- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja routera Funbox z własnym Routerem oraz Dekoderami TV
Hej, zastanawiam się nad przejściem do Orange i podpisania umowy na Internet wraz telewizją i usługą Multiroom (2 dodatkowe urządzenia), ale mam dylemat techniczny:
Obecnie mam Internet i Telewizję na sprzęcie od UPC (teraz Play), gdzie dekodery TV (główny + multiroom) są podłączone do Routera kablem koncentrycznym (przy użyciu rozdzielacza antenowego), a sygnał do Routera jest podłączony po światłowodzie. Z racji pechowego umieszczenia skrzynki teletechnicznej przez dewelopera w szafie w przedpokoju, WiFi z umiejscowionego tam routera ma słaby zasięg więc mam je domyślnie wyłączone. Do WiFi używam swojego urządzenia: dwie kostki Amplify Router HD od Ubiquity, umieszczone w przeciwległych pokojach, tworzące sieć typu Mesh i połączone ze sobą oraz z Routerem od UPC kablami Ethernet Cat6, puszczonymi w posadzce. Zapewniają mi one bardzo dobre pokrycie zasięgu sieci w mieszkaniu.
Tak jak napisałem na początku postu: zastanawiam się nad przejściem do Orange i odtworzeniu owego ustawienia przy użyciu Routera (Funbox) oraz dekoderów TV od Orange. Z tego co wyczytałem w dokumentacji, dekodery te nie łączą się poprzez kable koncentryczne, tylko poprzez kable Ethernet lub WiFi.
Stąd pytania:
1) Czy jest możliwe podłączenie dekoderów TV przez kabel Ethernet/WiFi pośrednio do Routera Funbox poprzez moje kostki Amplify (połączone do Routera Funbox), czy też wymagane jest bezpośrednie połączenie Dekoderów TV z Routerem Funbox?
2) Czy jest możliwe połączenie ich po WiFi, przy założeniu, że sieć WiFi w Funbox byłoby wyłączona, a włączona byłaby w moich kostkach Amplify?
3) Jakie dekodery TV najlepiej do tego użyć?
Liczę, że może tutaj znajdzie się tutaj jakiś ekspert, który będzie w stanie odpowiedzieć na te pytania, bo na infolinii Orange próżno szukać pomocy w tym temacie 😛
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrr2 Te "kostki" mają wbudowany switch? Jeżeli tak to najlepiej będzie podłączyć do nich dekodery przy pomocy przewodu ethernetowego. I napisz w jakim trybie działają: router czy punkt dostępowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Raczej nie mają wbudowanego switcha (poglądowe linki: https://amplifi.com/docs/AmpliFi_Datasheet.pdf, https://amplifi.com/qsg/AFi-R/AFi-R_EN.html). Mam na nich skonfigurowaną sieć Wifi typu Mesh, gdzie druga z kostek jest spięta z pierwszą (główną) przy pomocy kabla Ethernet, tworząc RAMP (Router as a Mesh Point), przy wykorzystaniu mechanizmu Ethernet Wired Backhaul opisanego tutaj dla innego modelu od tego samego producenta: https://help.amplifi.com/hc/en-us/articles/115006826048-How-to-Enable-Ethernet-Wired-Backhaul
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrr2 teoretycznie z dekoderami 4KStream i Duo podłączonymi po wifi nie powinno być problemów, bo korzystają z netu, a nie potrzebują specjalnych ustawień i VLAN-ow
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrr2 Sprawdź proszę czy adresy IP na urządzeniach podłączonych do Amplifi są z tej samej sieci jak urządzenia podłączone bezpośrednio do routera UPC.
Update: Powinno dać się przełączyć główną kostkę w tryb bridge https://help.amplifi.com/hc/en-us/articles/220979347-Enabling-Bridge-Mode. Miałbyś wtedy wspólną domenę rozgłoszeniową z FB i w zasadzie każdy dekoder od Orange powinien działać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obecnie nie mam włączonej opcji Bridge Mode na kostce od Amplify, więc raczej są to różne sieci. Sprawdziłem adres IP głównej kostki Amplify podłączonej kablem do Routera UPC zaczyna się od 192.168.0.XX, gdzie inne urządzenia podłączone po WiFi do kostki Amplify mają 192.168.107.XX.
Pytanie: Czy muszę mieć opcję 'Bridge Mode' włączoną na kostkach Amplify, przez co przestaną one pełnić funkcje Routera i przejdą w tryb punktów dostępowych, aby móc podłączyć do nich dekodery TV? W takiej konfiguracji musiałbym mieć też sieć WiFi włączoną bezpośrednio na Funbox, gdzie w obecnej konfiguracji mam ją wyłączoną na Routerze od UPC.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrr2 Dekoder Duo i aplikacja na Android powinny działać na urządzeniach podłączonych do Amplifi bez względu na sposób ich (dekoderów) podłączenia. W takiej konfiguracji jak masz teraz ich konfiguracja sieciowa nie będzie zależna od FB tylko od Amplifi. Nie wydaje mi się aby stanowiło to problem lecz w razie czego masz do dyspozycji tryb bridge. Inne dekodery prawdopodobnie (nie dam sobie nic uciąć) ruszą wyłącznie gdy będziesz używał trybu bridge. W takim przypadku najlepiej będzie podłączyć je przewodem aby niepotrzebnie nie wpuszczać ruchu multicastowego do WiFi i liczyć, że Amplifi obsługuje IGMP snooping na wbudowanym switchu - tej informacji nie udało mi się znaleźć w Internecie.
