- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet Mobilny Ps portal problem.
Witam. Mam abonament w Orange. Posiadam PS portal i jak u dostępnie na telefonie rog fon 9 internet dla Portala to nie łączy się z konsolą w domu. Wykupiłem najpierw VPN nie działało, teraz kupiłem Statyczny VPN i dalej nic. Jedyne co zauważam to na portalu jak połącze się z telefonem to w konsolce zmienia się nat z 3 na 2 jak mam aktywny VPN. Na innych kartach z T-Mobile lub Play działa normalnie i wszystko śmiga. Na zdjęciach jest moja konfiguracja internetu na telefonie.
Nie mam już siły do tego. Jakieś pomysły ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1). Upewnij się że oba końce połączenia mają publiczny, rutowalny adres IPv4. Nie musi być stały, może być dynamiczny ale musi być publiczny. Jeśli na telefonie działa ci faktycznie Orange VPN (wszystko jedno który), to w domu też musisz wymusić IPv4 (jeśli masz łącze stałe powinno to być łatwe - nic nie napisałeś jak konsola w domu podłączona jest do sieci).
2). Jeśli tego z jakiegoś powodu się nie da zrobić (np. w domu też masz łącze mobilne), to możesz spróbować rozwiązań VPN-owych typu Tilescale/Zerotier. Być może one pozwolą na zestawienie bezpośredniego połączenia.
3). W ostateczności jakiś VPS powinien umożliwić ci zestawienie swojego własnego VPNa, ale to już kosztem poważnych opóźnień (i dodatkowych kosztów).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W domu mam światłowód. Konsola połączona bezpośredni do routera po lan. Tak jak pisze w innych sieciach nie mam problemu normalnie się łącze. Problem mam przy próbie przez Orange.
---------------------------
Usunąłem pogrubienie czcionki zgodnie z wpisem poniżej
Mikołaj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
PS Portal nie wymagamy raczej żadnego VPN itp. To Portal się łączy do PS, a nie PS do portala. Ja bym wyłączył IPv6 na routerze w domu. Zrobisz to poprzez usunięcie /ipv6 z loginu i włącznie "wymuś IPv4"'.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 typowy przykład braku konkretnej informacji wsadowej i efektu naszej domyślnej interpretacji rzeczywistości. Nie można od razu napisać wszystkich aspektów technicznych tylko mieszać "dwa systemy walutowe", cytując klasyka?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kaktus79napisał(-a)W domu mam światłowód. Konsola połączona bezpośredni do routera po lan. Tak jak pisze w innych sieciach nie mam problemu normalnie się łącze. Problem mam przy próbie przez Orange.
Nie musisz podkreślać. Zrozumiałem. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to co napisałem, jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj. To są jedyne sugestie jakie dostaniesz. Kryształowa kula podpowiada że faktycznie chodzi o IPv6 w domu. Wiem, że może Ci się to wydawać dziwne, ale tak, to jest najbardziej prawdopodobny powód że ci to nie działa w sieci Orange. Zanim zaczniesz kwestionować sensowność naszych rad, spróbuj je zastosować. Pamiętaj, że to ty masz problem, nie ja, i to ja poświęcam swój czas żeby w dobrej wierze udzielić ci wsparcia.
Minimum jakiego od ciebie oczekuję, to poważnego traktowania tego co piszę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)PS Portal nie wymagamy raczej żadnego VPN itp. To Portal się łączy do PS, a nie PS do portala. Ja bym wyłączył IPv6 na routerze w domu. Zrobisz to poprzez usunięcie /ipv6 z loginu i włącznie "wymuś IPv4"'.
Nie do końca. Oba końce porozumiewają się przez UDP. Komunikacja musi być "dwukierunkowo rutowalna", jeśli choć jedno jest za CGNAT to nici z połączenia. Natomiast oczywiście też zacząłbym od tego - to jest praktyczna realizacja rady numer 1 z mojego pierwszego postu (to tak dla wyjaśnienia @Kaktus79 ).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nic nie podkreślam samo tak wyszło. Jestem tu nowy myślałem że to tak wygląda. Nawet nie wiedziałem że to pogrubienie coś znaczy. Liczę na wszelką pomoc. Z góry dziękuję.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja bardzo przepraszam, że tak informacje na raty podaje bo sam nie wiem za bardzo co będzie potrzebne. Nie mam funboxa. Internet światłowodowy w domu mam z multimedia i tam mam router Halny. Orange mam na telefonie.
- « Poprzedni
- Następny »