- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IPTV przez dodatkowy router
Temat się co jakiś czas pojawia ale w zasadzie realne rozwiązanie ciężko znaleźć.
Od kilku dni jestem "szczęśliwym" użytkownikiem światłowodu (300).
O ile sama prędkość "po kablu" jest zadowalająca to już w przypadku połączenia bezprzewodowego jest tragicznie (w/g mnie dużo słabiej niż na FB2.0).
Chcę dołożyć dodatkowy router/switch na piętrze aby podłączyć drugi dekoder oraz inne urządzenia (SmartTV, PC) po kablu oraz aby utworzyć tam dodatkową sieć WiFi dla urządzeń przenośnych.
Pytania:
- czy da się skonfigurować FB3.0 tak aby 2-gi dekoder otrzymywał wszystkie dane poprzez router/switch czy to już kwestia tylko konfiguracji tego drugiego urządzenia?
- czy połączenie WiFi dekodera musi być realizowane bezpośrednio do FB3.0 czy mogę użyć sieci utworzonej z dodatkowego urządzenia?
- czy macie jakieś sprawdzone w miarę przystępne urządzenia, które sprostają moim założeniom?
Nie chcę ciągnąć dwóch skrętek ale jeśli będzie to konieczne tak uczynię. Wolałbym podłączyć się według schematu:
- FB3.0 ->
- SwitchWiFi/RouterWiFi ->
- ->Dekoder #2 (ETH)
- ->SmartTV (ETH)
- ->PC (ETH)
- WiFI na pozostałe urządzenia
- SwitchWiFi/RouterWiFi ->
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
stare chińskie przysłowie mówi: jak chcesz mieć dobre wifi to zrób je sobie po kablu 😛
generalnie jak możesz to puść wszędzie kable albo dorzuć swój router ale po prawdzie to nie wiem czy na Twoim routerze pójdzie IPTV. telewizory najlepiej połączyć kablowo do FB i wtedy net będzie hulał 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Możliwe że sieć mesh pozwala na takie coś, jest to stosunkowo nowe rozwiązanie i już w zasięgu finansowym.
https://www.komputronik.pl/informacje/co-to-jest-system-mesh-jak-dziala/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ZeusekMesh to ciekawe rozwiązanie o ile chce się korzystać tylko z WiFi. Praktycznie jednak aby rozwiązanie to coś dawało inwestycja będzie sporo wyższa niż koszt routera/switcha i okablowania. Prędkości też nie są jakieś super w stosunku do nakładów (dobry sprzęt to ~700 PLN+).
@pablusTyle, że ja nie chcę ciągnąć w sumie 4 przewodów na piętro (całkowita droga dostępnymi bez kucia duktami to ~30 metrów co łącznie da mi ponad 100 metrów przewodu... istne szaleństwo).
Chcę podłączyć do FB3 jeden przewód, pociągnąć na górę, tam podłączyć "coś" co rozdzieli/przekaże sygnał do dekodera i pozostałych urządzeń, ewentualnie gdyby miało jeszcze jednocześnie funkcję AP-WiFi to byłoby świetnie ale to mogę załatwić w takim wypadku innym sprzętem.
Jeśli nie ma takiej opcji to od biedy pociągnę dwa kable.
Chciałem wykorzystać jakieś nowe PLC w wyższym standardzie ale to chyba ślepa uliczka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Jeśli chcesz rozbudować sieć wifi i jednocześnie podłączyć dekoder możesz skorzystać z dwóch sposobów. Użyć własny router (ale pod warunkiem, że wyłączysz DHCP i jedynym w sieci będzie FB3, podłączysz uplink do switcha/LAN, a nie do WAN i dekoder #2 dalej połączysz kablem) oraz skorzystać z dobrodziejstwa jakie daje Orange i wynająć SWB. Co daje drugie rozwiązanie? Sprzęt kompatybilny z FB3, o podobnym działaniu wifi (nie wnikam, czy lubisz czy nie, ale toto ma 4 anteny nadawcze i pięknie przekazuje SSID pracując w trybie SMART, oraz ma wbudowany switch (co daje możliwość podłączenia sieci dalej lub dekodera #2). Zaznaczam, że przedłuża on siec wifi i w trybie pracy Access pointa (dołączony po eth do routera) ma zerowe straty na retransmisji sygnału. nie musisz ciągnąć 4 kabli. Wystarczy 1 i dalej po wifi lub eth. PLC ma spore straty przenoszonej transmisji i działa zależnie od jakości i ilości urządzeń wpiętych do sieci elektrycznej, nie wspominając o tym samym gniazdku elektrycznym po obu stronach. Rozwiązanie proste, bo SWB sam się konfiguruje z FB3 przez WPS i jak się uszkodzi, można wymienić bez problemu na nowy. Próbuj, a jakbyś miał pytania....
P.S. Dorzucę info, że za SWB można podłączyć dodatkowo malutki switch gigabitowy i rozdzielić jeden z portów na TV, konsolę czy PC
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@radekrp90 co do PLC to polecam to rozwiązanie.
działa super 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziś chwilę testowałem na tym co znalazłem w domu 😉
PLC (DLink DHP-508AV - stand. AV500) mam i z dotychczasowym WHD80 działało jak to się zwykło mawiać, po japońsku - JakoTako. Transfery są na poziomie około 25-30 Mbit (WiFi w tym samym miejscu ma sporo mniej ale już po drugiej stronie pokoju jest stabilne 50-70 Mbit). Niestety WHD80 jest dość kapryśny (albo mi się taki trafił choć podobno TTTM) i nie bardzo chciał ze mną współpracować - a to brak obrazu, a to brak dźwięku, a to zrywał połączenie...
Ale wracajmy do testów.
Otóż podłączyłem do PLC odnaleziony Switch Edimax ES3105P (porty 100 Mbit) i okazuje się że zarówno SmartTV jak i dekoder łączą się bez problemu. Nie chciało mi się już szukać kolejnego kabla aby wpiąć się do Laptopa/PC ale wydaje się że gdybym znalazł jakiś dobry Switch z AP WiFi to całość miałaby szansę działać poprawnie i według moich założeń na jednym kablu.
Teraz pytanie - czy to czysty przypadek czy każdy switch zadziała? Macie jakieś polecane urządzenia typu Switch z AP Wifi. Ewentualnie dokupię dwa takie urządzenia (Switch 1Gb + AP-5G).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Ja stawiałem takie sieci na D-linku
Switch DSG-1008 lub nowsze switche D-link go
AP D-link DAP-1665
Mało problemów i działa bezawaryjnie, ale to tylko propozycja
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogólnie jednak na coś należy zwracać uwagę przy doborze takie sprzętu czy to bez różnicy?
Jest jeszcze przytoczone tu rozwiązanie polegające na użyciu "zwykłego" routera WiFi i podpięciu sieci nie do portu WAN, a do portu LAN. Następnie wyłączyć DHCP i w ten sposób otrzymuje się Switch z AP.
Pytanie do bardziej obeznanych - czy to ma szanse działać z każdym routerem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Tak, to działa. Dziś będę testował taki układ z routerem DIR-880L
- « Poprzedni