- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaki Dekoder 4k w 2024 roku (światłowód i połączenie po kablu)
Witam przeszedłem do orange pare dni temu i z internetu jestem bardzo zadowolony ale telewizja działa kiepsko. Nie wiem czy wymiana dekodera wpłynie bezpośrednio na jakość wyświetlanego obrazu ale posiadam obecnie dekoder 4k multi i ma on kilka irytujących rzeczy:
- brak wyświetlacza
- brak normalnej nagrywarki a multinagrywarka to jakiś ograniczony w funkcjonowaniu potworek
- za każdym razem trzeba ręcznie wyjść z ekranu powitalnego po uruchomieniu urządzenia
- bywa że przy zmianie źródła np z konsoli na dekoder obraz jest czarny i trzeba zmienić kanał żeby znów się pojawił
- listy kanałów są mocno ograniczone i nie ma możliwości wyboru "mojego pakietu" z predefiniowanych list
- tu nie wiem czy to kwestia dekodera czy jakości TV w orange ale o ile materiały filmowe i te statyczne wyświetlane są prawidłowo o tyle płynny ruch generuje straszną pikselozę i utratę jakości
Czego nie potrzebuję?
- jakichkolwiek aplikacji bo mam wszystko na konsoli i bezpośrednio w TV
Na czym mi zależy?
- na współpracy urządzenia po CEC-HDMI z telewizorem tak żeby obsługiwać wszystko jednym pilotem
- płynnym interfejsie i czytelnym przewodniku po programach
Na czym mi kompletnie nie zależy?
- na komunikacji po wifi bo dekoder podłączony jest kablem
Mam możliwość wymiany 4k multi na Dekoder 4k (iwu200?) lub 4k Premium (icu-100). Jakie są wasze spostrzeżenia co do tych urządzeń? Czy zmiana przyniesie mi wymierne korzyści czy raczej zamienię siekierkę na kijek? Jeśli wymianiać to na co? 4k czy 4k premium?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @eLWu87
Jeśli chodzi o dekoder 4K czyli IWU 200 oraz dekoder 4K Premium czuli ICU 100 to te modele nie mają opcji CEC-HDMI. Natomiast opcje tą posiada dekoder 4K Stream ale on posiada system Android TV taki sam jak 4K Multi.
Ja posiadam dekoder 4K czyli IWU 200 jestem z niego zadowolony. Działa szybko i sprawnie. Szybko reaguje jeśli chodzi o zmiany kanałów. Menu jest proste i przejrzyste. Natomiast jeśli chodzi o przewodnik po programach to jest przejrzysty, prosty i czytelny. Posiada też multinagrywarkę, która umożliwia nagrywanie nawet kilku programów jednocześnie, w ramach nieograniczonej przestrzeni na dysku NPVR. Dzięki tej usłudze możesz oglądać swoje ulubione seriale do 7 dni po ich emisji. Jedynym minusem jest to że nie posiada wyswietlacza na panelu przednim dekodera.
Natomiast jeśli chodzi o dekoder 4K Premium czyli ICU 100 to menu/interfejs i przewodnik po programach jest taki sam jak w dekoderze ICU 100. Posiada on w wyświetlacz na przodzie panelu dekodera. Posiada wejścia USB 2.0 na przednim panelu i 3.0 na tylnym panelu (do podłączenia dysku PVR lub pamięci USB)
Więcej informacji o dekoderach znajdziesz w tych linkach
1) https://www.orange.pl/omnibook/dekoder-sagemcom-iwu-200#
2) https://www.orange.pl/omnibook/dekoder-samsung-icu-100#
3) https://www.orange.pl/omnibook/dekoder-4k-stream#
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87Z CEC to chyba tylko 4K Stream działał. Jak chcesz nagrywanie na własnym dysku to wybierz ICU.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A czy jest jakaś istotna różnica w interfejsie tych dwóch urządzeń? Rozumiem, że na IWU nie nagram nic na swój dysk a jedyna opcja to ICU? Czy nie ma tej durnej przypadłośći, że przy uruchomieniu dekodera trzeba ręcznie wyjść z ekranu startowego? Czy można wybrać swój pakiet kanałów? Czy można utworzyć listę ulubionych i zmienić w niej kolejność? Czy podłączając dysk do nagrywania można nagrywać i oglądać inny kanał w tym samym czasie? Czy można uruchomić kilka nagrań jednocześnie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87 Jak koledzy już napisali, tylko ICU100 ma opcję nagrywania na dysku zewnętrznym, ale nie ma CEC. Tej przypadłości nie ma. Jest za to na dekoderach z androidem 🙂 Po odpaleniu tych z dwóch wymienionych (oraz starszych) włącza się kanał ostatnio oglądany. Można utworzyć na nim listę ulubionych, ale kanałów nie zmienisz. Przydzielone są na stałe. Można odtwarzać i nagrywać w tle. Można jednak jednocześnie nagrywać jeden kanał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy musi być koniecznie podłączony dysk w celu nagrywania? Czy może być to np pendrive 3.0? Pytam bo mam akurat nieużywany 512gb. Rozumiem, że takie nagrania w przeciwieństwie do multinagrywaki dostępne są na każdym kanale i nie przepadają po 30 dniach?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87 Pendrive może być inaczej widoczny (mniejsza pojemność), przez co nie zostanie zakwalifikowany przez dekoder do współpracy 🙂 musi być USB 3.0
Nie dość, że nagrywasz co chcesz (bez ograniczeń w stylu multinagrywarka), to programy są dostępne praktycznie do momentu ich skasowania. W multinagrywarce-miesiąc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87napisał(-a)
...
