Nowy dekoder w ofercie Orange - Dekoder 4K DUO (DV9651)

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 6
  • 67
  • 0

1000088583.jpg

Zauważyłem że jest już druga rewizja. 

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

Hej, trochę wprowadzasz ludzi w błąd. Dzisiaj zakupiłem z rynku wtórnego za 100zł nowy dekoder i posiada on HDR10+ i Dolby Vision. Wszystko jest w ustawieniach wyświetlacza. Dodatkowo nawet udało się wyłączyć nakładkę Orange i zainstalować Fluncher. Także mam boxa za 100zł wartego z 300zł 🙂

Przetestowane na materiałach z netflixa i wszystko pięknie działa.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4485
  • 22518
  • 104

Jeżeli kupiłeś dekoder Orange to jesteś po prostu paserem. Naprawdę dobry biznes 😉 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16307
  • 68240
  • 880

@atlas_cudow nie czyta tego co sam zamiescil na fotkach wyżej

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4485
  • 22518
  • 104

@agat13 Zwykle kradzione rzeczy są tańsze, więc żaden biznes ktoś zrobił;) 

• 3
  • 6
  • 0

Kupując używany dekoder z legalnego źródła, przez normalną transakcję na Allegro, nie staję się automatycznie „paserem”. Dość odważne stwierdzenie jak na kogoś, kto najwyraźniej nie zna definicji paserstwa. 🙂

Co więcej, samo Orange podaje, że jeżeli klient nie zwróci dzierżawionego sprzętu, naliczana jest opłata, a jej opłacenie jest równoznaczne z zapłatą pełnej wartości urządzenia i pozwala na jego zatrzymanie. W przypadku DV9651 Orange podaje 150 zł.

Więc zanim zaczniesz publicznie nazywać innych paserami, może najpierw doczytaj regulamin własnego operatora. 🙂

A tekst o „fotkach”, których rzekomo miałem dodawać, też jest ciekawy — żadnych zdjęć nie dodawałem. Chyba pomyliłeś użytkowników. 🙂

Także trochę mniej teorii, trochę więcej faktów. 😁

Najpierw naucz się, czym jest paserstwo, a dopiero później oskarżaj ludzi o popełnienie przestępstwa — bo na razie bardziej kompromitujesz siebie niż mnie. 😉

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2631
  • 12418
  • 76

@Hadol to Orange sprzedaje swoje dekodery?

• 3
  • 6
  • 0

Nie twierdzę, że Orange wystawia te dekodery normalnie na sprzedaż. Twierdzę natomiast, że samo kupienie używanego dekodera od osoby prywatnej na Allegro nie oznacza automatycznie paserstwa.

Co więcej, na własnej stronie Orange podaje, że w przypadku niezwrócenia dekodera klient może zostać obciążony jego pełną wartością, a po opłaceniu noty może sprzęt zatrzymać. Dla DV9651 jest to obecnie 150 zł.

Więc jeśli masz dowód, że konkretny egzemplarz został skradziony i że kupujący wiedział o jego pochodzeniu, to śmiało przedstaw. Jeśli nie, to nazywanie przypadkowego kupującego „paserem” jest zwyczajnie bezpodstawne. 😉

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 120
  • 462
  • 2

@Hadol Kupując towar, który może pochodzić z przestępstwa, nawet na legalnej platformie sprzedażowej jaką jest Allegro, w przypadku zakupu, możesz podlegać odpowiedzialności karnej.  W tym przypadku jest to 292 par 3 kk. Istnieje paserstwo nieumyślne, gdzie na podstawie okoliczności powinieneś przypuszczać jej nielegalne pochodzenie. To może być niska cena, nieoficjalny dystrybutor, sprzedaż rzeczy używanej, brak faktury zakupu, itp. 

Wewnętrzny regulamin Orange, jak mi się wydaje, nie przewiduje legalnej możliwości odsprzedaży ich własnego sprzętu. Jest to sprzęt dzierżawiony, nie jesteśmy jego właścicielem, a jego dalsza odsprzedaż, nawet jeśli za niego zapłaciłeś wewnętrzną karę operatora,  jest zabroniona. Chyba, że Orange przeniesie na ciebie własność, w formie umowy cywilno prawnej.  

Tak więc z tym posądzaniem innych o kompromitację bym był dość powściągliwy 🙂 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16307
  • 68240
  • 880

@Hadol  przepraszam, za teorie, że to Ty wrzuciłeś fotki. Nie zmienia to jednak faktu, że dekodery są własnością Orange. Przypadek opłaty za nie zwrócony sprzęt jest prawdą i tak to działa. Sprzęt wtedy teoretycznie według regulaminu jest już własnością klienta, ale praktycznie nie ma słowa o jego dalszej dystrybucji. 

Nie ma się co jednak dziwić, bo odsprzedaż za mniejszą kwotę niż się zapłaciło za brak  jego zwrotu jest chyba interesem życia i w 99% te wystawiane na portalach sprzedażowych są jakby nielegalnie sprzedawane.

Słyszałem nawet o akcjach operatora w tej sprawie i blokowaniu takich ogłoszeń.