Dekoder 4K Multi, a wzmacniacz WiFi 6 Cudy RE3000

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

Wszystkie próby przeprowadziłem. Zawęziłem kanał, wyłączylem WiFi 6 i nic to nie dało. Dziwne tylko że aplikacje w dekoderze działają i odbierają bez problemu. Jedynie odbiór telewizji bezpośrednio z dekodera kaszana. Tnie obraz i głos. Telewizor przez WiFi odbiera idealnie. Nie spodziewałem się że tak to będzie wyglądało. Zostaję przy Mercusys. Wprowadziłem trochę w bląd. Pisząc o kablu ethernet pisałem o polączeniu wzmacniacza i dekodera kablem, a nie router dekoder. Router ma za daleko. Wzmacniacz z routerem po WiFi, a wzmacniacz dekoder czy TV po kablu lub też po rozszerzonym WiFi. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Czasami tak bywa. Nie wszystko psuje jak byśmy chcieli. Działać wszystko działa, tylko ten Cudy zrobił niespodziankę. Musi być jakieś niedopasowanie sprzętowe. Nie przeskoczę tego. Kończę temat. Wzmacniacz wraca do sprzedawcy.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64165
  • 825

@janio1  zgadzam się w pełni z opinią @j131 . 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Tak to jest jak się ignoruje opinie tych co już to przerabiali. Masz książkowy przykład rutera który wyklada się na multicast. Nic w tym nie ma zaskakującego. Trudno to też nazwać niedopasowaniem sprzetowym. Dziadowskie oprogramowanie w budżetowej zabawce, ot co.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@janio1napisał(-a)

Wzmacniacz daje rozszerzenie np. ********EXE5G, lub *******EXE2,4G, hasła takie same jak na routerze.

Na pewno podłączasz dekoder do sieci z "rozszerzeniem"? I sprawdź czy Cudy nie ma gdzieś opcji do włączenia konwesji multicast do unicast.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@janio1napisał(-a)

Dziwne tylko że aplikacje w dekoderze działają i odbierają bez problemu. Jedynie odbiór telewizji bezpośrednio z dekodera kaszana. Tnie obraz i głos. 

TCP w aplikacjach vs UDP w streamingu TV.

• 169
  • 584
  • 0

Wzmacniacz Cudy odesłany, a zamówiony Mercusys ME70X też z Wi-Fi 6. Jeśli będzie działał to znaczy że Cudy jest niedopracowany. Wydaję mi się że powinien ponieważ przez router FB6 przy połączonych pasmach 2,4 i 5 GHz i włączonym Wi-Fi dekoder 4 K Multi pracuje normalnie, szybkość transferu wynosi około 400 Mb/s przy światłowodzie 1 Gb/s, natomiast przez wzmacniacz Mercusys ME50G który obecnie używam w paśmie 5 GHz transfer 230 Mb/s. Dlatego uważam ze po tym nowym zakupionym ME70X Wi-Fi 6 transfer powinien być większy. W piątek powinienem coś napisać. Obym się nie mylił.

• 2928
  • 13882
  • 129

@janio1 Nie licz na wyraźnie lepsze wyniki. Musiałbyś kupić wzmacniacz, który obsługuje kanał 160 MHz (a taki właśnie odesłałeś).

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Przepustowość nie ma tu nic do rzeczy.

• 169
  • 584
  • 0

@Samotnick Masz rację odesłałem ponieważ prawdopodobnie był niedopracowany w paśmie 5GHz. Owszem pracował w kanale o szerokości 160 MHz, ale ten zamówiony też będzie pracował w tym kanale ponieważ w danych ma 802.11ax (Wi-Fi 6). Zresztą to jest produkcja TP-link.

Bawię się w to dlatego że ostatnio zakupiłem kartę wi-fi do komputera właśnie z protokółem 802.11ax (Wi-Fi 6. Jej zagregowana szybkość to 2402 Mbps. Mierzona prędkość przez speed test na moim pc gdzie światłowód mam o prędkości 1Gbps wynosi ponad 900 Mbps. Wcześniej na innych kartach nie osiągałem takich prędkości. Były rzędu 240 Mbps. Dlatego odpowiedni wzmacniacz w pobliżu TV i dekodera powinien zapewnić prędkości powyżej 400 Mbps. Mam taką nadzieję. Takie prędkości przy mocnym sygnale powinny zapewnić stabilny sygnał TV. Technika idzie do przodu. Dlaczego nie skorzystać.

• 2928
  • 13882
  • 129

@janio1napisał(-a)

[…] ale ten zamówiony też będzie pracował w tym kanale ponieważ w danych ma 802.11ax (Wi-Fi 6). 

https://www.mercusys.com/pl/product/details/me70x/#specifications

„Pokaż go to palcem, bo chciałbym uwierzyć, że śnię” - gdzie tam widzisz 160 MHz?