Jak sparować pilota od dekodera 4K Multi z telewizorem LG w Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Zrobiłem wszystkie kroki jak wyżej. Wyłączyłem z prądu tv i dekoder. Nadal nie działa głośniej/ciszej. Ktoś coś podpowie? W tv lg mam wszystko włączone. W dekoderze także. Dodam, że wcześniej miałem dekoder horizon z play i tam pilotem od dekodera w niemal w pełni szło sterować telewizorem.

_________

* Wpis wydzielony jako nowy temat - Bartłomiej

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 60
  • 191
  • 1

Jaki masz dokładnie TV LG? 

Jeśli coś z nowości OD LG to w ustawieniach telewizora należy włączyć w Połączeniach  CEC-HDMI (SIMPLINK). 

I tak jak Ty przeszedłem z exUPC/Play i z ustawianiem poziomu dźwięku z Horizon nie było problemu.

W Orange aby optymalnie sterować dźwiękiem muszę używać obu: Magic z LG i pilota z Orange. 

Samo sterowanie głośności pilotem Orange jest stresujące. Trzy naciśnięcia i mamy albo cisze albo głośno jak jasna cholera 🙂 Wymiana dekodera nie pomaga. Niestety jak na chwile obecną problem jest nie do rozwiązania. 

I tak jak napisał j131 cyfrowe połączenia CEC-HDMI są tak skomplikowane, że ciężko pewnie przewidzieć jak wzajemnie zachowają się sprzęty.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15592
  • 64163
  • 825

Jak sparować pilota od dekodera 4K Multi z telewizorem LG

@Erynia  pilota sparujesz z dekoderem, a nie z telewizorem 

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Mówisz o pilocie od tv? Po horizon został mi pilot. Tym pilotem steruję teraz telewizorem, a wcześniej telewizorem i dekoderem. Czyli sparowałem pilot z tv (tzn technik to zrobił). Najbardziej irytujące jest to, że głośność nie działa w pełnym zakresie mocy odbiornika i trzeba zgłaśniać bądź ściszać pilotem od tv.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35089
  • 293

Nie mieszajmy pojęć. Parowanie pilota z urządzeniem którym ma on sterować jest opcjonalne w przypadku pilotów na BT, a takim jest pilot do dekodera Multi. Więc sparować warto, wtedy (teoretycznie, jeśli nic nie zakłóca) pilot powinien z dekoderem rozmawiać bo BT a nie przez IR. Czyli nie ma potrzeby celować pilotem w dekoder żeby działało, ba można nawet dekoder gdzieś schować żeby nie straszył (oczywiście jeśli jest podłączony do sieci kabelkiem). Natomiast jeśli się pilota nie sparuje, to nadal będzie on działał korzystając z diody IR którą także posiada, tak jak klasyczne dekodery "na podczerwień". Do takiego działania niczego z niczym nie trzeba "parować".
Natomiast to, na co się powołujesz to CEC, czyli funkcja w ogóle z pilotem niezwiązana, a dotycząca przekazywania kodów sterujących kabelkiem HDMI, tym samym który służy do transmisji sygnału wideo i audio. Ta funkcja nigdy nie doczekała się pełnej standaryzacji, każdy producent sprzętu implementuje ją jak chce. Minimum którego można oczekiwać kiedy kabelkiem są połączone dwa urządzenia, jest respektowanie stanu włączony-wyłączony, przy czym to może być wzajemnie lub niewzajemne. To znaczy jeśli dekoder się włączy, powinien uruchomić TV. Nie jest ważne czy dekoder włączy się pilotem, czy ręcznie. Albo w drugą stronę: włączenie TV może spowodować włączenie dekodera. Innym przydatnym kodem jest zmiana głośności, ale ta funkcja działa już daleko rzadziej. Generalnie z CEC jest tak, że albo dla twojego zestawu urządzeń jest OK, albo zupełnie nie - nawet do patologii polegających na samoczynnym włączaniu się sprzętów. Wtedy należy wejść w menu i wszędzie gdzie mowa o CEC -powyłączać. Oczywiście żeby sprawdzić, należy pewnie najpierw włączyć. Ale uwaga: przy bardziej rozbudowanych konfiguracjach (KD, BR, inne przystawki...) włączenie raz funkcji CEC może tak namieszać w konfiguracji, że trudno się będzie z tego wyplątać.
Jest jeszcze jedna możliwość. Niektóre piloty (tzw. uniwersalne) potrafią udawać piloty od innych urządzeń - wtedy można jednego pilota zaprogramować tak, żeby sterował kilkoma urządzeniami (po IR najczęściej). Nie jestem pewien czy pilot od dekodera multi do takich "uniwersalnych" należy, ale bardzo wątpię. Mogę się oczywiście mylić.
Reasumując: jeśli ci to CEC nie działa, to nic na to nie poradzisz, wyłącz i albo zaopatrz się w pilota uniwersalnego (tylko wiadomo że to trochę jak uniwersalny rozpuszczalnik czy kamień filozoficzny -może być trudno znaleźć), albo pogódź się z koniecznością używania kilku pilotów.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 60
  • 191
  • 1

Jaki masz dokładnie TV LG? 

Jeśli coś z nowości OD LG to w ustawieniach telewizora należy włączyć w Połączeniach  CEC-HDMI (SIMPLINK). 

I tak jak Ty przeszedłem z exUPC/Play i z ustawianiem poziomu dźwięku z Horizon nie było problemu.

W Orange aby optymalnie sterować dźwiękiem muszę używać obu: Magic z LG i pilota z Orange. 

Samo sterowanie głośności pilotem Orange jest stresujące. Trzy naciśnięcia i mamy albo cisze albo głośno jak jasna cholera 🙂 Wymiana dekodera nie pomaga. Niestety jak na chwile obecną problem jest nie do rozwiązania. 

I tak jak napisał j131 cyfrowe połączenia CEC-HDMI są tak skomplikowane, że ciężko pewnie przewidzieć jak wzajemnie zachowają się sprzęty.