- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
@Anonim nic nie grzebałem w ustawieniach FB 6 ani kompa (jak bum cyk cyk, mówię poważnie), pobrałem tylko pomocnika ze sklepu (tak jak Ty) i wrzuciłem screena, zapora w FB 6 średnia.
@R84MK więc jeśli ustawienia masz ok to czeka Cię wymiana FB 6.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
@R84MKnapisał(-a)Są tylko dwie odpowiedzi albo firmware Funbox 6 jest niedopracowany albo trafiła mi się wadliwa sztuka.
Odblokowałem całkowicie Funboxa 6 i nadal blokuje chyba porty wymaganie przez Xbox Live. Teoretycznie uPnP (czy jak to się nazywa) powinno samo odblokowywać wymagane porty i blokować jak są niepotrzebne tak jak to było na Funbox 3. Na dniach spróbuje wymienić FB6 na inny.
Ani mechanizm uPnP ani porty poszczególnych gier nie są w stanie wpłynąć na połączenie tunelowane: to używa tylko jednego portu i jest specyficznie zaprojektowane po to, żeby sobie radzić z NAT w kontekście (niewspieranego) IPv6. Naprawdę, nie ma żadnych powodów żeby trzeba było coś zmieniać w konfiguracji FB6 aby umożliwić działanie tej usługi. Jak widać na przykładzie @slav72 FB6 w typowej konfiguracji nie interferuje z tym tunelem.
@R84MKna Twoim miejscu zacząłbym od zresetowania do ustawień fabrycznych, jeśli to nie pomoże to zgłoszenie do BOK na wymianę lub na odblokowanie portu Teredo na Twoim łączu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
@slav72 wierzę ci na słowo 😉
Może zapora na routerze wpływa mi na NAT, ale sieć bezpieczna i wszystko działa, nie grzebię w tym.
Tak w temacie nie trzeba nic ekstra włączać by konsola Xbox działała poprawnie, zabezpieczenia na średni poziom, gierki powinny działać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
Teredo pojawia się jako odblokowane w zakładce z portami Funboxa 6 jak robię test połączenia Xbox live. Jednak na dniach wymienią na inny egzemplarz Funboxa bo reset Funboxa robiłem kilka razy, Windowsowy Firewall tak że nic nie blokuje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
@R84MKnapisał(-a)Teredo pojawia się jako odblokowane w zakładce z portami Funboxa 6 jak robię test połączenia Xbox live
...
A to ciekawe rzeczy piszesz.
Mnie się nic nie pojawia, UPnP mam zresztą wyłączone więc nie miałoby prawa się pojawić. Zresztą zza podwójnego NAT i tak nie miałoby to szans na prawidłowe, automatyczne działanie. Mimo to (?) połączenie Teredo jest nawiązywane. Na FB3 też Ci się otwierał port do Teredo automagicznie? Aż z ciekawości zainstaluję sobie Win 11 i poeksperymentuję. Ale to dopiero jutro.
BTW, ten protokół jest dość... skomplikowany (?), może nie zadziałać na wiele różnych sposobów, a nawet może czasami działać a czasami nie, bez wyraźnego powodu (ze względu na możliwy timeout w kilku etapach tworzenia połączenia). Żeby się upewnić że "za Chiny" się nie połączy, dobrze próbę powtórzyć kilkakrotnie.
@slav72ten Twój otwarty NAT zaskoczył mnie podobnie jak @Anonim . Wiem, że pewnie nie masz ochoty tego drążyć (bo i po co), ale czy czasem nie masz pozostawionej opcji otwierania portów "na życzenie" przez UPnP? W FB3 ta opcja jest domyślnie włączona, IIRC już kiedyś dyskutowaliśmy, że podobnie jest w FB6. Jeśli tego nie zmieniłeś, to mogłoby wyjaśnić "otwartość" Twojego NAT.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
@R84MK dopytam jeszcze... W loginie nie masz czasem ipv6, jak jest takowy to go wymarz i nie wymuszaj ipv4, one działa i bez tego 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
@j131napisał(-a)
@slav72ten Twój otwarty NAT zaskoczył mnie podobnie jak @Anonim . Wiem, że pewnie nie masz ochoty tego drążyć (bo i po co), ale czy czasem nie masz pozostawionej opcji otwierania portów "na życzenie" przez UPnP? W FB3 ta opcja jest domyślnie włączona, IIRC już kiedyś dyskutowaliśmy, że podobnie jest w FB6. Jeśli tego nie zmieniłeś, to mogłoby wyjaśnić "otwartość" Twojego NAT.
@j131 sprawdziłem i w FB 6 UPnP IGD jest domyślnie ustawione jako włączone.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
I miałeś zostawione w domyślnej konfiguracji?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
@j131 tak i z ciekawości wyłączyłem to ustawienie UPnP, wykonałem jeszcze raz pomiar i wygląda tak samo
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 NAT i Teredo
Ja od dawna używałem Port-Forwarding przy problemach z zablokowanymi portami. Do Orange trzeba się przyzwyczaić, dobry VPN jest tutaj podstawą gdy chcemy uniknąć nadmiernej wędrówce pakietów danych w grach online.