Czego nie potrzebuję?
- jakichkolwiek aplikacji bo mam wszystko na konsoli i bezpośrednio w TV
Czyli nie zależy ci na tym żeby dekoder był na Android TV, ale też jakoś szczególnie ci to nie przeszkadza. OK. Te nie-androidowe dekodery mają tylko Netflix (poza IP TV oczywiście) oraz odtwarzanie mediów z zasobów lokalnych.
Na czym mi zależy?
- na współpracy urządzenia po CEC-HDMI z telewizorem tak żeby obsługiwać wszystko jednym pilotem
Nie ma takich cudów. IMHO żaden oferowany dekoder nie współpracuje poprawnie z TV protokołem CEC. YMMV - trochę jednak zależy też od TV. Na co dzień używam pięciu pilotów. Też można się przyzwyczaić.
- płynnym interfejsie i czytelnym przewodniku po programach
Międzymordzie wszystkie dekodery mają podobne, EPG praktycznie identyczne. Płynność jest jaka jest, można się przyzwyczaić. Zajmuje kilka miesięcy, ale można. Nie zanotowałem różnic między dekoderami.
Na czym mi kompletnie nie zależy?
- na komunikacji po wifi bo dekoder podłączony jest kablem
Super, jeden problem mniej.
Mam możliwość wymiany 4k multi na Dekoder 4k (iwu200?) lub 4k Premium (icu-100). Jakie są wasze spostrzeżenia co do tych urządzeń? Czy zmiana przyniesie mi wymierne korzyści czy raczej zamienię siekierkę na kijek? Jeśli wymianiać to na co? 4k czy 4k premium?
Na ICU100 jeśli nie zależy ci na HDR. Na IWU200 jeśli nie zależy ci na nagrywaniu.
Pomysł żeby dekoder nie wyświetlał na starcie tego potworniaka był wielokrotnie zgłaszany, dyskutowany z pracownikami Orange, którzy udzielali się tu w ramach AMA, i jedyne co udało się uzyskać, to odpowiedź: większości takie zachowanie dekodera bardzo odpowiada. W związku z czym pomysłodawcy choćby opcjonalnego wyłączenia tego menu, są odsyłani na drzewo. Tak że na to nie licz.
Piszę to na podstawie własnych doświadczeń, więc dodam dla porządku co następuje.
Osobiście mam ICU100 z dyskiem SSD, oraz Stream 4k w opcji multiroom. Nie odnotowałem żadnych problemów z jakością sygnału, a w każdym razie nic poważnego, na żadnym z nich. W przeszłości miałem też IWU200 i poza brakiem możliwości nagrywania i tragicznym wyglądem samego dekodera (też nie ma wyświetlacza, za to ma gigantyczną czerwoną diodę która cały czas płonie), nie miałem do niego zastrzeżeń. Oba (ICU100 i IWU200) używają wyglądających identycznie pilotów, ale ten który dostałem z ICU100 jest wykonany wyjątkowo tandetnie. Klapka baterii sama mu się otwiera (przykładowo). Można użyć np. smartfona z IR jako pilota; daje się zaprogramować podstawowe funkcje dekoderów, co jest jakąś alternatywą dla CEC (zapewne jakikolwiek programowalny pilot da radę z ICU100 i IWU200).
Żeby uprzedzić uwagi na temat mojego wzroku dodam, że telewizor mam spory, ale dość antyczny: 55" plazmę Samsunga (jedynie FHD).
PS. Jeszcze jedno. A propos "swojego" zestawu kanałów. Tylko Stream 4k ma taką opcję, pozostałe nie mają. Na każdym możesz jednak zdefiniować samodzielnie listę "ulubionych" i nic nie stoi na przeszkodzie żeby zawierała cały Twój pakiet. Zrobione raz na jakiś czas sprawdza się w tej roli wystarczająco dobrze.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@eLWu87napisał(-a)Czy musi być koniecznie podłączony dysk w celu nagrywania? Czy może być to np pendrive 3.0? Pytam bo mam akurat nieużywany 512gb. Rozumiem, że takie nagrania w przeciwieństwie do multinagrywaki dostępne są na każdym kanale i nie przepadają po 30 dniach?
Z tym pomysłem jest mały problem. Raz sformatowany pen jest przypisany do dekodera i jedynie z nim będzie współpracował. Jeśli go nie odłączysz, to dekoder będzie go używał do buforowania, w celu zapewnienia funkcjonalności time-shift. To oznacza bardzo szybkie uszkodzenie pena. Natomiast, teoretycznie przynajmniej, można dysk do nagrywania odłączyć gdy nie jest używany przez Ciebie, po ponownym podłączeniu nagrania powinny być widoczne. Nie sprawdzałem tego szczegółowo, ale z jednym dyskiem i przy niezbyt dużych odstępach czasu to się sprawdza. Nie wiem czy podłączenie "w międzyczasie" np. innego dysku nie zepsuje konfiguracji, nie sprawdzałem naprzemiennego używania kilku dysków, ale teoretycznie to powinno być możliwe. Trwałość nagrań jest ograniczona trwałością nośnika, trwałością dekodera oraz czasem trwania umowy. Możesz je odtwarzać tylko na tym samym dekoderze z którego zostały nagrane. Po zakończeniu umowy dekoder musisz oddać, więc nagrań już nie odtworzysz. Nie ma żadnej sensownej metody nagrywania z Orange IP TV na stałe.
- « Poprzedni
- Następny »