- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba prędkość połączenia (przesyłania) na Konsoli PS5
Dzień dobry,
posiadam światłowód orange 300mb/s pobieranie, 50mb/s przesyłanie, który przez sieć wifi na wszystkich urządzenia w domu tyle pokazuje no oprócz konsoli PS5, która przesyłanie pokazuje maksymalnie 20mb/s a w większości przypadków jest to ok 12mb/s a pobieranie jest już w porządku. Kontaktowałem się w tej sprawie z sony już dwa razy. Zostałem poproszony o przeprowadzenie różnych czynności oraz zmiany ustawień na PS5 jak i na routerze.
Przykładowe zmiany:
1. Resetowanie konsoli i routera
2. Zmiany adresów DNS w konsoli
3. Ustawienie statycznego adresu IP
Niestety nic nie pomogło.
Zostałem dodatkowo poproszony aby zresetować również oprogramowanie routera konsultując z usługodawcą ewentualną zmianę protokołu IPV, oraz zmianę numerów portów
Aby zapewnić pełen dostęp do usługi PSN należy dokonać przekierowania poniższych numerów portów w ustawieniach sprzętu sieciowego (np. router):
TCP: 80, 443, 465, 993, 3478, 3479, 3480, 5223, 8080
UDP: 3478, 3479
Oprócz powyższych portów sugeruję również przekierowanie poniższych:
TCP: 9293 (Gra zdalna oraz zdalne uruchamianie)
TCP: 1935, 2805 -2899, 6667 (funkcje "Na Żywo")
TCP: 9309 (Asystent Menedżera Zawartości)
UDP: 9293 (Gra zdalna oraz zdalne uruchamianie)
UDP: 9309 (Asystent Menedżera Zawartości)
W celu przekierowania powyższych portów skontaktuj się ze wsparciem technicznym producenta sprzętu sieciowego bądź z dostawcą usług internetowych.
Moje pytanie czy zmiana portów oraz resetowanie oprogramowania wraz ze zmianą IPV pomoże i prędkość będzie taka jak być powinna??. Czy jestem w stanie zrobić to sam? a jak nie to z kim mam się w tej sprawie skontaktować?
Generalnie temat wyszedł gdy zakupiłem ps portal i chciałem się połączyć z konsolą. Co chwilę pokazuje że jest słabe połączenie bądź zrywa połączenie.
Proszę o pomoc w sprawie.
Z góry dziękuję z pomoc i pozdrawiam
Adam Wypadło
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba prędkość połączenia (przesyłąnia) na Konsoli PS5
@Adam__Wy konsola połączonapo wifi?
Jeśli podłączysz po kablu, sprawdź na karcie sieciowej na laptopie na stronie speedtesty jaki będzie wynik. Jeśli kiepski, wymień kabel. Jeśli po wifi, zrób analizę otoczenia sieciowego na WifiAnalyzerze to na początek
Zawsze warto sprawdzić jak się zachowuje konsola po kablu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Adam__Wy Trzeba połączyć konsole kablem LAN, będzie zgodnie z umową prędkość, jeśli się nie da tak połączyć, to rozdzielić sieci inne nazwy i korzystać z 2,4GHz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na PS5 nawet po kablu w teście prędkości przy wysyłaniu nie będzie tego, co powinno być. Taka już jest sieć Sony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Adam__Wynapisał(-a)...
czy zmiana portów oraz resetowanie oprogramowania wraz ze zmianą IPV pomoże i prędkość będzie taka jak być powinna??
...
Nie, te sprawy nie mają wpływu na prękość. To problem sprzętowy: albo kabel uszkodzony, albo połączenie WiFi nie jest optymalne. WiFi zresztą ma prawo być słabe, bo ten ruter ma wyjątkowo kiepskie WiFi - tylko w jego pobliżu jest szansa na osiągnięcie jakiej takiej prędkości, ponadto żaden protokół WiFi nie gwarantuje takiej stabilności połączenia jak kable. Przy graniu stabilność jest nawet ważniejsza niż prędkość.
Natomiast przekierowania portów czy zmiana wersji protokołu mogą mieć wpływ na to czy dany serwis w ogóle będzie dostępny, czy nie. Tak, jesteś w stanie zrobić to samodzielnie, ale nie bierz się za to dopóki nie rozwiążesz problemu stabilności połączenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCDJakby rozumiem twoj zamysł odnośnie 2.4G, ale max jaki dostanie link na tej częstotliwości to około 200 Mbps... O ile FB ma AX"a na 2.4:). Także średni biznes.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow obstawiam słaby sygnał wi-fi i 2,4GHz trochę poprawi sytuację, choć znając konsole, jak router nie jest w tym samym pomieszczeniu, to kiepski transfer po wi-fi jest, trzeba kablem LAN spiąć FunBox z konsolą 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale przecież, przynajmniej zgodnie z dokumentacją (ale i ze zdrowym rozsądkiem) te konsole nie wymagają jakichś kosmicznych prędkości. Pod tym względem to teoretycznie i 802.11n by wystarczyło z nawiązką:
https://www.playstation.com/en-us/accessories/playstation-portal-remote-player/
Byle faktycznie było stabilnie, a pewnie nie jest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pobieranie 60Gb na N, bo tyle czasem ważą aktualizuje gier może zająć cała noc:) A tak wracając do tematu, zgodnie ze wszystkimi powyżej, konsolka do LAN i powinno być dobrze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie no jasne, do pobierania gier nie wyobrażam sobie w ogóle robienia tego po WiFi. Ale OP napisał, że problem pojawił się po zakupie kontrolera PS Portal, a on niczego nie ściąga i to jego wmagania podlinkowałem.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »