- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaki Dekoder 4k w 2024 roku (światłowód i połączenie po kablu)
Dziękuję. Ostatecznie zleciłem wymianę na icu100. W poniedziałek podjadę do salonu z multi i zrobię podmiankę. Dam chętnie znać czy była to korzystna operacja. Dysk ssd na nagrania już do mnie jedzie. Dzięki i jesteśmy w kontakcie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87 Pamiętaj, że to dekodery z drugiego obiegu, nowego nie dostaniesz. Bądź przygotowany na ewentualną wymianę na sprawniejszy egzemplarz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
wiem wiem, najwyżej wymienie z powrotem na multi jak bedzie lipa, nic mnie to nie kosztuje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87napisał(-a)wiem wiem, najwyżej wymienie z powrotem na multi jak bedzie lipa, nic mnie to nie kosztuje
Koniecznie napisz recenzję. Ciekawi jesteśmy Twojej opinii.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wymiana dekodera w salonie zajęła 3 minuty. Sam dekoder wygląda jak nowy, pilot też więc tu nie mam zastrzeżeń. Pierwsza instalacja dekodera to małe piekiełko musiałem kilkukrotnie resetować żeby przejść uwierzytelnienie. Później aktualizacja i znów problem z uwierzytelnieniem więc reset dekodera i funboxa ale pomogło. Później podłączenie dysku ssd. Przebiegło sprawnie ale za Chiny nic nie można było nagrać - znowu błąd. Sformatowałem, zresetowałem dekoder i... zadziałało. Nagrywanie działa i na każdym kanale wszystko idzie zaplanować lux. Tak samo oglądanie od początku, pauzowanie itp. Sam obraz wydawał mi się trochę "za miękki" w stosunku do 4k multi (ustawienia tv te same, kabel ten sam). Dziwne że nie ma tu normalnego ustawienia wideo tylko trzeba wejść kombinacją D C D i tam dłubać. Ustawiłem na sztywno 4k@50. W TV przy 4k multi miałem włączone ustawienia odszumiania bo obraz jakby się "rozlatywał" i był miejscami poszarpany. Tutaj musiałem te ulepszacze wyłączyć co akurat świadczy pozytywnie o odbiorze i obraz zrobił się zadowalający. Generalnie nadal jak jest płynny materiał i dużo się dzieje to na niektórych kanałach robi się pikseloza ale jest lepiej niż na 4k multi. Większość kanałów odbiera bez zakłóceń i zniekształceń. Mam wrażenie, że odbiór jest lepszy. Lista ulubionych kanałów pozwala zmieniać ich kolejność czego na multi brakowało. Po uruchomieniu dekodera gra ostatnio zostawiony kanał a nie ten irytujący ekran powitalny. Wbrew temu co pisaliście normalnie obsługuje dekoder i TV jednym pilotem (od telewizora LG oled) więc pozytywne zaskoczenie. Jest wyświetlacz i system diod więc w końcu widać godzinę, kanał i ewentualny problem jak coś się zepsuje. No i jest w menu dedykowany tryb radio!
Teraz czas na minusy:
Interfejs choć podobny to ma jakby mniejszą rozdzielczość od 4k multi przez co wygląda trochę archaicznie. Responsywność nie jest zła ale zdecydowanie gorsza niż w multi.
Brak normalnych ustawień audio-wideo. Tak jak na multi był 1-sekundowy lag po zmianie kanału tak tu jest 2-sekundowy. Wyświetlacz jest jakby za "mlecznym szkłem" i prawdę mówiąc myślałem że jest tam jakaś folia zabezpieczająca ale najwyraźniej tak ma być. Niby fajnie bo nie wali po oczach, z drugiej strony zmniejsza to znacznie jego czytelność.
No i taki bonus, z uwagi na przeboje przy pierwszej konfiguracji boje się teraz go resetować.
Generalnie zmianę odczuwam na duży plus bo najważniejsza kwestia czyli nagrywanie w końcu działa jak należy a i kilka innych usprawnień dostrzegłem ale nie jest to sprzęt idealny. Czy wróciłbym do multi? Zdecydowanie nie z uwagi na jego liczne braki ale obiektywnie było to urządzenie, które pracowało płynniej i trzeba to zaznaczyć. Nie wiem też czy to przypadek ale odbierały mi takie kanały jak mixtape, bbc first, epic drama czy kanał dla dzieciaków top kids a po przesiadce mam je zablokowane. Może był jakiś darmowy weekend bo nawet patrząc w umowe posiadam pakiet optymalny, w którym te kanaly są nieobecne.
To by było na tyle. W razie pytań służę pomocą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87 jeśli chodzi o wspomniane kanały, które działały na tamtym dekoderze były one odkodowane jako prezent z okazji dnia klienta od 1 października do 14 października ( pakiet komfortowy oraz pakiet multi+) https://biuroprasowe.orange.pl/blog/dzien-klienta-prezenty-i-promocje-dla-wszystkich/
@eLWu87super, że ten dekoder i tv obsługuje się jednym pilotem 🙂
@eLWu87uważam że dekodery ICU 100, IWU 200 oraz WHD 80 są najlepszymi dekoderami w ofercie Orange TV
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za recenzję, interesujące obserwacje. Fajnie że są jakieś pozytywne zaskoczenia.
Co do ekranu startowego, to chodziło mi o to menu które jest nałożone na obraz kanału po włączeniu dekodera. To menu w którym na dole doszukałeś się radia.
Menu radiowe jest tym samym co widać na kanale 990; generalnie takich różnych dojść do tego samego miejsca jest w tym oprogramowaniu dużo.
Ciekaw jestem czy twój egzemplarz ma wejście anteny satelitarnej. Sądząc po opisie wyświetlacza, pewnie nie ma, ale czy mógłbyś to potwierdzić? Pytam z czystej ciekawości, bo najwyraźniej są co najmniej dwie różne wersje tego dekodera: jedna ze zmatowionym wyświetlaczem ale bez wejścia antenowego, i druga z wyświetlaczem błyszczącym i wejściem antenowym. Nie różnią się funkcjonalnością; nie upubliczniono oprogramowania z obsługą tej anteny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Myślę że jest jak mówisz. U mnie brak wejścia antenowego i matowy wyświetlacz. Faktycznie jak dekoder "wstaje" ze stanu gdzie pokazuje godzine to mamy ekran startowy ale jest to mniej uciążliwe niż ekran startowy za każdym razem w Multi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87 te zmatowione pochodzą z odnowy, już o tym był wątek na forum
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87 Możesz podzielić się modelem podłączonego napędu, https://nasz.orange.pl/t5/Ogłoszenia/Dyski-do-dekodera-4K-Premium/td-p/398973