PS Najlepiej gdybyś dowiedział się jaki sprzęt możesz dostać od Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrr2napisał(-a)...
1) Czy jest możliwe podłączenie dekoderów TV przez kabel Ethernet/WiFi pośrednio do Routera Funbox poprzez moje kostki Amplify (połączone do Routera Funbox), czy też wymagane jest bezpośrednie połączenie Dekoderów TV z Routerem Funbox?
Możliwe, ale musi to być jedna sieć, płaska, albo ruter kaskadowy (ten mesh Amplify) musi przekazywać ruch multicast tak jak FB, czyli musiałby na nim być igmpproxy. Wątpię żeby tak było, więc pozostaje jedynie przełączenie ich w tryb AP/bridge. Nie ma to nic wspólnego z WiFi, "AP" to skrót od "Access Point" - czyli dokładnie "punkt dostępu WiFi". Nie mieszajmy do tego FB, jego WiFi może i powinno pozostać wyłączone.
2) Czy jest możliwe połączenie ich po WiFi, przy założeniu, że sieć WiFi w Funbox byłoby wyłączona, a włączona byłaby w moich kostkach Amplify?
Nie (tak w skrócie). W sumie w pewnych warunkach należałoby odpowiedzieć "być może", ale gwarancji że uda się tak to skonfigurować nie ma.
3) Jakie dekodery TV najlepiej do tego użyć?
Są dwa typy dekoderów. Jedne dostają sygnał unicast, drugie multicast. Dekoderom unicastowym jest wszystko jedno jak są podłączone (punkty 1 i 2 powyżej są dla nich bez znaczenia), dekodery multiacastowe muszą mieć zapewniony stosowny ruting pakietów multicast - stąd punkty 1 i 2 dla nich są obowiązkowe. Sygnał unicast jest jakieś 30 sekund później niż sygnał multicast. Dekodery multicast: Multi 4k, IWU200, ICU100. Dekodery unicast: Duo, Stream 4k, każdy własny dekoder/TV z aplikacją OrangeTV na pokładzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)Możliwe, ale musi to być jedna sieć, płaska, albo ruter kaskadowy (ten mesh Amplify) musi przekazywać ruch multicast tak jak FB, czyli musiałby na nim być igmpproxy. Wątpię żeby tak było, więc pozostaje jedynie przełączenie ich w tryb AP/bridge. Nie ma to nic wspólnego z WiFi, "AP" to skrót od "Access Point" - czyli dokładnie "punkt dostępu WiFi". Nie mieszajmy do tego FB, jego WiFi może i powinno pozostać wyłączone.
Czy oznacza to, że pomimo przejścia w tryb bridge na moich urządzeniach Amplify, nadal mogę mieć wyłączone WiFi po stronie Routera Funbox, mając jednocześnie włączone WiFi po stronie Amplify?
Jeżeli tak, to czy dekodery TV (unicast i multicast) będą w stanie wtedy połączyć się przez tak skonfigurowane WiFi (tam gdzie nie będzie możliwości połączenia po kablu)? Czy są tutaj jakieś ograniczenia?
Są dwa typy dekoderów. Jedne dostają sygnał unicast, drugie multicast. Dekoderom unicastowym jest wszystko jedno jak są podłączone (punkty 1 i 2 powyżej są dla nich bez znaczenia), dekodery multiacastowe muszą mieć zapewniony stosowny ruting pakietów multicast - stąd punkty 1 i 2 dla nich są obowiązkowe. Sygnał unicast jest jakieś 30 sekund później niż sygnał multicast. Dekodery multicast: Multi 4k, IWU200, ICU100. Dekodery unicast: Duo, Stream 4k, każdy własny dekoder/TV z aplikacją OrangeTV na pokładzie.
Czy oprócz tego, że sygnał jest opóźniony o te ~30 sekund, są jakieś inne wady dekoderów unicast względem multicast? Z opisu powyżej wynika wręcz, że te unicastowe są bardziej uniwersalne.
Ostatnie pytanie: Czy w Orange jest możliwość dostania modułu CI zamiast dekodera do obioru telewizji? Jeżeli tak, jak ma się sprawa z jego ewentualnym podłączeniem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrr2 Możesz mieć wyłączone WiFi na FB i korzystać ze swoich AP. Dostałeś wskazówki jak najlepiej skonfigurować Amplifi. Nie ma dostępnego modułu CI.
PS Orange zalecał aby tylko jeden dekoder (zapewne multicastowy) był podłączony przez WiFi z FB.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »