Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dekoder ICU 100 a telewizor Manta

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 35
  • 104
  • 0

To już pewnie technik by musiał jakoś podziałać? Bo ja nawet nie mogę zresetować dekodera bo mam czarny ekran

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 1016
  • 4195
  • 19

Możesz poklikać na innym TV? A najlepiej po prostu, niech ktoś kto ma ten dekoder napisze , czy to w ogóle możliwe....

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6993
  • 28695
  • 228

2025-02-0322.39.171176318636439928080.jpg

Albo dekoder jest ustawiony na sztywno na rozdzielczość ktorej twój TV nie obsługuje, albo twój TV nie dogaduje się z dekoderem co do rozdzielczości które potrafi obsłużyć. Coś musisz zresetować tak, żeby mogły znaleźć wspólny język. Jak? Nie mam pojęcia. Dekoder ci zresetują zdalnie jeśli ich poprosisz na infolinii, ale to raczej z TV coś jest nie tak. Dlatego pytałem czy możesz w nim zmienić np. parametry odświeżania czy zmniejszyć rozdzielczość, może jak zadeklaruje dekoderowi niższą to się łatwiej dogadają.

• 1016
  • 4195
  • 19

@wasylief   Zgodnie z tym co zamieścił j131, na liście nie ma rozdzielczości, którą wspiera twój TV.  Telewizory mają na sztywno ustawioną rozdzielczość obrazu, zmienia się tylko rozdzielczość video, a to nie to samo. Chyba są na rynku splitery HDMI, które obniżają podziałkę, ale chyba taniej wyjdzie kupić TV Full HD.

• 35
  • 104
  • 0

W telewizorze nie mogę znaleźć jak zmienić rozdzielczość tylko proporcje obrazu mogę zmienić.

A czy kabel hdmi może mieć znaczenie? Użyłem 4 żeby sprawdzić i żaden nie zdał rezultatu

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6993
  • 28695
  • 228

Kabel nie ma znaczenia.

Czy jeśli wyłączysz wszystko z prądu i wlaczysz najpierw TV a potem dekoder, to coś widać na ekranie? Jeśli tak to co?

PS. Z tego co znalazłem w sieci to ten telewizor spokojnie powinien obsłużyć rozdzielczości podawane przez ten dekoder. Chyba że jest zepsuty. Próbowałeś zresetować telewizor?

@wasyliefnapisał(-a)

Jest to Manta LED94901S

Ten?

https://manta.com.pl/produkt/led94901s/

To on powinien być 4k, nie HD-Ready.

Generalnie coś mi się w tym nie zgadza. Gdyby to była kwestia rozdzielczości to nigdy i nic byś na ekranie nie zobaczył. A coś się pokazało/pokazuje. Piszesz że zmieniałeś kable HDMI. Może uszkodziłeś gniazdko albo kabla nie docisnąłeś? Pisałem że kabel nie ma nic do rzeczy, ale tylko pod warunkiem że i kabel i gniazdka są sprawne. Kabli HDMI nie powinno się przełączać na włączonym sprzęcie, teoretycznie można coś wtedy uszkodzić. Ten TV powinien mieć trzy gniazdka HDMI, może sprawdź wszystkie? Tylko pamiętaj żeby najpierw wyłączyć. I wybrać właściwe źródło.

Napisałeś że jakieś menu ci się po pierwszej konfiguracji pokazało. Czy pod tym menu był normalny program telewizyjny, tzn. słychać było audio i szedł sygnał wideo? Czy tylko kwadraciki z opcjami ci się pokazały?

• 1016
  • 4195
  • 19

Ciekawa akcja. Wczoraj, kiedy wrzuciłem w Google nazwę tego TV, to wyskoczył mi jakiś tv hd-ready za 400zł. Teraz na kompie sprawdzam i faktycznie jest to model z 4K.  

Wracając do tematu:

Czy do TV jest podłączone jest jakieś inne urządzenia oprócz dekodera?

• 35
  • 104
  • 0

Tylko dekoder

@j131 napisał(-a)

... Kabli HDMI nie powinno się przełączać na włączonym sprzęcie, teoretycznie można coś wtedy uszkodzić. Ten TV powinien mieć trzy gniazdka HDMI, może sprawdź wszystkie? Tylko pamiętaj żeby najpierw wyłączyć. I wybrać właściwe źródło ...

Sprawdzałem wszystkie 3 gniazda pod każdym dzieje się to samo. Tak po włączeniu na sekundę widać kafelki ale pod nimi żadnego obrazu ani dźwięku. 

• 1016
  • 4195
  • 19

A kiedy masz czarny ekran, możesz normalnie  wejść w menu tv? Działa np. aplikacja YT na telewizorze (nie dekoderze)?

• 35
  • 104
  • 0

W menu tv żeby zmienić rozdzielczość, kolory i inne ustawienia telewizora mogę. Jak włączam dekoder to normalnie pojawia się logo Orange, wczytuje się i jak jest uwierzytelnianie, pobieranie listy kanałów i pasek, to potem na sekundę pojawia się menu główne Orange to z kafelkami i znika i jest czarny ekran. Aplikacja YT jak ja włączam na TV to pojawia mi się ekran YouTube i napis „Ta czynność jest niedozwolona” zdjęcie załączyłem

image.jpg