- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej,
od jakiegoś czasu operatorzy telekomunikacyjni w Polsce mają prawny obowiązek informowania abonentów o najkorzystniejszych oferowanych przez siebie pakietach taryfowych.
Obowiązek ten wynika z przepisów prawa telekomunikacyjnego (dawny art Art. 563. Obowiązek informowania abonenta o najkorzystniejszych pakietach taryfowych - "Dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych co najmniej raz w roku informuje abonenta o najkorzystniejszych oferowanych przez siebie pakietach taryfowych, chyba że abonent nie wyraził zgody na otrzymywanie informacji marketingowych." - obecnie, wydaje się to być w art. 302 ust. 3 u.p.k.e)
Tymczasem mój case - umowa na czas nieokreślony składająca się z 3 składowych w tym światłowód 1 Mbps - cena 158.97 zł/mc.
Dziś na moim adresie w ciut niższej cenie, mamy światłowód 2 Mbps (2 kolumna od prawej)
Co robi Orange? Wysyła do mnie korespondencję, iż od 1 kwietnia PODNOSI cenę o wskaźnik inflacji i nawet nikt nie zająknął się w niej o tym, że w tej samej lokalizacji mogę mieć od Orange tańszą ofertę z szybszym internetem.
Oczywiście na mojej fakturze znajduje się pozycja: " Rabat za zgodę marketingową" 😉
W moim odczuciu - wizerunkowo - duży minus.
Wiem, że my, jako użytkownicy nie mamy tej mocy sprawczej, stąd podrzucam zespołowi Nasz Orange do ew. dalszego służbowego wykorzystania 😉
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy mamy możliwość wpłynięcia na dział obsługi klienta w Orange aby starał się utrzymać klienta?
Różne oferty są czasowe, to się dynamicznie zmienia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy mamy możliwość wpłynięcia na dział obsługi klienta w Orange aby starał się utrzymać klienta?
Generalnie oferty Orange na stronie bywają różne, czasami zależne od lokalizacji.
Przykład oferty dla nowych klientów ze strony Orange. Pod moim adresem do światełka 1 Gb/s oferują 9 miesięcy za free, a koledze ulicę dalej już tylko 6 miesięcy. Być może u przedstawiciela jeszcze inaczej będzie 🙂 Oferty przedłużeniowe w Mój Orange też co chwila się zmieniają
Co do obowiązku informacyjnego, gdy jeszcze byłem u fioletowych (ale exUPC) to raz na jakiś czas przesyłali informacje o ofercie usług. Problem w tym, że ceny były 100+ zł wyższe, standardowe z cennika. Raczej odstraszało niż zachęcało do przedłużenia umowy 😁
A prawda taka, że jak sami nie zadbamy o sprawdzenie oferty, to operatorzy z dobrego serca nie zaoferują nam coś najtańszego. Celem każdej firmy jest maksymalizacja zysków, nie minimalizacja. Tym bardziej, że zapewne większość klientów jest wygodna i mało interesuje się ofertami. Zamiast bawić się w wypowiedzenia czy też sprawdzenie ofert i tak decydują się na to, co zaproponują im w pierwszym rzucie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dodatkowo masz umowę na czas nieokreślony, a obowiązek informowania jest dla tych którym kończą się lojalki.
Kolejna rzecz. Powiedzmy że prowadzisz jakiś tam interes i pewną usługę masz teraz tańszą, poinformujesz wszystkich co płacą więcej że mogą nawet bez lojalki mieć taniej (bo rozumiem że taniej, ale zobowiązanie na 2 lata, to ok) ? Nie, bo stracisz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nic nie trzeba "doliczać" - porównanie cen wykonano dla takich samych kryteriów, na tym samym adresie, przyjmując, iż nowa umowa też jest "na czas nieokreślony" (stara przeszła w ten tryb automatycznie).
Dla mojego adresu, w przypadku umowy na czas określony (24 m-ce) o wspomnianych wcześniej parametrach, - cena wynosi ok. 70 zł/m-c, a dla oferty światłowód 8 Gbps + 219 kanałów TV cena wynosi ok 105 zł/ m-c.
Przepis w obecnym brzmieniu wskazuje na obowiązek informowania abonentów, którym umowy "przedłużyły się automatycznie" czyli przeszły w tryb "bezterminowy" (Automatyczne przedłużenie umowy na światłowód w Orange po okresie lojalnościowym (12/24 mies.) oznacza jej przejście na czas nieokreślony, zazwyczaj z zachowaniem dotychczasowych warunków.), co roku. Ja mam umowę z Orange od 2018 roku. Mój case wydaje się kwalifikować 😉 (oferta była "Pakietem usług Orange Love", a te raczej nie były "bezterminowe".)
Jeśli przepis jest martwy, to może należy tym zainteresować regulatora? A skoro, jak pisze @j131 wydaje się być nieprecyzyjny - to należy go zmienić.
"Umowa jest dla nowych" - i to wydaje się być błąd w całości podejścia. Skoro na danym adresie dany operator oferuje usługę na określonych warunkach dla potencjalnych klientów, to dla klientów obecnych - nie powinny być gorsze. Jeśli jednak są gorsze, a operatorowi wydaje się nie zależeć na utrzymaniu klienta - głosuje się nogami.
W moim przypadku - złożyłem już rezygnację z usług i tu pojawił się kolejny aspekt zaskakującego dla mnie postępowania firmy - otrzymałem informację, iż: "Usługi odłączymy 2026-03-31. " Wypowiedzenie przyjęte przez Orange: "śr. 11.02.2026 17:08". Jak by nie liczyć - jest to dłużej niż 30 dni (dłużej niż miesiąc), o którym mowa: https://www.orange.pl/omnibook/rozwiazanie-umowy#
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Że niby nowa oferta jest tańsza od Twojej wieloletniej na czas nieokreślony? Wątpię... W międzyczasie było parę podwyżek.
Mam wrażenie, że zestawiasz swoje 159 z wliczoną już opłatą za domek, router, dekoder i tym podobne inne usługi dodatkowe z ceną podstawową, bez doliczenia tychże opłat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam wrażenie, że niestety, nie czytasz ze zrozumieniem wpisów.
Temat zamknięty.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Morciaknapisał(-a)Mam wrażenie, że niestety, nie czytasz ze zrozumieniem wpisów.
Temat zamknięty.
Staram się czytać ze zrozumieniem. Wspomniałeś o obecnym pakiecie 3 usług z ceną ~159. A jego najbardziej aktualna wersja po podwyżkach była tańsza, od tego co piszesz. https://dokumenty.orange.pl/bw/dokumenty/20155/0/114273/2d2bd85d-4f84-41dc-a26f-d5fc51a9697e_5.0_
Dlatego założyłem wliczenie dopłat dodatkowych i porównanie z ceną podstawową widoczną na screenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem skąd cena internet z tv 105 zł za 8GB
Nie biorąc pod uwagę promocji 12 mc za 0 zł oraz zakładając że to łącze Orange to cena wynosi 164 zł. Do tego modem 5 zł i ewentualnie dekoder 5 zł
Natomiast obecna promka to 12 mc za 0 zł co da średnią 82 zł
Dokładając numer komórkowy to juz abo rzędu 180 zł mc bez promocji
- « Poprzedni
- Następny »