, wymagający użytkownik będzie zawiedziony, normalny użytkownik nie przejmie się tym faktem, ba większość nie wykorzysta w pełni tej szybkości, ja mam 2 komputery i pomijając Laptopa bo mało wydajny, tylko PC może u mnie wykorzystać 3/4 łącza, tak jest u większości raczej, telefony i inny sprzęt to margines wykorzystania łącza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie tak jak pisze @Anonim na razie nie jest się w stanie wykorzystać łącz. Tak to wygląda u mnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem co te Twoje statystyki dowodzą w ogóle. Tyle GB danych można pobrać na łączu 100Mb/s jak i na 1Gb/s, na szybszym ściągnie się po prostu szybciej. Analogicznie z uploadem.
Ja pewnie mam z 5x tyle co ty.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@-brtk- nie będę oceniać wyników, ale jak przechodzę przez serwery UPC to wolno jest i sporo błędów, ba drogi macie net i Upload skromny, ja ma zbliżony cenowo 300/50, ale jak wykorzystam 300GB miesięcznie to max, ba w Maju taki wynik miałem, ale to chyba z powodu przejścia z miedzi na światłowód, jest o niebo lepiej to fakt, ale serwery i tak nie dają możliwości wykorzystania szybkości, nawet jak na 2 komputery działam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja się odniosłem do tabelki wyżej a nie kto jaki ma internet, upload i cenę. @WabolMonster wkleił jakaś tabelkę i napisał, że się prędkości nie da wykorzystać, jak ma się tak mało GB przemielonych miesięcznie to może i tak. U mnie codziennie jest włączony Netflix do późnej nocy, czasami nawet na 3 źródłach, co chwilę jakieś patche do gier, czy same inne gry, albo jakieś projekty czy zdjęcia co chwilę wysyłane w chmurę ze smartfonów każdego domownika. Więc z 5x tyle GB by się uzbierało, jak nie więcej.
Więc przerobione dane tu nic nie mają do rzeczy, niektórym się nie chce czekać na pobranie pliku, wola jak trwa to chwilę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@-brtk-Gigabajty nie lecą tak szybko. Tak to logiczne, że można to przesłać na łączu 100 mbps, jak i 100 gbps, ale dla takiego zużycia jak u mnie miałoby sens instalowanie np. 2 gbps ? Co prawda nie pobieram gier, ale bez przesady nie pobierają one Terabajtów ( League of Legends ok. 18 GB + 500/800 MB aktualizacje, Fornite ok 25 GB, Fifa 2019 ok 50 GB ) Takie dane znalazłem w internecie więc mogą one odbiegać lekko od rzeczywistości. Oraz to o czym pisze @Anonim Serwery CDN itp. nie są z gumy nie rozciągną się one nagle by dać 100 % np Cloudflare w Epix ma port 10 GBPS
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dla ciebie może i nie ma sensu, natomiast znajdą się osoby, co chcą mieć grę co waży 40GB w chwilę ściągniętą. Dlatego są oferty mniejsze i większe.
Edit. Coś wolno te forum działało przez moment i nic dopisać nie mogłem.
@WabolMonster zobacz sobie ile zajmuje Forza Horizon 4 no.. 😉 ja mam 2 dyski SSD w kompie tylko po 250GB, wolę coś odinstalować jak już nie gram i zainstalować coś innego niż trzymać na dysku, a tak btw, ze 3-4 gry mi się mieszczą. Po to są prędkości, by właśnie je wykorzystywać. Mi np. 300Mb/s wystarcza, nie jestem z tych co jara patrzenie się w pasek pobierania. Mogę iść do kuchni zrobić sobie obiad a coś niech się pobiera w tym czasie, albo coś innego zrobić, a inni sobie wola na poczekaniu pościągać gry albo machać ręką (if u know what i mean) do prędkości pobierania 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnie znajdą się chętni na 2Gb/s łącze, tak jak u mnie sporo osób bierze 500Mb/s, jak spora rodzinka w domku to oferta w sam raz, u nas 500/100 to max ale już drogo bo 86zł, ja tam promocyjnie bo stały klient, za 58zł 300/50 mam 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja się zdecydowałem na przedłużenie umowy z Orange i śmiga 1000/300 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange daje zastrzeżenie: "Jeśli naprawdę chcesz zobaczyć 1000 Mb/s przede wszystkim potrzebny jest wydajny komputer z portem Gigabit Ethernet i kartą Wi-Fi w standardzie ac lub dwa porty Gigabit Ethernet, 4-parowy przewód Ethernet UTP cat5e oraz aplikacja, która pozwoli wykonać pomiar prędkości z jednoczesnym wykorzystaniem portu Ethernet i Wi-Fi lub dwóch portów Ethernet. "
Vectra tylko krótkie info: "W przypadku zaobserwowania znaczącego spadku prędkości Internetu uruchom ponownie modem i komputer, a następnie dokonaj pomiaru pod adresem http://vectra.speedtestcustom.com/. Prosimy mieć na uwadze, że miarodajny pomiar można wykonać jedynie przy połączeniu modemu i komputera przewodem Ethernet."
Przeciętny Kowalski się o tym nie dowie. Potem jest zawiedziony, że nie ma tych wielkich prędkości. A niestety patrząc na statystyki Polskiego internetu http://ranking.gemius.com/pl/ranking/systems/ Windows 7 używa 33.14%, a XP ok 2 %. Więc z czym do ludzi. Czy przeciętne urządzenia sprzedawane w Polsce z siódemką czy xp miały na tyle dobre procesory by obsłużyć taką prędkość?