Problem z ustawieniami routera ZTE MC888 - nie mogę grać online i nie działa discord

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Problem z ustawieniami routera ZTE MC888 - nie mogę grać online i nie działa discord

Dodaj nowy APN i uzupełnij pola:
Typ PDP: IPv4
Nazwa profilu: VPN
APN: vpn.static.pl
Uwierzytelnianie: PAP lub CHAP
Nazwa użytkownika: vpn.static.pl
Hasło: vpn.static.pl

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2200
  • 21

@Norokozaknapisał(-a)

Sprawdziłem i usługę która uruchomił mi konsultant to VPN statyczny.

VPN statyczny czyli na bogato 😉 Rozumiem, że masz abonament

Sądzę, że jeśli apn VPN miałby pomóc, to wystarczyłby ten "zwykły", ale przypuszczam że niekoniecznie jest w ogóle potrzebny 

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 21
  • 58
  • 0

@arthurnapisał(-a)

@Norokozak Dla pewności zapytam: zaznaczyłeś profil jako domyślny i kliknąłeś "zapisz"? Po tej operacji - tzn. po postawieniu ptaszka w kratce "ustaw jako domyślny" i kliknięciu "zapisz" może jeszcze warto zrobić restart routera

Tak zrobiłem. Dalej nie działa.

• 2842
  • 12101
  • 74

Dla statycznego IP musisz ustawić inny APN, który podałem wyżej. Z tym że niepotrzebnie płacisz za statyczne IP. W Twoim przypadku wystarczyłoby publiczne IP, czyli usługa VPN, która jest dużo tańsza.

• 21
  • 58
  • 0

Niestety dalej nie działa.

• 2842
  • 12101
  • 74

Ale co nie działa? Publiczne IP, czy gry? Ostatnio faktycznie są przypadki, że ZTE nie działają z usługą VPN static.  Osobiście próbowałem to uruchomić i po prostu nie pobierało publicznego IP. Tylko nie znam przyczyny, czy wina po stronie Orange, czy po stronie ZTE.  Nie drążyłem tematu...

• 21
  • 58
  • 0

Uruchamiam discord i nie znajomy widzi że do niego dzwonię ale mnie nie słyszy i po chwili rozłącza mnie z rozmowy.

Pokazuje się też wtedy rozłączono z serwerem RTC .

Natomiast w team speak nie można się połączyć z serwerem ,ale jak mi się uda to po sekundzie piszę coś o ip i rozłącza.

• 2842
  • 12101
  • 74

Jeszcze raz. Płacisz 20 zł/msc za publiczne, stałe IP. To dość sporo. Czy usługa, za którą płacisz działa prawidłowo na Twoim routerze?

• 21
  • 58
  • 0

Tą usługę uruchomił mi konsultant wczoraj wieczorem i od tej pory nie ma żadnej poprawy i dlatego walczę z Orange a jeden z konsultantów polecił mi zadać pytanie na forum i od tamtej pory cały czas próbuje jakoś rozwiązać ten problem .

Nie wiem też czy wina nie może leżeć po stronie routera?

• 2842
  • 12101
  • 74

Nie trzeba z nikim walczyć:)

Wykupiłeś publiczne stałe IP. Konsultant podał Ci to IP.  Czy Twoje wykupione IP ( "od konsulata") pokrywa się z tym, jakie pokazuje np tak strona?

https://whatismyipaddress.com/pl/moj-ip