Nie można wyświetlić tego widżeta.

Loteria Orange a zgody marketingowe

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 27
  • 0

Czy loteria orange, to jakaś forma scamu mająca na celu wyłudzenie od uczestników zgód marketingowych?

W regulaminie nie ma nic na temat zgód marketingowych. W mojej ocenie działanie takie jest bezprawne, daje podstawy, aby wątpić w przebieg loterii na uczciwych zasadach oraz aby mieć podejrzenie, że loteria ta jest scamem. 
Wszystkich "expertów" odsyłam do rozporządzenia RODO, konkretnie art 7 oraz motywy preambuły 32, 42, 43.

* Wątek wyodrębniłem z tematu [do 08.12.2024] 12 urodziny aplikacji Mój Orange - 12 GB do odebrania + loteria - Wiktor

10 ODPOW. 10

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 438
  • 1771
  • 7

[do 08.12.2024] 12 urodziny aplikacji Mój Orange - 12 GB do odebrania + loteria

Udział w loterii nie przymusowy.

• 12
  • 27
  • 0

[do 08.12.2024] 12 urodziny aplikacji Mój Orange - 12 GB do odebrania + loteria

Jakie to ma znaczenie w kwestii podniesionego przeze mnie problemu? Sytuacja w obecnej formie, jaką praktykuje orange wygląda na sprzeczną z regulaminem.  Polecam najpierw zapoznanie się z rozporządzeniem RODO.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 438
  • 1771
  • 7

@PafPaf Jeżeli uważasz, że loteria narusza zasady prawne to zgłoś to odpowiednim instytucjom. Zakładam, że wiesz którym skoro tak świetnie znasz przepisy.

Zespół Nasz Orange
  • 3092
  • 12304
  • 66

Dla czytających temat: Usunąłem z niego niemerytoryczne wpisy. Prośba, aby nie atakować siebie nawzajem 🙂

• 12
  • 27
  • 0

Nie rozumiem jaki sens ma wydzielanie tak istotnej kwestii do osobnego tematu. Czyżby komuś nie spodobały się uwagi dotyczące loterii?

Kontaktowałem się zarówno z organizatorem jak i iod. Z informacji, które otrzymałem zarówno od organizatora jak i iod orange jasno wynika, że zgody nie są wymagane. Problem stanowi czat i infolinia orange, gdzie pracownicy wielokrotnie próbowali mi wmówić, że nie ma innej opcji jak udzielenie zgód na marketing, aby wziąć udział w loterii.

Kolejną kwestią jest nieprawidłowo działająca aplikacja, która wymusza wyrażenie zgody na marketing, aby wziąć udział w loterii, co już chyba stanowi naruszenie art. 7 ust. 4 rozporządzenia RODO. 
@Wojciech może zamiast usuwać wpisy odniesiesz się merytorycznie do poruszonej kwestii. 

Zespół Nasz Orange
  • 3092
  • 12304
  • 66

@PafPaf, rozumiem że chciałbyś odpowiedzi tu i teraz. Jednak jej Ci nie udzielę, gdyż nie nie czuję się osobą kompetentną w tym temacie. Jest moderatorem forum. O tym jak działa ta społeczność oraz kto, co tutaj robi znajdziesz w tym miejscu: https://nasz.orange.pl/t5/O-spo%C5%82eczno%C5%9Bci/Zasady-Nasz-Orange/td-p/45

Jeżeli chodzi o wydzielenie do nowego tematu, to udzielę odpowiedzi: Na tym forum staramy się, aby każde pytanie, miało swój wątek. W ten sposób można później łatwo znaleźć odpowiedź. Nie boimy się trudnych tematów, stąd ten Twój nie został ukryty, a wydzielony do osobnego tematu, abyś uzyskał pomoc i inne osoby mogły się wypowiedzieć. Tym kończę tutaj temat o wydzieleniu wpisy. Jeżeli chcesz coś napisać w tej kwestii, to zapraszam do prywatnej wiadomości.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6479
  • 26607
  • 216

@PafPaf 

Nie ulega wątpliwości że zgoda marketingowa jest absolutnie, technicznie konieczna żeby wziąć udział w tej loterii. To jest oczywista oczywistość.

Ty kwestionujesz tutaj zgodność takiego stanu rzeczy... z czym? Z regulaminem promocji pt. "Loteria..."? Jeśli tak, to byłoby fajnie gdybyś pokazał gdzie konkretnie jest napisane że żadne zgody marketingowe nie są warunkiem uczestnictwa.

Czy też może kwestionujesz w ogóle prawo organizowania loterii z takim technicznym wymogiem ze względu na RODO? Jeśli tak, to byłoby jeszcze milej gdybyś stosowne paragrafy nie tylko wymienił, ale zacytował. No i oczywiście, jeśli masz rację, to koniecznie trzeba zrobić formalne zgłoszenie naruszenia, to chyba do tego Inspektora, czy innego urzędu który tym się zajmuje - z tego co pamiętam ze szkoleń kary za takie naruszenia są dotkliwe. Zajmiesz się tym?

• 12
  • 27
  • 0

Zgody marketingowe nie są konieczne, co potwierdził mi zarówno IOD Orange jak i organizator loterii. 
Regulamin loterii w kwestii wymagań stanowi:
1.5. ZGŁOSZENIE W LOTERII – wykonanie jednego z 3 zadań, które dotyczą funkcjonalności
aplikacji Mój Orange, akceptacja regulaminu Loterii oraz udzielenie zgód na przetwarzanie
danych osobowych, podanie lub potwierdzenie adresu e-mail do kontaktu w terminie od
12.11.2024 r. do 08.12.2024 r. włącznie. Uczestnik może dokonać Zgłoszenia w Loterii tylko
poprzez aplikację Mój Orange.

art.7 ust. 2 RODO 
Jeżeli osoba, której dane dotyczą, wyrażą zgodę w pisemnym oświadczeniu, które dotyczy także innych kwestii, zapytanie o zgodę musi zostać przedstawione w sposób pozwalający wyraźnie odróżnić je od pozostałych kwestii, w zrozumiałej i łatwo dostępnej formie, jasnym i prostym językiem. Część takiego oświadczenia osoby, której dane dotyczą, stanowiąca naruszenie niniejszego rozporządzenia nie jest wiążąca.

W kwestii działania aplikacji i wymuszania udzielenia zgody

art.7 ust. 4 RODO 

Oceniając, czy zgodę wyrażono dobrowolnie, w jak największym stopniu uwzględnia się, czy między innymi od zgody na przetwarzanie danych nie jest uzależnione wykonanie umowy, w tym świadczenie usługi, jeśli przetwarzanie danych osobowych nie jest niezbędne do wykonania tej umowy.

Zgłoszenie zostało wysłane do organizatora All About Sp. z o.o oraz do IOD Orange. W odpowiedzi otrzymałem informacje takie jak w pierwszym zdaniu tegoż postu. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6479
  • 26607
  • 216

@PafPafnapisał(-a)

...
Regulamin loterii w kwestii wymagań stanowi:
1.5. ZGŁOSZENIE W LOTERII – wykonanie jednego z 3 zadań, które dotyczą funkcjonalności
aplikacji Mój Orange

...

IMHO ta "aplikacja" powinna być omijana szerokim łukiem, ale uruchomienie rzeczonej "funkcjonalności" jest w niej warunkowane udzieleniem zgód marketingowych. To jest trywialne do udowodnienia, wystarczy sprawdzić, podeprzeć zrzutem ekranu i nie ma co dyskutować. Zgoda marketingowa jest przez apkę wymagana. Rozumiem że to jest sedno Twoich pretensji? I kierujesz te pretensje do kogo? Do autora apki? Do Orange jako podmiotu firmującego apkę? Do organizatora loterii, że nie zadbał o zgodność implementacji z regulaminem?

Jeśli faktycznie chcesz się o to z koniem kopać, to wolna droga, ale nie jest to pierwsza aktywność marketingowa Orange uskuteczniana przez tę "aplikację" która wydaje się mnie, jako klientowi, mocno problematyczna. IIRC żadne poprzednie wpadki nie doczekały się reakcji. Niczyjej. Ale zachęcam cię do działania, pisz pisma, wysyłaj doniesienia, jak najbardziej. Mnie szkoda na to czasu. Jak zresztą i na samą loterię.

PS. Ewidentnie IOD Orange jak i Organizator po prostu są w błędzie. Ale są na tyle bezczelni i niekompetentni że nawet im się sprawdzić nie chciało, wolą zaklinać rzeczywistość.