- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak na dekoderze 4K multi zmienić tryb dźwięku z wielokanałowego na stereo?
Iwu 200 to jest podstawowy dekoder, natomiast android gdzie mam aplikacje, tworzą dekoder bardziej użyteczny. Ale nie przypuszczałem, że multi będzie taki kiepski. Jak patrzyłem w specyfikacje multi i stream, to multi jednak ma lepsze bebechy, natomiast gorzej chodzi niż stream. Wydaje mi się, że ta wersja oprogramowania źle korzysta z zasobów i dlatego jest mniej wydajny. W 4k stream denerwował mnie fakt, że ustawiłem mu rozdzielczość ekranu 4k 60hz, wyłączam dekoder, włączam go, a on mi sam przestawiał z powrotem na 1080p i właściwie, to jedyne zastrzeżenie jakie miałem do niego. Dźwięk petarda, grałem w gry na nim i nic mi nie zarywało. Ja lubię się bawić dekoderami żeby sprawdzić ich wydajność i faktycznie to jest petarda. Ale mówię mam go długo, on był na androidzie 10 i dostał aktualizacje na 12, a multi od razu startował z 12 wersji androida, więc pomyślałem że musi być wypas. Natomiast to co zastałem po podłączeniu, to był istny szok. Nawet xiaomi 4k ver.2 dwa razy szybciej śmiga jak multi. Szok co oni wypuścili i że ludzie nie widzą, że to nie gra tak jak powinno. To jest dla mnie kolejny szok, że każdy taki bierny, a kasę się płaci
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I tak nic nie pobije urządzenia do aplikacji jakim jest Apple TV 😀 To jest Mercedes i Tesla w jednym.
A wracając do Orange, chyba się już nigdy nie przekonam do urządzeń opartych na Android od nich.
Raz wystarczyło.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgłosiłem sprawę i będą to sprawdzać. Ciekaw jestem jak to się zakończy, a z tego co widzę, choćby nawet z wypowiedzi tego postu, każdy ma ten problem. To oznacza, że nie każdy wgl zdaje sobie z tego sprawę 🤣🤣
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pawelonmix
Ale wiesz, że dekoder Stream 4k dla odmiany w ogóle nie dostawał dźwięku wielokanałowego? Praktycznie na wszystkich kanałach IP TV było (i jest) na nim co najwyżej stereo, na wszystkich dekoderach nie-androidowych DD zdarza się częściej. Przy KD i filmach robi to różnicę zasadniczą. Żeby nie było: apki i wszelkie inne streamingi (gry też) na Stream 4k nie mają z dźwiękiem wielokanałowym najmniejszego problemu, chodzi tylko o sygnał IP TV dostarczany do niego unikastem.
Akurat dekodera Multi 4k nie miałem okazji testować, ale problemy z dźwiękiem raportowane są w jego przypadku od początku, i jak dotąd nie ma widoków na naprawę. Generalnie naprawianie błędów w oprogramowaniu wynajmowanego klientom sprzętu mocno kuleje. Nie dość że nie ma metody zgłaszania tych błędów, to jeszcze ŻADNE aktualizacje nie są dokumentowane, nawet kiedy już wychodzą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie dziwię się, że tak długo testują aplikację na Smart TV jak są takie perturbacje z jakością dźwięku.. Ciekawe czy strumień tv podobny jak dla Streama i Multi?
Tylko..że należało zrobić dobrą apkę a potem zająć się takimi dekoderami bo wyszło..co wyszło.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Strumień dla "4k Stream" i dla "4k Multi" niby podobny, ale wszak zakodowany. Nie ma jak sprawdzić. Ale gotów byłbym się założyć że właśnie strumień do nich jest nieco inny. Jaki idzie do apki - nie wiadomo, ale zakładam że ten sam co do Multi i innych dekoderów w stacjonarnej usłudze. W Orange GO jest prawdopodobnie ten sam strumień co do 4k Stream.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja to doskonale wiem o czym mówisz, stream też miał problemy jak miał androida 10 i też miał problem z dd oraz hdmi cec. Nie włączało mi kina domowego ale ... z nowymi aktualizacjami naprawili to i dało się? Jak dostał androida 12 cec włączał kd, dd normalnie się przełączało, nawet foobar grał elegancko sobie w tle, a nie że wychodzisz z aplikacji i zamyka ci Ją i nie ma możliwości grania w tle. 3 rzeczy które zauważyłem w tym multi, to dźwięk automatyczny jak włączysz, to non stop mam informacje na kd że, jest dd i grają mi tylko przednie głośniki. A jak daje nie używaj dźwięku przestrzennego, to jest super. No ale co z tego jak włączę głupiego netflixa, odpalam film i powinno być dd, a nie ma bo jest wyłączone. I znowu trzeba włączyć automat, żeby obejrzeć film z dd, to jest chore! Dla mnie to jest paranoja, jak można było nie widzieć takiej oczywistej sprawy w fazie testów🤯 Przeciez nad tym powinni specjaliści pracować, a średnio ogarnięci użytkownicy widzą takie oczywiste powinności. Druga sprawa - hdmi cec jak włączę i wyłączę i włączę od razu, to włączy kd, a jak wyłączę odczekam chwilę, to już go nie wzbudza. No ludzie kochani, kolejna rzecz która aż razi w oczy, że ktoś to wypuścił. 3 sprawa brak odtwarzania w tle np foobara. Po co po wyjściu, proces jest od razu zabijany? Nie macie wrażenia, że oni sobie jaja robią z użytkowników? Czytałem tę opinię, tego co założył ten post dwa lata temu i pomyślałem, poczekam z rok dwa wyjdą aktualizacje będzie lala. Dostaje router i okazuje się, że w dwa lata nic nie zrobili!!!! Brak mi słów za kogo oni nas mają....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)Strumień dla "4k Stream" i dla "4k Multi" niby podobny, ale wszak zakodowany. Nie ma jak sprawdzić. Ale gotów byłbym się założyć że właśnie strumień do nich jest nieco inny. Jaki idzie do apki - nie wiadomo, ale zakładam że ten sam co do Multi i innych dekoderów w stacjonarnej usłudze. W Orange GO jest prawdopodobnie ten sam strumień co do 4k Stream.
Jak korzystałem z Muti to miałem odczucie po co to?
Pomijając apki, których miałem nieprzyjemność testować na dekoderze to sama usługa tv mogła zostać podana w formie aplikacji.
Nawet z dyszkę 😉 za taką usługę bym dał a sam telewizor zajął by się przetwarzaniem sygnału.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jeszcze inna sprawą jest to, że jak patrzyłem na specyfikację, to bebechy ma lepsze multi natomiast stream chodzi szybciej. Wystarczy zagrać sobie w byle jaka grę i widzisz to od razu co jest grane. Ponadto często się zdarza, że wychodzisz z gry, wchodzisz do menu które po grze chodzi jak stara... i nie da się tv oglądać, jakby buga złapał. Wyłączysz i włączysz dekoder i znów można oglądać. Wniosek z tego prosty - nawrzucali na stronę główną reklam i innych rzeczy i co z tego jak bebechy są lepsze, jak potrzebują więcej zasobów żeby to obsłużyć 🤡
Już nie mówiąc, że wrzucili w dekoder moje sprawy, eko faktury, wiadomości, po co to potrzebne komuś? Chyba po to żeby podzespoły miały co robić 🤡 Już chcieli tak się bawić w upiększanie i dodawanie funkcji, to powinni dać jeszcze mocniejsze bebechy, żeby nie było spadków wydajności. Czy to takie trudne dla nich?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś