Dekoder 4K Multi vs 4K Duo- recenzja, podobieństwa i różnice

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3194
  • 13230
  • 130

Cześć wszystkim,

W dniu wczorajszym oddałem do salonu Orange dekodery IWU 200 oraz WHD 80 w zamian za nie dostałem nowe dekodery oparte na systemie Android TV czyli 4K Multi (dekoder główny) oraz 4K Duo ( jako dekoder multiroom).

Oba dekodery są oparte na systemie Android tylko różnią się wersja systemu 4K Multi jest oparty na wersji 12 a 4K Duo na wersji 14

Oba dekodery jeśli chodzi o wygląd to są podobne. Troszkę większy jest dekoder 4K Multi o 1,5cm od 4K Duo.

Podobieństwa:

Oba dekodery są oparte na systemie Android

Ekran główny usługi telewizyjnej Orange jest taki sam zarówno w 4K Multi jak i 4K Duo

Posiadają HDMI- CEC

Umożliwiają zainstalowanie aplikacji ze sklepu Google Play np. HBO Max, Netflix, Youtube, Youtube Music, Prime Video a także inne platformy.

Obsługują obraz w rozdzielczości 4K,

Maja funkcję Multinagrywaarki,

Posiadają możliwość resetowania dekoder do ustawień fabrycznych. Opcja ta znajduje się w ustawieniach dekodera

Rożnicę:

Pamięć urządzenia: mniejsza pamięć ma 4K Multi 12 GB natomiast 4K Duo ma 26 GB.

Android: 4K Multi posiada wersje systemu 12 a 4K Duo posiada 14

- Dekoder 4K Duo posiada możliwość sprawdzenia aktualizacji systemu z poziomu dekodera (klikając na pilocie w menu startowe w instrukcji opis pilota jest to nr 9, później trzeba kliknąć na koło zębate czyli ustawienia > ustawienia urządzenia > informacje> aktualizacja systemu) Brak tej opcji w dekoderze 4K Multi.

- 4K Multi posiada aplikacje Menu infolinii gdzie można sprawdzić wszystkie informacje o dekoderze. Brak tej opcji w 4K Duo,

- Płynność działania: jeśli chodzi o ten aspekt to dekoder 4K Duo pozytywnie mnie zaskoczył jeśli chodzi o płynność działania. Działa płynnie nie zawiesza się, przy zmianie kanału za pomocą strzałek góra- dół lub poprzez wybieranie kanału po jego numerze nie ma zawieszki pół sekundowej, sekundowej emisji programu tak jak to ma miejsce w dekoderze 4K Multi

- Opóźnienia: jeśli chodzi o dekoder 4K Duo to ma on opóźnienia w porównaniu z dekoderem 4K Multi około 30 sekund co do emisji programów, transmisji meczów

- Brakuje na obu dekoderach na stronie startowej ekranu głównego usługi telewizyjne od Orange informacji Orange na temat otwartego pasma kanałów TV itd. tak jak to miało miejsce na dekoderach IWU 200.

- Na obu dekoderach brakuje na kanale 998 funkcji Diagnozuj TV czyli tej funkcji która kiedyś była w dekoderze IWU 200 i która jest nadal w WHD 80. Wiem że na kanale 998 jest diagnostyka w formie diagnozuj usługę ale rozbudowanie tej usługi polepszyłoby diagnostykę. Diagnozuj TV mogłoby sprawdzać datę i czas, autoryzację, konfigurację, obraz i dźwięk, twoje kanały (weryfikacja poprawności posiadanego układu kanałów), uprawnienia, Wi-Fi,

- dekoder 4K Multi posiada z tyłu urządzenia wyłącznik/włącznik zasilania oraz od spodu dekodera jest możliwość resetu dekodera poprzez wykałaczkę ( mała dziurka z napisem Reset). Natomiast 4K Duo nie posiada z tyłu urządzenia włącznika/wyłącznika ani resetu. Natomiast przycisk zasilania znajduje się na górze na dekoderze

Pierwsze uruchomienie dekodera 4K Multi przebiegło pomyślnie nie pobrał żadnych nowych aktualizacji. Sprawdzając na Menu Infolinii dekodera wersje oprogramowania software zobaczyłem że wersja oprogramowania to 5.14.12 z 20.10.2025, a wersja launchera to 0,43.5_4203(4203).

Uruchomiłem drugi dekoder 4K Duo. W czasie uruchamiania pobrał najnowsza wersje oprogramowania dekodera czyli o nr 14.4.45. Przy pierwszy uruchomieniu dekoder jesteśmy w menu dekodera objaśnienia w instrukcji opis pilota 4K Duo nr 9. Jeśli chcemy oglądać Orange TV to musimy wybrać aplikacje Orange TV. Później przy każdym uruchamianiu dekodera będzie włączać się aplikacja Orange TV.

Jeśli chcemy np. zresetować dekoder do ustawień fabrycznych to musimy nacisnąć na pilocie przycisk Menu główne dekodera (czyli w instrukcji w opisie pilota nr 9) znaleźć koło zębate czyli ustawienia jest ono w prawym górnym rogu kliknąć Ok i wchodzimy w ustawienia. Później szukamy kafelek ustawienia urządzenia klikamy OK. Szukamy kafelek Informacje klikamy OK na pilocie i mamy resetuj do ustawień fabrycznych.

W 4K Multi jest podobnie tylko wchodzimy poprzez ekran główny usługi telewizyjnej Orange szukamy koła zębatego czyli ustawienia później ustawienia systemowe następnie ustawienia urządzenia, następnie klikamy w informacje i mamy kafelek resetuj do ustawień fabrycznych

Co Orange mógłby w przyszłości poprawić, wprowadzić w dekoderach 4K Multi, 4K Duo?

4K Multi:

- dodanie możliwości sprawdzenia aktualizacji systemu z poziomu dekodera. Taka możliwość jest w dekoderze 4K Duo.

- poprawa płynności działania 4K Multi podczas przełączania kanałów, ponieważ ten dekoder podczas przełączania kanałów TV za pomocą przycisków zmiany kanałów (góra-dół) a także wybierania kanałów po jego numerze zawiesza się obraz na pół sekundy do sekundy gdzie na dekoderze 4k Duo ten problem nie występuje

4K Duo:

- w tym dekoderze brakuje aplikacji Menu infolinii. Jeśli byłaby taka możliwość to proszę o dodanie tej aplikacji do 4K Duo. Opcja ta występuje w dekoderze 4K Multi

- Jeśli Orange mógłby coś zrobić z opóźnieniem które występuje na dekoderze 4K Duo w porównaniu z dekoderem 4K Multi opóźnienie wynosi około 30 sekund co do emisji programów, transmisji meczów

Brakuje na obu dekoderach:

- Na stronie startowej ekranu głównego usługi telewizyjne od Orange informacji Orange na temat otwartego pasma kanałów TV itd. Takie informacje jakie były na dekoderach IWU 200.

- brakuje na kanale 998 funkcji Diagnozuj TV czyli tej funkcji która kiedyś była w dekoderze IWU 200 i która jest nadal w WHD 80. Wiem że na kanale 998 jest diagnostyka w formie diagnozuj usługę ale rozbudowanie tej usługi polepszyłoby diagnostykę. Diagnozuj TV mogłoby sprawdzać datę i czas, autoryzację, konfigurację, obraz i dźwięk, twoje kanały (weryfikacja poprawności posiadanego układu kanałów), uprawnienia, Wi-Fi,

Życzę miłego popołudnia 🙂

Pozdrawiam 🙂

11 ODPOW. 11

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 34
  • 147
  • 1

Po ostatniej aktualizacji 4K Multi też ma Android 14.

• 3194
  • 13230
  • 130

Cześć@mk1964

Jak zachowuje się ten dekoder podczas przełączania kanałów działa płynniej czy zawiesza się obraz na pół sekundy do sekundy przy Androidze 14 czy raczej jest to naprawione?  Czy jest nadal aplikacja Menu infolinii gdzie można sprawdzić informacje o dekoderze? Niestety nie wiedziałem że idzie Android 14 do 4K Multi ponieważ miałem wcześniej IWU 200 oraz WHD 80. Dzięki za info 👍

Miłego popołudnia 😎

Pozdrawiam 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Z opóźnieniem nie da się na dziś nic zrobić i nie ma ono nic do rzeczy z typem dekodera. Te dwa które miałeś poprzednio dostawały ten sam sygnał, który dostaje Multi 4k, a Duo dostaje to samo co apka czy Stream 4k (czyli inny sygnał). To kwestia technologii przesyłania sygnału.
Natomiast ciekaw jestem czy Twoja @Pablo5 obserwacja, dotycząca responsywności dekodera Multi daje się skonfrontować (na świeżo) z wrażeniami na IWU200 - to ten sam sygnał, więc responsywność zależy tylko od dekodera. No chyba że inaczej podłączyłeś je do sieci - tego kluczowego aspektu konfiguracji nie podałeś. Podłączyłeś coś po kablu czy masz wszystko na WiFi? Jak z sygnałem? Możesz np. zrobić jakieś testy połączenia na obu dekoderach? Jakiś speedtest czy inny bufferbloat?
Drugie pytanie: jak jest z obsługą dźwięku wielokanałowego? Czy np. na kanale 222 na obu dekoderach widzisz te same ścieżki dźwiękowe, z tą samą liczbą kanałów audio czy są jakieś różnice?

• 3194
  • 13230
  • 130

Nowe dekodery są podłaczone tak jak poprzednie czyli 4K Multi jest podłączony poprzez Wi-Fi (IWU 200 był przez Wifi podłączony) a 4K Duo poprzez kabel Ethernet (WHD 80 był przez Ethernet). 4K Multi poziom sygnału WI-Fi w menu infolinii jest na poziomie dobrym (-62dBm). Teraz podłaczyłem 4K Multi poprzez kabel Ethernet i w Menu infolinii prędkość Eternetu wynosi 100 Mbps. Natomiast sprawdzałem na kanale 222 TVN Fabuła ścieżkę dźwiękowa na obu dekoderach są te same ścieżki dźwiękowe czyli polska oraz oryginalna 🙂  Natomiast w ustawieniach w obu dekoderach są 4 ścieżki: polski, angielski, oryginalny i audiodeskrypcja 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 9384
  • 38415
  • 324

Nie chodzi o ilość ścieżek tylko o format dźwięku w oryginalnej ścieżce. Ma DD czy tylko stereo?

BTW te dekodery raczej nie mają portów eternetowych gigabitowych, więc te 100Mbps na kablu jest spodziewane. IMHO jeśli już coś podłączać po WiFi to lepiej ten unicastowy Duo niż multicastowy multi. Multi na kablu powinien zmieniać kanały szybciej. 

• 3194
  • 13230
  • 130

Drodzy forumowicze,

Mam prośbe jeśli ktoś posiada dekoder 4K Duo czy mógłby sprawdzić na swoim dekoderze czy na kanale nr 683 czyli Vox Music TV macie transmisje muzyki czy może leci emisja programu z kanału Nicktoons np Wojownicze Zółwie Ninja, Spongebob czy inne seriale animowane? Czy macie na tym dekoderze dostęp do kanału Canal+360 nr 17 mając pakiet Extra TV?

Pozdrawiam 🙂

• 9384
  • 38415
  • 324

A pytasz bo jest różnica programowa między dekoderami?

• 3194
  • 13230
  • 130

Tak bo na 4K Multi kanał Vox Music TV leci normalna emisja programu muzycznego a 4K Duo  na tym kanale co powinna byc muzyka jest emisja programu Nicktoons czyli z nr 574. Na dekoderze 4K Multi kanał Canal+ 360 nr 17 jest dostepny a na 4K Duo ten kanał jest niedostępny 🙂

Właśnie chce żeby ktos mi to potwierdził czy u niego na 4K Duo jest ta sama sytuacja 🙂

Jeśli chodzi o ścieżkę dźwiękową to zaraz to zweryfikuje 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 9384
  • 38415
  • 324

No więc to są dwie różne sprawy. Faktycznie w unikaście jest w tej chwili jakiś błąd i na "kanale numer 683" leci zawartość kanału 574 - potwierdzam. Mam to samo na Stream 4k, jestem pewien że na apce też tak jest. Oczywiście na ICU100 i reszcie multicastowych odbiorników na tym kanale leci prawidłowa zawartość, zgodna z EPG.

Natomiast dostęp do kanału przypisanego do numeru 17 w obu technologiach czyli C+ 360 nie jest zależny od technologii przesyłu, tylko od uprawnień. Na mojej umowie (stary pakiet podstawowy) widzę ten kanał w obu technologiach.

Co do ścieżki dźwiękowej to będziesz w stanie to zweryfikować tylko jeśli możesz podłączyć dekoder do KD albo innego wzmacniacza który rozpozna dźwięk - jeśli masz po prostu tylko dwa głośniki (w telewizorze) to różnicę nie sposób zauważyć czy ocenić. Jeśli jest z tym jakiś problem, to daj spokój - jeśli będę koniecznie chciał to na chwilę podłączę Stream 4k do KD i będę wiedział. Nie chce mi się po prostu, więc pomyślałem że skoro już się tym bawisz, to jeśli byłaby możliwość... Ale jeśli nie to trudno.