Jitter (Pominięte pakiety)

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 9
  • 0

Cześć, mam problem otóż w Cs2 podczas grania meczu, mam normalny ping w granicach 28-40ms, 0 utraty pakietów, ale za to pominięte sięgają nawet 8% co skutkuje tym że mam co chwilę lag za lagiem.
Teleportuje mnie, bądź szarpie. 
Tydzień temu, przedłużyłem umowę ale zmieniając typ z LTE na 5G, od tego momentu problem się pojawił.
Zrobiłem to, ponieważ od jakoś Marca na LTE wieczorami, miałem 400ms, które trwało mniej więcej od 18 do 24:00. Na infolini stwierdzili, że mam problem z przeciążeniem sieci, ale na 5G nie widzą problemu (typowe naciąganie), ponieważ mój nadajnik współdzieli pasmo z LTE jak i 5G.
Nie wiedząc o tym poszedłem do salonu, bo i tak musiałem przedłużyć umowę, która się kończyła, z myślą, że problem ustanie.
Od tego momentu nie idzie grać w CS2,
Ciągłe szarpanie itp. Po przełączeniu się w routerze z 5G na LTE, pomijanie pakietów spada do maks. 4.5%, ale problemu nie rozwiązuje, bo dalej jest problem. Jedyną różnicą, jest to, że nie wyskakuje komunikat o niestabilności sieci. 
Ręce mi opadają, bo ustawiłem w Routerze chyba wszystko, a problem dalej ten sam. 
W BF czy GTA, czy nawet w lolu, problemu nie ma 😞 

net.png
14 ODPOW. 14

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@CAMILLUS97  to, że do tej pory było ok to raczej przypadek. Nie oczekuj od internetu mobilnego, że będzie stabilny, bo zbyt wiele czynników ma na to wpływ. Ewentualnie możesz zainwestować w jakiś zestaw ODU-IDU może coś poprawi.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 79
  • 193
  • 2

1. Wymuś konkretne pasma, sprawdzając wcześnieij jakie są faktycznie obsługiwane przez stacje, może pomoże... Np. 1800 MHz + 2600 MHz dla LTE

2. Kup lepszą antene zewnętrzą dostosowana pod pasma pod Twoją najbliższą stacje z którą łączy się router.

3. Nie dałes parametrów sygnału ze stacją, więc ciężko tu ci będzie pomóc.

4. Jeśli masz antene zewnętrzną, skieruj ją na inną stacje, być może będzie mniej przeciążona.

Wakacje sie skonczyly, wiec mozliwe ze BTSy w twojej okolicy nie beda juz tak przeciązone jak wczesniej..

Nie rozumiem tylko co masz na mysli pisząc 'pomijanie pakietów spada do maks', literówka?

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@CAMILLUS97 

Z internetem mobilnym nigdy nic wiadomo, za dużo jest zmiennych które na to wpływają.

Osobiście nie gram online i trudno mi stwierdzić ale robiąc speed test to utrata pakietów 1-5. 

Jeżeli masz router wewnętrzny to możesz kupić zewnętrzny a powinna być zauważalna poprawa. Jeżeli tylko na LTE to ~500zł wystarczy.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Tylko dodam że najgorszym o pomysłem jest kupno samej anteny. Najlepiej po prostu kupić modem zewnętrzny. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Próby grania na internecie mobilnym, zwłaszcza bez poważnych inwestycji hardware'owych to masochizm, IMHO. Nic niezwykłego w Twoich doświadczeniach @CAMILLUS97 nie ma. To norma.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 79
  • 193
  • 2

Aj tam, Panie Atlasie Cudów @atlas_cudow, trochę przesadzasz 😉

Nie w każdym przypadku zakup modemu zewnętrznego ma sens – ale ogólnie masz rację...

Wiesz co jest naprawdę najgorszym pomysłem? Kupno anten Signaflex (;

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@Sefinek  Źle się wyraziłem. Miałem na myśli wybór miedzy anteną zewnętrzną a modem zewnętrznym .

Miałem te sigmaflex na 1800 / 2100 / 2600.

Założyłem i potem zwróciłem. Potem kupiłem używany  modem z od filetowego za około 200zł i się git.  

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40639
  • 1403

A ile masz do nadajnika?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 9
  • 0

Jak nie patrząc 1.5km