Dzień dobry,
Szukam sposobu na rozwiązanie problemu. Mam dekoder ICU 100 + FunBox 3.0 + amplituner Denona X2200W + telewizor Toshiba Regza, jako jedyny w tym zestawie nie obsługujący HDCP 2.2.
Gdy dekoder jest podłączony bezpośrednio pod telewizor - wszystko działa. Gdy próbuję go podłączyć za pomocą amplitunera (obojętnie jakim przewodem i z którego wejścia HDMI in i którego wyjścia HDMI out) dostaję komunikat o niezgodności z HDCP 2.2.
Czy jest jakieś rozwiązanie pozwalające na to, żeby to połączenie zadziałało? Pomysły typu podłączenie dekodera bezpośrednio itp odpadają - centrum domowej rozrywki jest amplituner i nie ma szans, żeby było inaczej
Miał ktoś podobny problem? Pomoc techniczna Orange nie pomogła, na serwisanta czekam drugi tydzień
Amplituner ma 2 wyjścia HDMI, skorzystaj z tego 2 (bez HDCP 2.2), niestety ze wsparciem HDCP 2.2 jest problem, stare sprzęty tego standardu nie mają, nowe też nie wszystkie, dekoder jak brużdzi to w ustawieniach też możesz nieco pokombinować.
Według tego manuala http://manuals.denon.com/AVRX2200W/EU/PL/download.php?filename=/AVRX2200W/EU/PL/pdf/AVRX2200W_EU_PL.... nie ma tam podziału na HDCP 2.2 i zwykłe. Są dwa porty out, jeden wspierający ACR, drugi bez. Ale z tego co rozumiem z instrukcji, reszta pozostaje bez zmian.
W ustawieniach nie widzę nigdzie opcji związanych z kodowaniem. Nie testowałem tego na TV z 4K, bo ta moja Regza to staroć ledwo obsługujący 720p, o full HD czy 4K nie wspominając. Inne urządzenia podpinane pod amplituner działają: PS3, kablówka jednej i drugiej firmy (Inea i East & West z Poznania), dekoder naziemny, komputer itp.
Tylko ten dekoder Samsunga nie jest chętny do współpracy. I teraz pytanie - czy zmiana na któryś z poprzednich modeli to mocny downgrade? Chodzi mi tutaj przede wszystkim o dostęp do serwisów streamingowych.
@eberPoczytaj na temat wspomnianego problemu https://support.roku.com/article/230317588-why-is-hdcp-2-2-important-to-playing-4k-or-4k-hdr-content...
Tak, to wszystko próbowałem, ale moje TV nie wspiera HDCP 2.2. Podłączony dekoder bezpośrednio pod TV działa, podłączony poprzez amplituner nie działa. Mimo, że podłączam je tym samym kablem. Obydwa wyjścia w amplitunerze są HDCP 2.2, wszystkie wejścia w amplitunerze są HDCP 2.2. Używam tego samego kabla - dołączonego do zestawu z dekoderem z Orange.
Tak z ciekawości zapytam, te kable HDMI co masz to HDMI 2.0 firmowe czy no name za 10zł, może połączenie HDMI dekoder <> amplituner złe, tak poza tym masz ustawienia w dekoderze vs HDMI to testuj, tak samo w amplitunerze, nie wierzę że to nie działa bo nie kompatybilne, musi działać.
Jest głos, obrazu brak. Obraz pojawia się tylko w chwili uruchomiania sprzętu, to kontrolne logo Orange, czyli pewnie preboot systemu.
Podłączałem różne warianty, różne ustawienia w Denonie sprawdzałem, nic się nie zmienia. Głos jest, na ekranie komunikat o niezgodności TV ze standardem HDCP 2.2
Kable za stówę ![]()
Z tego co piszesz puszczasz 4k poprzez Denon na TV, amplituner musi mieć ustawienia HDMI na zgodne z TV, jak tego nie ogarniasz to prosta opcja, dekoder do TV a optykiem fonia do amplitunera.
Fonia działa, obraz nie. Ustawiałem dedykowaną rozdzielczość. Nie pomaga. Opcja podłączenia bezpośrednio do TV odpada, ponieważ posiada on tylko jedno wejście HDMI.