- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Polecacie jakis tester do rjtek? Najlepiej tester sprawdzających który przewód jest który i w sumie tester sprawdzający poprawność złącza. Ponieważ dzisiaj sprawdzam złącze i zdziwiony że jak podłączę pierwszy kabel w gniazdku połączę z drugim kablem w tym samym gniazdku to niby mam połączenie xD. I nie wiem czy to wina testera czy majstra. Po 5 minutach dziwnie tester nie pokazywał
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@deest tester najprostszy ( tylko bez przesady, nie za 5 zł) bo on i tak powiem tylko o właściwościach elektrycznych kabla, czy piny sobie odpowiadają na obu końcach. Są elektroniczne i analogowe z diodami. Elektroniczne mają czasem więcej informacji ( np długość żył)
Dlaczego warto mieć lepszy? Niektóre testery wykonują pomiar po parze, czyli dwóch żyłach. Te pomiary wypadają słabo. Mam taki, który nie dość, że mierzy żyły, to jeszcze zatrzymuje się z pomiarem/wyświetlaniem diody, aby można było np zmienić żyłę w gniazdku na inny pin, gdy coś z podpięciem jest nie tak i żyły nie są 1:1
Czasem oprócz weryfikacji który jest który warto wiedzieć czy nie ma zwarcia między żyłami, a to właśnie pokaże dobry tester który mierzy i ekran
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaki tester użyć do RJtek?
Najtańszy nowy. Ewentualnie jakiś w pakiecie, aby przesyłka była SMART.
Aktualnie pakiet już. za 45 zł może zawierać:
- Czołowa zaciskarka złączy modularnych 8p (RJ-45), 6p (RJ-12, RJ-11), 4p (RJ-10, RJ-9)
- Ściągacz izolacji i obcinarka z wymiennymi ostrzami
- Prosty ściągacz izolacji i zaciskacz żył w terminalu 110/88
- Śrubokręt płaski
- Śrubokręt krzyżakowy
- Zaciskarka do terminali typu Krone (LSA)
- Ściągacz izolacji do przewodów koncentrycznych
- 10x Złącze męskie RJ-45 (WM8p8c)
- Tester okablowania RJ-45, RJ-11
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@deestJa używam testera tylko po to, aby sprawdzić sam kabel. Dobra zaciskarka sprawi, że za 1 razem zaciszniesz na 100% prawidłowo. Masz wątpliwości, czy coś tam nie łączy ? Ucinasz, zarabiasz i jest git. Tester jest zbędny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Głównie mi chodzi do sprawdzania kabli który jest który. Bo dzisiaj sprawdzam pierwszy kabel w puszcze i drugi w tej samej puszcze i tester mi mówi że piny współpracują xD
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Do sprawdzenia samych par to każdy tester za 20 zł będzie ok. Z tym, że nie sprawdzisz zwarcia do ekranu, lub podwyższonej rezystancji. Sam mam w domu jeden kabelek FTP, w którym niebieska żyła zwiera do ekranu. Tester pokazuje, że wszystko ok, a linkuje na 100Mbps...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@deest tester najprostszy ( tylko bez przesady, nie za 5 zł) bo on i tak powiem tylko o właściwościach elektrycznych kabla, czy piny sobie odpowiadają na obu końcach. Są elektroniczne i analogowe z diodami. Elektroniczne mają czasem więcej informacji ( np długość żył)
Dlaczego warto mieć lepszy? Niektóre testery wykonują pomiar po parze, czyli dwóch żyłach. Te pomiary wypadają słabo. Mam taki, który nie dość, że mierzy żyły, to jeszcze zatrzymuje się z pomiarem/wyświetlaniem diody, aby można było np zmienić żyłę w gniazdku na inny pin, gdy coś z podpięciem jest nie tak i żyły nie są 1:1
Czasem oprócz weryfikacji który jest który warto wiedzieć czy nie ma zwarcia między żyłami, a to właśnie pokaże dobry tester który mierzy i ekran
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow takie rzeczy tylko na mierniku kategorii. Można spróbować takim elektronicznym, bo po pomiarze rezystancji można się czegoś domyślić mając pomiar dobrej u uszkodzonej
Pewność jednak da tylko miernik prof
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, to wiem. Kiedyś już o tym pisaliśmy, ale wtedy temat porzuciłem bo po prostu zamontowałem 2 kabel. Teraz się okazało, że znowu potrzebuje tego starego przewodu i temat wrócił. Rezystancję mierzyłem no i mam ileś tam kΩ miedzy niebieskim a ekranem. Tak sobie czasem zaglądam na Alli, czy przypadkiem czegoś nie znajdę , co pokaże mniej więcej okolice zwarcia.
BTW: Przeklinam każdego dnia wykonawce, za kable FTP w domu 😕
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »