pilot uniwersalny LG OLED55C21LA a Dekoder 4K Multi

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 37
  • 130
  • 3

Obawiam się, że może on nie obsługiwać w ogóle tych dekoderów - podobnie jest z 4k Stream, którym nie da się sterować za pomocą pilota magic od LG. Działa bezproblemowo ze zwykłym deko 4K.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 19
  • 34
  • 1

Na wsparciu LG zalecono mi wypełnienie formularza https://kr.lgappstv.com/oss?locale=pol_PL i zgłoszenie modelu dekodera. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

• 19
  • 34
  • 1

Po kolejnej aktualizacji oprogramowania dekodera przestało nawet działać kulejące HDMI-CEC. Dodam, że do tej pory sterowałem pilotem od dekodera także telewizorem. Mimo, że w bardzo ograniczonym zakresie, ale coś działało: włącz, wyłącz, ciszej-głośniej nie działało. Teraz po włączeniu dekodera włącza się TV i po kilku sekundach ten sam TV się wyłącza. Trzeba ręcznie ponownie włączyć sam TV. Wyłączenie z kolei dekodera nie wyłącza telewizora.

Co ciekawe czasami to zachowuje się inaczej, tj. poprawnie, ale trudno mi zaobserwować związek logiczny, kiedy tak się dzieje.

Ten dekoder jednak to jakaś porażka jest...

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 37
  • 130
  • 3

Heja, 

wpadłem odkopać temat; z jakiegoś powodu moje IWU200 zaczęły ostatnio bardzo mocno kuleć i zastanawiam się czy nie wydębić wymiany na 4K Multi, udało Ci się skonfigurować Magic Remote z LG do sterowania Multikiem? Może warto zamiast producenta Orange kliknąć w Sagem? Mam jednak obawy, że to i tak może nie podziałać, bo ten dekoder chyba działa z pilotem po BT.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8679
  • 35107
  • 293

@zajacp11napisał(-a)

...

Może warto zamiast producenta Orange kliknąć w Sagem?

...

Zarówno DIW377 jak i IWU200 są firmowane przez Sagemcom.

ICU100 jest Samsunga, DV8555 jest Shenzhen (ale ten nie jest już dostępny).

Żaden z dekoderów nie jest produkowany przez Orange bezpośrednio. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2594
  • 10063
  • 38

@zajacp11napisał(-a)

moje IWU200 zaczęły ostatnio bardzo mocno kuleć

co kuleje? Jak długo masz IWU?

• 8679
  • 35107
  • 293

@zajacp11napisał(-a)

...

ten dekoder chyba działa z pilotem po BT.

Nie jestem pewien, ale to BT to trochę ściema - w przypadku dekodera Stream 4k niby też pilot jest BT, ale jak się dobrze przyjrzeć to okazuje się, że używa także(?) IR. Dioda jest zakamuflowana, ale jest. Można ją "wykryć" patrząc na pilota kamerką smartfona. Zakładam więc, że wszystkie dekodery mogą odbierać sygnał IR.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64179
  • 825

@zajacp11  po IR też 

• 19
  • 34
  • 1

Niestety konieczność używania 2 pilotów nadal mi doskwiera. Niektóre funkcje dekodera działają z pilota TV bez parowania. Np. przełączanie programów +/-1, czy wywołanie menu dekodera. Natomiast wybranie kanału na dekoderze przyciskami cyfrowymi z pilota na TV już nie. 

Po każdej aktualizacji czy to dekodera czy TV próbuję parować, ale bez sukcesu.

Zapewne po zakończeniu umowy zrezygnuję z tego dekodera o ile nie z pakietu TV.

Wypełnienie formularza z wnioskiem na stronie LG nic nie dało.

• 8679
  • 35107
  • 293

Jedyne pewne rozwiązanie to przejście na aplikację bezpośrednio na TV działającą Orange TV, w ramach jakiegoś pakietu z Extra TV. Wtedy pilot od TV załatwia wszystko.