Nie można wyświetlić tego widżeta.

Co zrobić aby zaktualizować jeden z dekoderów IWU 200?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 18
  • 74
  • 2

Heja,

próbuję wymusić aktualizację w jednym z moich dwóch IWU200, bo całkiem fajnie działa to HDMI-CEC. Na dekoderze który mam do multirooma aktualizacja wpadła chyba już w grudniu, natomiast na podstawowym nadal nic. 

Po wejściu w menu infolinii klikam mu, żeby zrobił reboot, po reboocie próbuje połączyć się z Wi-Fi, ale nie może - kończy się to błędem Er51; zatem sugerując się stroną Orange: Dekoder Sagemcom IWU 200 | Orange Polska  "Błąd ten może pojawić się podczas aktualizacji oprogramowania.". Następnie dekoder się restartuje i natychmiastowo, bez problemu łapie połączenie do Wi-Fi. Ktoś ma pomysł, co mogę zrobić, by dekoder w końcu pomyślnie przeprowadził aktualizację? Do miejsca w którym stoi deko nie mam możliwości pociągnięcia kabla, ale zasięg w tym miejscu jest po prostu dobry (samo menu infolinii podpowiada, że siła sygnału dobra).

Podobny problem z połączeniem pojawia się także po zaniku zasilania - też kończy się to Er51 i po restarcie daje rade się podłączyć.

PS: Nie wiem czy ktoś zwrócił na to uwagę, ale ostatnia aktualizacja odwróciła też działanie wskaźnika zasilania na dekoderze - rozjaśniony wskazuje, że dekoder jest włączony, przyciemniony, że jest w trybie czuwania. Wcześniej było na odwrót.

*Post wydzieliłem z tematu "Zmiany w sofcie do IWU 200" - moderator Wojciech.

7 ODPOW. 7

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 249
  • 950
  • 0

To rozjaśnienie diod to.coś pożytecznego co wymyślili przy aktualizacji.

Tyle lat trzeba było by ma to wpaść

😀 

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2799
  • 11616
  • 116

Cześć @zajacp11 

Próbowałeś w czasie aktualizacji sparować dekoder z Funboxem poprzez wciśniecie przycisku WPS zarówno na dekoderze z tyłu jak i na modemie z przodu. Na dekoderze wciśnij przycisk WPS z tyłu dekodera. Na modemie FunBox 3.0, 6.0  wciśnij przycisk WPS który znajduje się z przodu urządzenia (dioda WPS na FunBoxie zacznie migać), dekoder połączy się z modemem automatycznie. Więcej informacji w tym linku w pkt 2 Jak zainstalować Sagemcom IWU 200? w zakładce  Instrukcja - podłączenie dekodera Sagemcom IWU200 przez Wi-Fi  https://www.orange.pl/omnibook/dekoder-sagemcom-iwu-200# 

Natomiast jeśli ten wariant nie pomoże to spróbuj przenieść dekoder IWU 200 bliżej modemu Funbox i połącz dekoder IWU 200 z Funboxem poprzez kabel Ethernet, który został dołączony do zestawu z dekoderem. Aby widzieć postępy aktualizacji proponowałbym przenieść na chwilkę telewizor bliżej modemu i dekodera Funbox oraz połączyć dekoder i telewizor kablem HDMI 🙂

Daj znać czy udało się pomyślnie zainstalować aktualizacje na dekoderze IWU 200 🙂

Pozdrawiam 🙂

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2216
  • 6472
  • 210

Zgłoś na infolinię, dostaniesz zlecenie na wymianę.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 249
  • 950
  • 0

Jeszcze wymieniają dekodery?

Kiedyś biegałem po dużym mieście za IWU I łatwo nie było. 😀 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 18
  • 74
  • 2

Jak będzie konieczna wymiana, to mam nadzieję, że wymieniają... ja pod koniec roku podpisywałem umowę i na start dostałem 4K Stream do multirooma, z którego korzystanie było dla mnie traumatycznym przeżyciem, na szczęście dostanie IWU200 obyło się bez żadnych problemów w pobliskim salonie Orange.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14906
  • 61219
  • 759

@zajacp11  jeśli wymiana nie jest problemem warto się zastanowić .tyle, że aktualizacja też może być opóźniona, bo nowych już operator nie ma, a te są z renowacji. W sumie weryfikowane, ale nie wiadomo na co się trafi...

Ja bym jeszcze poczekał 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2451
  • 9438
  • 36

@zajacp11napisał(-a)

próbuję wymusić aktualizację w jednym z moich dwóch IWU200, bo całkiem fajnie działa to HDMI-CEC. Na dekoderze który mam do multirooma aktualizacja wpadła chyba już w grudniu, natomiast na podstawowym nadal nic. 

postaw ten aktualniejszy w roomie, w którym bardziej się przyda.