Orange problem z pingiem na nowym serwerze w Polsce do Geforce Now

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 16
  • 0

4ms różnicy :S

Screenshot 2025-05-05 at 22.22.58.png

załączam też świeży traceroute (również po kablu)

Screenshot 2025-05-05 at 22.31.12.png

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 631
  • 1285
  • 2

Jak ktoś ma konto na FB to niech zasypuje wpisami Orange na FB, to jedyna metoda bo na to forum nikt techniczny z Orange nie wchodzi, to takie miejsce gdzie użytkownicy sami sobie muszą pomagać i miejsce które Orange wymyślił sobie żeby użytkownicy mogli upuścić emocje i nie zawracali głowy mailami czy na infolinii 😞

• 153
  • 502
  • 3

Orange nie jest do gier.

• 153
  • 502
  • 3

Wziąłem na miesiąc GFN Ultimate. Mac Mini M1 z aplikacją GFN. Żadnego grania przez przeglądarkę. Serwer EU East. Ping 30-40ms. Chodzi rewelacyjnie w każdej grze. Zero strat pakietów. Raport wskazuje 100% jakości grania. Czy bym odczuł różnicę jakby było 10ms - nie mam pojęcia.

Najpierw Tidal miał przycinać a teraz GFN gubić pakiety jak szalony. Ani jedno ani drugie nie ma u mnie miejsca. 

• 153
  • 502
  • 3

Zrzut ekranu 2025-05-22 o 08.53.jpeg

Po godzinie grania. Jakoś nie chce mi się wierzyć że zobaczyłbym różnicę jakbym grał na polskim serwerze z pingiem 10ms lub niżej.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

@Rbej  To, że działa w twoim miejscu zamieszkania, nie oznacza, że tak samo jest w całej Polsce. 

• 153
  • 502
  • 3

Zgadza się. Ale tak jest u każdego operatora że jednym działa lepiej a innym gorzej.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 16
  • 50
  • 0

Tyle czasu minęło i wciąż zero poprawy. Nie jestem technikiem, ale trudno zrozumieć, dlaczego w 2025 roku Orange nadal kieruje ruch do polskich serwerów przez zachód Europy. W efekcie bardziej opłaca się grać na serwerach niemieckich niż warszawskich.

Są dziesiątki usług, które potrafią zapewnić poprawny routing do Warszawy z pingiem około 10 ms. Tymczasem w Orange i Nvidia trasy idą przez Frankfurt czy Amsterdam, co skutkuje wyższymi opóźnieniami i kompletnym brakiem logiki w trasowaniu. To wygląda na problem organizacyjny i brak priorytetu w optymalizacji krajowych połączeń.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

To nie jest kwestia techniczna, tylko kwestia umów między wielkimi firmami. Do tanga trzeba dwojga, a czasem nawet więcej niż dwojga. Jeśli nie jesteś zadowolony z serwisu Nvidii, to narzekaj też do nich: skoro "postawili serwer w Warszawie", to niech zadbają o to, żeby punkty wymiany ruchu miał też gdzieś bliżej.

• 431
  • 1555
  • 4

Jeżeli Orange nie chce się odezwać do GFN, to zostaje forum GFN i support. Może oni coś pomogą. Dziwne, że po roku Orange nie umie uzgodnić tego lub przekierować route aby leciało Telią, ale wykluczając Frankfurt