Nie można wyświetlić tego widżeta.

Zmiany w sofcie do IWU 200

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6364
  • 26007
  • 216

Co do TV to właściwie w zapowiedziach jest tylko to:

"...and even control Orange TV using just your voice…"

co jest o tyle śmieszne, że Stream 4k ma pilota z mikrofonem i pozwala na elementarną kontrolę głosową urządzenia już od dawna. Wyjątkiem jest właściwie tylko aplikacja Orange TV, w której nie ma wsparcia dla komend głosowych. Czyli mogę sobie wyszukiwać programy TV na dekoderze Orange, ale tylko pod warunkiem że nie są one dostarczane przez Orange. W tym kontekście tak szumna zapowiedź ("even") budzi lekki niesmak, bo uważam to za zmarnowaną okazję.

Cytat jest oczywiście z oficjalnej strony z postu @pirenej, nie z tego bełkotu pana Piechockiego podlinkowanego przez kolegę @ryba168.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 667
  • 2212
  • 3

@Pablo5

Pamiętasz może do kiedy miał być zakończony proces aktualizacji IWU200 ktoś tu wstawił taki fajny post na ten temat ale on znikł 😞

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2701
  • 11140
  • 108

@ryba168  niestety nie znam daty zakończenia procesu aktualizacji softu IWU 200 ale myśle, że ten proces może potrwać do końca grudnia 🙂

@ryba168czy już miałeś aktualizacje softu w IWU 200?

U mnie nadal jest soft 03.19.40.

Pozdrawiam 🙂

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 667
  • 2212
  • 3

Nie jeszcze czekam 🙂 mam nadzieje że w końcu coś ruszy z nowościami bo na razie wygląda to wszystko jakby oferta dostała zastoju co do zmian 🙂 oby  wkrótce minął 😄

🙂

• 6364
  • 26007
  • 216

@ryba168 

Ale rozumiesz że w nowym sofcie jedyne co być może ci się przyda to CEC? Czyli że jednego pilota będziesz mógł schować. Być może. Na ofertę programową to nie wpływa.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 46
  • 139
  • 0

Taka możliwość już istnieje obecnie. Pilotem od Sony mogę obsługiwać IWU 200 a soft jeszcze mam "stary"

Co CEC ma zmienić w tym zakresie?

• 6364
  • 26007
  • 216

@Praziomeknapisał(-a)

Taka możliwość już istnieje obecnie. Pilotem od Sony mogę obsługiwać IWU 200 a soft jeszcze mam "stary"

Co CEC ma zmienić w tym zakresie?

Teoretycznie, podkreślam, teoretycznie, poprawnie działający CEC powinien umożliwić sterowanie TV pilotem od dekodera. Każdy TV i każdy dekoder, jeśli oba rozumieją CEC. Sterowanie idzie przez HDMI, więc to co innego niż uniwersalny programowalny pilot sterujący IR czy nawet BT wprost każde z urządzeń.

Co ciekawe, za czasów eurozłącza, przed erą HD i HDMI nikt łaski nie robił, włączenie urządzenia włączało TV. Autorzy standardu HDMI za bardzo skupili się na HDCP i utrudnianiu życia ludziom, stąd teraz trzeba na nowo odkrywać Amerykę.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 32
  • 0

hmm dziwne że wersja softu o której wspominasz w iwu200 jest taka sama jak w moim icu100

• 6364
  • 26007
  • 216

@colin23napisał(-a)

hmm dziwne że wersja softu o której wspominasz w iwu200 jest taka sama jak w moim icu100

Orange traktuje te numery dość swobodnie. Faktycznie są te same w tych obu typach dekoderów.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2305
  • 8737
  • 33

wszystkim wyczekującym ku przestrodze: https://nasz.orange.pl/t5/Dekodery-i-inne/dekoder-icu-100-problemy-po-aktualizacji/m-p/412827#U41278... . Niech oni już lepiej zostawią mój IWU w spokoju. Czy można zablokować upgrady firmwaru?