Pilot do dekodera 4K Multi – opóźniona reakcja i kumulacja problemów

ROZWIĄZANE

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Cześć,

mam problem z pilotem do dekodera 4K Multi od Orange. Objawy są dość specyficzne:

• Czasami pilot w ogóle nie reaguje na żadne naciśnięcia niezależnie od przycisku.

• Po kilku sekundach (czasami 3 czasami nawet 30) dekoder nagle reaguje tak jakby wszystkie wcześniejsze naciśnięcia „nadrobił” naraz.

• Przykłady:
    • Naciskam kilka razy +Channel – długo nic się nie dzieje a potem dekoder przeskakuje od razu o wiele kanałów jakbym przytrzymywał przycisk.
    • To samo z regulacją głośności – brak reakcji a potem nagła zmiana o kilka poziomów.
    • Przy korzystaniu z przycisków numerycznych: naciskam „1” kilka razy brak reakcji a po chwili dekoder przełącza się np. na kanał 111 i jeszcze powtarza tę akcję.

Dodam, że problem na pewno dotyczy pilota a nie dekodera – gdy korzystam z aplikacji mobilnych (różnych nawet darmowych) działających jako pilot wszystko działa płynnie i bez opóźnień.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czytając opinie o samym pilocie w sklepie Orange zakładam, że nie jestem odosobniony - tylko czy komuś udało się taki problem rozwiązać?

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15592
  • 64162
  • 825

@po_prostu_kuba jeśli nie bateria się kończy, to wymień pilota w salonie. Podobno można samego pilota wymienić...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1484
  • 5922
  • 57

Pilot do dekodera 4K Multi – opóźniona reakcja i kumulacja przycisków

@po_prostu_kuba  pilot uszkodzony, lub baterie w nim słabe. Wymień baterie jak to nie pomoże to dekoder (pilota).

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15592
  • 64162
  • 825

@po_prostu_kuba jeśli nie bateria się kończy, to wymień pilota w salonie. Podobno można samego pilota wymienić...

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Dzięki za sugestię!

Baterie są ok, to pierwsze co sprawdziłem, więc w takim razie uderzam do salonu po wymianę pilota 🙂

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

W przypadku problemów z pilotem, należy go rozparować i sparować ponownie.