Jak na dekoderze 4K multi zmienić tryb dźwięku z wielokanałowego na stereo?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@kovalskybobi  też mam amplituner Pioneer i tam masa ustawień dźwięku, da się ustawić co się chce, fakt ikony na wyświetlaczu małe, ale ja już pamiętam jaka gdzie się wyświetla i intuicyjnie to ustawiam, dekoder więc nie stoi ci przeszkodą, kwestia ustawienia amplitunera tylko 😎

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35075
  • 293

@kovalskybobi 

OK, ale to jest obejście problemu. I nie na każdym amplitunerze musi być dostępne w wygodny sposób. Na moim ONKYO też jest dostępne wymuszanie stereo, wywoływane jednym przyciskiem na pilocie, więc pewnie bym sobie poradził, ale znacznie bardziej zaawansowany amplituner @nucek999 wydaje się nie mieć tej opcji dostępnej, a przynajmniej nie w łatwy sposób. No i najważniejsze: chyba wszyscy możemy się zgodzić, że to nie powinno tak wyglądać. Być może da się znaleźć obejścia na poszczególnych ampliunerach, ale lepiej byłoby gdyby dekoder przesyłał do KD sygnał audio bez dekodowania czy innych manipulacji.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 7
  • 0

Mam dokładnie ten sam problem. Mimo wyłączenia dźwięku przestrzennego w ustawieniach dekodera sygnał leci dalej na wszystkie głośniki a na amplitunerze odbiera go jako DD+. Gdy wymuszam na amplitunerze tryb stereo w ustawieniach nie ma w ogóle dźwięku. Mieszałem kilka godzin mocno w ustawieniach i w pewnym momencie doszło do takiej sytuacji że amplituner zwariował i sam zmieniał co sekundę sygnał z stereo na DD+ i z powrotem oczywiście na stereo dźwięk zanikał. Więc niestety błąd dekodera. W ostateczności wróciłem do dekodera z Netii/Polsat Box (działa na łączach Orange) a Orange poleciało do sypialni. Same utrapienia z ich sprzętem… poprzedni dekoder nie obsługiwał HDMI- CEC przez co się nie wyłączał ani nie włączał z tv a dodatkowo pilot przy zmianie kanałów zmieniał mi kolory w taśmie led za TV. Do tego nadal brak cofania na wielu kanałach to duży minus. 

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 26
  • 0

Witam, odgrzeję troszkę temat. Minęło sporo czasu, a widzę że właściciele wgl nie załatwili tego tematu. Na 4k stream nie było tego problemu, a techniczni rozkładają ręce. A miał być lepszy dekoder niż 4k stream, no i specyfikacje też ma lepszą ale czy szybciej śmiga, to bym się kłócił. Natomiast z tym dźwiękiem, to jest przesada. Non stop wykrywa dd, a jak to wyłączę, to jest dobrze. Ale zaś jak włączę filmy z dd, to go nie ma bo jest wyłączony. To nie jest odosobniony mankament tego dekodera, dmi cec też nie chodzi. Raz chodzi raz nie, brak grania w tle np apki foobar. Jeżeli to flagowiec orange to jak dla mnie porażka totalna

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 7
  • 0

Dlatego ja ten dekoder przerzuciłem do sypialni na telewizor do którego nie jest podpięty żaden amplituner.  A do salonu wziąłem z Polsatu Ich dekoder 4K. A z Orange w grudniu prawdopodobnie się rozstanę. Bo nie dość że dekoder porażka to jeszcze ciągłe problemy z zasięgiem. Musze być stale online i czasami w centrum miasta nie działa mi internet mimo 5G czy LTE więc musiałem się ratować drugą kartą z T-Mobile. Jedynie na pochwałę zasługuje światłowód i może jego pozostawienie rozważę. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 417
  • 1485
  • 1

Co do ostatniego zdania 100% racji.

W grudniu telewizja aut ( oczekiwania klientów "lądują" w otwartych pomysłach i na tym się najczęściej kończy),  z  abonamentem telefonicznym się zastanowię, ale tak - światłowód mają b..dobry.

• 12
  • 26
  • 0

A Ja ich pomęczę zgłosiłem problem do ich informatyków i zastanawiam się co oni z tym zrobią. Dziwi mnie również fakt, że pierwszy post miał miejsce w 2023 roku, a mamy 2025 rok i oni wgl nic z tym nie zrobili. A myślę, że każdy kto ma kino domowe - miał ten problem i zastanawiam się jak ludzie sobie poradzili z tym. Przecież to jest upierdliwe żeby się przełączać dźwiękiem w ich aplikacji. 4.99zł jest dopłaty miesięcznie za ten dekoder i zastanawiam się za co? Bo tam jest parę rzeczy które nie są dopracowane. Biorąc pod uwagę obecna konkurencję, to jest nie do pomyślenia żeby taki ****** wypuścić za który jeszcze sobie życzą kasę

• 417
  • 1485
  • 1

Mnie wystarczył tydzień aby to oddać.

• 12
  • 26
  • 0

Mnie też by tyle wystarczyło. Jakby nie to, że orange dal mi takie warunki na telewizję, że żaden operator nie podskoczy. Wynika to z tego, że jestem u nich od początku istnienia i właściwie to mnie trzyma. A przecież płacąc za ten dekoder multi 4.99zł, wymagamy jako klienci wsparcia technicznego. Stąd moje zdziwienie, że dwa lata minęło, a oni nic nie zrobili w tym temacie i zastanawia mnie fakt - co ci ludzie nie widzą, że coś nie halo? 

• 417
  • 1485
  • 1

Ja sobie wymieniłem z powrotem na IWU 200 

Korzystałem kiedyś z dekodera Play Boxa ver 2 i byłem mocno zawiedziony stąd taka szybka decyzja. 

Zastrzeżenia co do:

- jakości dźwięku i obrazu na kanałach tv

- marny interfejs. Już na Iwu to mega lepiej wygląda

- apki przycinały i to już kompletnie pogrążyło  urządzenie.