- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi
@Matt11napisał(-a)@janio1 To co się dzieje przy włączaniu zestawu dek+tv+sound , to jest właśnie objaw uwalonego HDMI-CEC w sofcie dekodera. Jaki posiadasz tv, że uważasz, że takie jego zachowanie jest normalne? Pierwszy raz się z takim czymś spotykam.
Mi się wydawało że HDMI-CEC nie ma z tym nic wspólnego. HDMI-CEC służy do kontroli jednym pilotem wielu urządzeń. U mnie z tym problemu nie ma. Soundbar mam podłączony do HDMI-eARC i to złącze służy do przesyłania dźwięku między TV a sounbarem oraz sterowania głośnością z pilota. Też odbywa się normalnie. Telewizor mam HAIER H55Q80FUX 55" QLED 4K. Jedynie tak jak napisałem, ze włączanie zestawu Dek-TV-Sound trwa trochę dłużej, a zestawu bez soudbara od razu. W serwisie Haiera powiedzieli ze to normalne, więc biorę to za pewnik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1napisał(-a)
...Mi się wydawało że HDMI-CEC nie ma z tym nic wspólnego. HDMI-CEC służy do kontroli jednym pilotem wielu urządzeń
...
To źle ci się wydawało.😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam tv i soundbara samsunga. Na długie włączanie dekodera pomogła zmiana ustawień oszczędzania energii dostępnych po ich włączeniu w opcjach programisty. Z wyciszaniem się soundbara jeszcze nic nie zrobiłem ale spróbuję waszych porad. Generalnie soundbar wycisza się po zmianie źródła z dekodera na co inne ponieważ się wyłącza i z jakiegoś powodu wysyła sygnał mute do soundbara.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obserwując wszystkie wypowiedzi Kolegów należy stwierdzić, że jeżeli ktoś przed aktualizacją nie miał problemów a teraz je ma to należy winić tylko błędy oprogramowania i nic innego . To że różne telewizory nie zawsze tak samo reagują na te zmiany to jest raczej normalne. Z uporem maniaka ciągle powtarzam, że lepsze jest wrogiem dobrego. Jak działa (dobrze) to nic nie zmieniać a jak ma się to robić to trzeba bardzo dobrze przetestować, bo na żywym organiźmie trudno jest cokolwiek zrobić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
@janio1napisał(-a)
...Mi się wydawało że HDMI-CEC nie ma z tym nic wspólnego. HDMI-CEC służy do kontroli jednym pilotem wielu urządzeń
...
To źle ci się wydawało.😉
Wszystko jasne. Nie wydawało mi się źle. Wiem do czego służy HDMI-CEC. U mnie działa dobrze. Włączam wszystkie urządzenia jednym pilotem (TV lub Dekodera) Dekoder podłączony mam do HDMI 2, soundbar do HDMI-eARC. Włączanie, sterowanie głośnością odbywa się normalnie, jednym pilotem. Opcję CEC mam aktywną w TV. Moim zdaniem aktualizacja dekodera nie miała wpływu na to co dzieje się na niektórych dekoderach, ponieważ u mnie nic się nie zmieniło. Po podpięciu soundbara do TV dłużej odbywa się uruchamianie zestawu. Myślę że to telewizor tak długo ustawia sobie to połączenie, ponieważ po wypięciu sounbara zestaw dek-TV włącza się od razu. Taki objaw był przed jak po aktualizacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ciągle coś nowego wychodzi. Wszedłem w ustawienia dekodera> wyświetlanie i dźwięk>HDMI>HDMI-CEC i kliknąłem suwadło dla HDMI-CEC "Regulacja głośności pilotem" Do do tego momentu było tak, że regulowanie głośności odbywało się dwoma pilotami. Pokazywały się wskaźniki głośności na ekranie TV dla pilota dekodera i dla pilota od TV oddzielnie. Mogłem ustawić poziom głosu z soudbara osobno, niezależnie np. stały poziom pilotem z TV, a regulować natężenie pilotem dekodera. Po kliknięciu w ten suwak znikł mi z ekranu TV wskaźnik regulacji głośności pilotem dekodera. Mam na ekranie tylko jeden wskaźnik-suwadło. Odkliknięcie tej opcji nie przywróciło do stanu sprzed. Regulacja odbywa się dwoma pilotami, ale suwak pokazuje się jeden dla pilota TV. Wizualnie dla mnie lepiej było jak pokazywały się dwa suwaki. Z tego można wnioskować że coś z tym HDMI-CEC na dekoderze jest niedopracowane. Druga dolegliwość to jak włączam zestaw DEK-TV-Soundbar pilotem od dekodera to telewizor stroi się kilkukrotnie gasnąc i zapalając ekran, a jak włączam pilotem od TV, start jest szybszy. Takie to anomalie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1 Przy włączonym HDMI-CEC w 4K Multi i opcji sterowania dźwiękiem, nigdy na tv nie wyświetlał się dodatkowy pasek głośności dla dekodera. Regulację głośności dźwięku w przypadku sterowania pilotem od dekodera przejmuje soundbar, Na jego wyświetlaczu powinno być widać cyferki wskazujące poziom dźwięku i jest to jak najbardziej zgodne z działaniem HDMI-CEC. Tak samo jak odcięcie możliwości sterowania głośnością deka. To również jest prawidłowa reakcja dekodera. Co do startu zestawu tv+soundbar+dek, to proponuję włączyć w tv na stałe zaawansowany standard HDMI , ponieważ dekoder obsługuje HDMI w standardzie 2.1 , a więc jest możliwość, że przy ustawieniach AUTO szuka właściwych parametrów sygnału dekodera. I to zarówno audio jak i obrazu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Matt11napisał(-a)@janio1 Przy włączonym HDMI-CEC w 4K Multi i opcji sterowania dźwiękiem, nigdy na tv nie wyświetlał się dodatkowy pasek głośności dla dekodera. , ponieważ dekoder obsługuje HDMI w standardzie 2.1 , a więc jest możliwość, że przy ustawieniach AUTO szuka właściwych parametrów sygnału dekodera. I to zarówno audio jak i obrazu.
Mam ustawione HDMI na 2.1, ponieważ zastosowałem kabel wyższej jakości. Co do paska sterowania dźwiękiem to on był. Zniknął jak zmieniłem ustawienia według opisu wyżej. Po powrocie do poprzednich ustawień już się nie pojawia. Trzeba z tym żyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1 Przy włączonym HDMI-CEC w 4K Multi i opcji sterowania dźwiękiem, nigdy na tv nie wyświetlał się dodatkowy pasek głośności dla dekodera. Jeśli miałeś wyłączoną opcję sterowania dźwiękiem, to faktycznie pasek od głośności deka się pojawiał Jeśli chcesz go mieć z powrotem, to odznacz w dekoderze tą opcję i uruchom deka ponownie z opcji w Ustawieniach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wyłączyłem sterowanie głosem przez dekoder i nie mam już problemu mutowania. Ogólnie jedno naprawili drugie zepsuli. Przed aktualizacją dekoder zwiększał głośność soundbara o dwa zamiast o jeden. Po aktualizacji jest ok ale znowu jest to mutowanie,
- « Poprzedni
- Następny »