- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dekoder Samsung ICU WIFI słaby sygnał
Witam.
Sprawdzałem na smartphonie analizatorem sieci Wifi poziom sygnału sieci 5ghz wifi tym samym miejscu w którym znajduje się dekoder. Na telefonie poziom sygnału wynosił od -65 do -60 dBm.Na kanale diagnostycznym 998 na Samsungu ICU poziom sygnału wifi wynosi od -82dbm do -75 dBm i jakość sygnału blisko 0-5 dB, czasami pojawiał się komunikat slaby sygnał wifi.
1.Czy Orange planuje poprawić dekodery Samsung ICU pod kątem odbioru sygnału WIFI? Na telefonie w tym samym miejscu sygnał Wifi jest dobry, a na dekoderze za słaby.
2. Czy jest możliwość wymiany Samung ICU 100 na dekoder Sagemcom WHD 80? Według obserwacji u znajomych którzy mieli VDSL, dekoder WHD80 działał bez problemu po WIFI w pomieszczeniach znacząco oddalonych od routera Funbox2.
3. Czy dekoder Samsung zadziała z kupionym przeze mnie wzmacniaczem WIFI 802.11ac 2x2 MIMO? Wiem, że Orange oferuje dzierżawę wzmacniacza wifi za 10zł miesięcznie, ale wolałbym mieć wzmacniacz wifi na własność.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pawelc27 1) Nie, TV powinna być podłączona po kablu. Wi-Fi to tylko dodatek.
2) Do aktywnej usługi raczej nie.
3)Zadziała, ale bez gwarancji. Po prostu każde urządzenie jest inne i nie zawsze chce współpracować. Najlepiej aby urządzenie nadawało Wi-Fi i miało wyjścia ethernet. ICU100 łączysz kabelkiem z urządzeniem, a urządzenie przestawiasz tylko w tryb klienta - w tym trybie odbiera Wi-Fi i przekazuje dane na kabel, nie nadaje podsieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Robiłem test u znajomego. Funbox 3 znajdował się najpierw w dwóch kolejnych miejscach oznaczonych strzałką od prawej strony. Dekoder Samsung ICU jest podłączony w sypialni oznaczony gwiazdką.
Poziom sygnału na analizatorze WIFI na smartphonie Lumia 950 XL wynosił około -60 do -65 dBm, na dekoderze kanał 998 siła -84 do -75 dBm, jakość sygnału od 1 do 5 dB.
Gdy przestawiłem modem Funbox3 po lewej stronie szafki przy TV za kwiatkiem poziom sygnału na telefonie wzrósł do około -50 dBm, na dekoderze -70 do -65 dBm, jakość sygnału 8 do 15 dB.
Czy Orange zamierza zlecić poprawę konstrukcji obudowy/anten w dekoderze Samsung ICU 100? Dodam że sam mam podłączony dekoder WHD80 na VDSL na większym dystansie niż na zdjęciu i nie mam żadnych problemów.
Czy można wymienić Samsung ICU 100 na Sagemcom WHD80, który ma mocniejszy sygnał na WIFI, jak ktoś nie potrzebuje 4K?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie, do oferty światłowodowej dedykowany jest ten dekoder. Jako drugi(multiroom) jest UHD88 bez Wi-Fi
Lub jako drugi multiroom też ICU100 jednak z większą opłata miesięczną o 10 zł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pawelc27 nie licz na modyfikacje anten i wzmocnienia sygnału wi-fi w ICU100, dekoder jest typowo do 4K telewizji, więc powinien być spięty kablem lan z FunBox 3.0, ja po wi-fi mam połączone komputery i telefony, reszta kablem lan, jest opcja zwiększenia zasięgu wi-fi i mocy sygnału >Wi-Fi Extender Plus 😉