Internet Mobilny Ps portal problem.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Zapewne masz CGNAT na internecie w domu, bo na mobilnym zawsze jest CGNAT.  Jesteś w stanie sprawdzić, czy masz publiczne IP na tym Halny'm?

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Kaktus79napisał(-a)

Jedyne co zauważam to na portalu jak połącze się z telefonem to w konsolce zmienia się nat z 3 na 2 jak mam aktywny VPN.

Czyli skutecznie wdrożyłeś usługę Orange VPN. Niżej niż typ 2 nie zejdziesz bo dodatkowy NAT robi udostępnianie połączenia w telefonie.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 33
  • 0

Nie wiem ale chyba mam publiczny tak dedykuję skoro na przykład jak założę kartę do telefonu z Play to wszystko działa normalnie. Po testach widzę że portal znajduje konsole ale nie łączy się z nią. Konsola zostaje włączona ale urządzenie nie loguje się na niej. Z inną siecią Play, T-Mobile nie mam problemu. W ogóle to ten router jest jakoś zabezpieczony bo nie mogę wejść w jego ustawienia. Kiedyś pamiętam udało się wejść na niego poprzez IP jak się uruchamiał. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Skoro internet w domu masz od operatora innego niż Orange, to wiele na tym forum nie pomożemy. IMHO powinieneś zapytać Multimedia czy na twojej linii udostępniają publiczne IPv4 czy też linia jest za CGNAT-em. Bardziej przy tym chodzi nie o samo zdiagnozowanie "jak jest", ale o pytanie czy i jak można to zmienić (jeśli tak jest).

Jednakże, niezależnie od połączenia w domu, skoro na sieci innych operatorów "remote Play" ci działa, to chyba najprostsze rozwiązanie samo się nasuwa. Najwyraźniej "Orange VPN" nie daje wystarczająco "publicznego" dostępu do sieci, w szczególności połączenia przychodzące są nadal domyślnie blokowane, i krótka inicjacja połączenia zdalnego przez "portal" nie wystarcza żeby je trwale otworzyć "w drugą stronę". To oczywiście domysły i spekulacje.

• 12
  • 33
  • 0

• Dzwoniłem do nich to teraz Vektra się okazało bo się połączyli. Pan powiedział że mam publiczny adres i że jestem za CGNAT. Chyba jest tak jak mówisz z tym domysłem że nie mam wystarczającego publicznego "Orange VPN" 
  • Miałem dobrze i zmieniłem na Orange bo miało być pięknie, a teraz umowa na 24 miesiące i chyba muszę dokupić u innego operatora internet mobilny żeby to wszystko śmigało i zostanę z dwoma abonentami.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Masz publiczny adres i jesteś za CG NAT. Hmmm 🤔.   No przyznam, że to ciekawy przypadek;D

• 12
  • 33
  • 0

• Ja się nie znam na tym ale pan powiedział że mam publiczny ipv4 że 6 dają firma tylko a jak spytałem o ten CG nat to pan powiedział że faktycznie jestem za jakimś komputerem. Więc uznałem że to.

• 2928
  • 13882
  • 129

@Kaktus79 Rozumiem, że udostępniasz Internet dla urządzenia PS Portal za pomocą WiFi ze smartfona, konsola się zdalnie budzi ale nie można uruchomić gry? Sprawdzałeś czy problem z Orange występuje również przy korzystaniu z oprogramowania Remote Play uruchomionego na telefonie?

• 12
  • 33
  • 0

• Tak jak piszesz konsola się wzbudza ale na portalu po pewnym czasie wyskakuje komunikat, że nie można się połączyć. Więc nie da się przeglądać menu a co dopiero uruchomienie gry. 
  • Co do Remote Play teraz zainstalowałem ale nie da się połączyć z konsolą gdyż program woła o Wi-Fi. Jak połącze się telefonem poprzez sieć domowa to działa normalnie. 

• 2928
  • 13882
  • 129