DGT 7400-FWT - kwestia własności

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 28
  • 97
  • 0

Dowiedziałem się niedawno o prowadzonym już demontażu modemów GSM DGT 7400-FWT, montowanych w ramach usługi GSM4F jeszcze w czasach Telekomunikacji Polskiej. Dla niewtajemniczonych - służą one do podłączenia telefonu stacjonarnego do sieci GSM, instalacja polega na włożeniu karty SIM, podłączeniu telefonu, anteny oraz zasilacza.

Jak wygląda kwestia własności tych urządzeń? Czy taki sprzęt teoretycznie nadal należy do Orange, czy przeszedł on na użytkownika?

ElectroTiel_0-1779219165502.png

Fotografia pochodzi ze starego wątku sprzedażowego na Elektrodzie - przy okazji pragnę zapytać, czy w ogóle można takie urządzenie sprzedać?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16079
  • 66734
  • 862

@ElectroTiel  z tego co wiem DGT jest wycofywane wraz z wyłączeniem 3G.

Sprzęt jest tak stary, że aż zęby bolą. 

Według mnie warto jest 0zl tak jak stare NT od ISDN-a, ale jest to nadal własność operatora, bo nie słyszałem, żeby kiedykolwiek były sprzedawane. Zawsze dzierżawione, przypisane do usługi.

Ja bym to jednak na strychu schował, gdyby się operator upomniał o zwrot, lub zaniósł do salonu i zażądał pokwitowania odbioru, gdy już sprzęt jest nieaktywny.

Podkładka święta rzecz 

Sprzedawać bym nie próbował, bo weźmiesz za nieswoje 5zl, a operator może obciążyć 200

Swoją drogą, na co to komu, skoro i tak trzeba mieć specjalną kartę, aby działało 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2516
  • 11101
  • 97

To zapewne zależy od tego co jest w umowie - czy to wypożyczenie czy nie, sprawdź jeśli masz taką możliwość, zajrzyj na Mój Orange. Ale sądzę że na tym sprzęcie operatorowi nie zależy bo to będzie zawsze koszt utylizacji takiego sprzętu a dla Ciebie zapewne ma większą wartość. 

• 28
  • 97
  • 0

W moim wypadku abonentem jest wujek, oprócz numeru pod modem dostał niedawno smartfona, nie wiem, czy oba numery mu się tam pokażą.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16079
  • 66734
  • 862

@ElectroTiel  z tego co wiem DGT jest wycofywane wraz z wyłączeniem 3G.

Sprzęt jest tak stary, że aż zęby bolą. 

Według mnie warto jest 0zl tak jak stare NT od ISDN-a, ale jest to nadal własność operatora, bo nie słyszałem, żeby kiedykolwiek były sprzedawane. Zawsze dzierżawione, przypisane do usługi.

Ja bym to jednak na strychu schował, gdyby się operator upomniał o zwrot, lub zaniósł do salonu i zażądał pokwitowania odbioru, gdy już sprzęt jest nieaktywny.

Podkładka święta rzecz 

Sprzedawać bym nie próbował, bo weźmiesz za nieswoje 5zl, a operator może obciążyć 200

Swoją drogą, na co to komu, skoro i tak trzeba mieć specjalną kartę, aby działało 

• 28
  • 97
  • 0

Na Elektrodzie ktoś chyba wkładał kartę Play albo Plusa i działało bez problemu.

@agat13 

• 3879
  • 17923
  • 95

W Plusie i w Play jeszcze działa 3G. Podobną  funkcjonalność mają niektóre routery (np Hua, ZTE) z LTE lub / i  5G . 

• 28
  • 97
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

W Plusie i w Play jeszcze działa 3G.

off-topic - cenna informacja, już wiem jakie startery kupować do moich Sony Ericssonów 🙂

• 3879
  • 17923
  • 95

@ElectroTiel  Tak średnio bo chyba do końca tego lub przyszłego roku obaj operatorzy wyłączą 3G. 

• 28
  • 97
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@ElectroTiel  Tak średnio bo chyba do końca tego lub przyszłego roku obaj operatorzy wyłączą 3G. 

przynajmniej zdążę się nacieszyć działającym internetem w gruzach