- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing, coś ruszyło ( chyba )
► Scalono wpisy występujące jedno pod drugim w krótkim odstępie czasu - Moderator Wiktor ◄
Hej,
jako ze z angielskim u mnie lekko na bakier to zerknijcie na te artykuły https://www.google.com/amp/s/www.computerweekly.com/news/252474817/Orange-Poland-picks-Juniper-Netwo...
maja one coś wspólnego z ulepszeniem trasowania w Orange ?
z tego co wiem to juniper chyba sie zajmuje trasami nie ? Myślicie, że chodzi tu własnie o optymalizacje tras i 5g ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Juniper nie zajmuje się trasami a urządzeniami sieciowymi, stricte szeroko rozumianą infrastrukturą sieciową. Z routingiem od kilku lat nic się nie ruszyło i patrząc na "podręcznikowe podstawy telekomunikacji"~pewien użytkownik tego forum tak przynajmniej pisze (kompletna bzdura, ale osoby zaznajomione z tematem o tym wiedzą); nic się nie zmieni, bo w Orange jest "wszystko w porządku" i "nikt nic nie gwarantuje".
Nie mamy co liczyć na zmianę tras. Jedynie korzystanie z dostawców BSA / usług VPN coś zmieni.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim
to dotyczy bardziej niezawodności sieci ale jeśli nie ma routingu w punktach wymiany ruchu w Polsce to nie ma wpływu na problemy które są poruszane w wątkach dotyczących gier online
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie trasy nadal zwiedzają świat. Ping zawyżony w grach dwukrotnie porównując innych dostawców. Nie polecam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
fakt, u mnie w Łodzi Orange około 40 ms do 155.133.230.1 a z Netii jest 3-5 ms też z Łodzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
bo Netia wymienia się ruchem w wielu krajowych punktach styku i do polskiego Valve nie idzie przez zagranicę 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W tym miesiącu w Netii można wreszcie pod moim adresem brać większe prędkości od 100 Mbit ( do 1 Gbit ), więc zastanawiam się nad powrotem do Netii, tym bardziej, że w Orange nie mogę póki co mieć normalnego sprzętu tylko ten upośledzony Funbox, napisałem pisemną reklamację do Orange z prośbą o umożliwienie podłączenia swojego routera zamiast Funboxa. Jak nie wyrażą zgody ( wymiana Funbox na sam ONT ) to łaski mi nie robią, jest Toya gdzie też jest 1 Gbit i można mieć swój router ( ich modem kablowy działa jako bridge ), jest też już właśnie Netia 1 Gbit gdzie do tej pory przynajmniej też można było podłączać swój sprzęt bezproblemowo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Postanowiłem również sprawdzić. Co prawda tracert wykonany w porze nocnej, ale sprawdzę jeszcze dziś wieczorem, czy będą inne wyniki
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Napisalem do paru osob z Orange czy ktoś pracuje nad poprawa tego routingu, po nowym roku powinien mieć info 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArturnapisał(-a)Postanowiłem również sprawdzić. Co prawda tracert wykonany w porze nocnej, ale sprawdzę jeszcze dziś wieczorem, czy będą inne wyniki
Ty masz jakiegoś lokalnego dostawcę, więc masz bardzo dobry ping, bo oni wpinają się w polskie jak i zagraniczne IX'y. W Orange trasa leci przez Frankfurt.
W UPC np. jest tak:
@Anonim nic nie naprawią, bo to trwa już od paru lat. Musieli by wpiąć się do polskich IX'ów albo dać styk bezpośrednio z Valve, a na to trzeba wydać pieniądze.Oni myślą, że to Valve zapłaci im, by gracze od nich mieli dobry ping.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »