Brak już ICU100 w wykazie dekoderów na stronie

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 971
  • 3180
  • 3

https://www.orange.pl/zobacz/modemy-dekodery-Orange/internet-domowy

W wykazie dekoderów brak ICU100 same na Android TV i IWU 200 🙂 

*Post wydzieliłem z tematu "Lista Kanałów Orange IPTV" - moderator Wojciech.

4 ODPOW. 4

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16224
  • 67645
  • 878

@ryba168  po wprowadzeniu Duo ( transmisja po unicast) prawdopodobnie ICU jest już dostępny tylko na wymianę. 

To model, którego nie ma już dostępnego jako nowego. Tylko z odnowy, a więc tyle ile jest będzie krążyło z obiegu zamkniętym aż do wyczerpania zapasów magazynowych...

Później będzie prawdopodobnie wycofywany 

Do tego jednak sporo czasu minie 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9794
  • 40804
  • 337

@ryba168napisał(-a)

https://www.orange.pl/zobacz/modemy-dekodery-Orange/internet-domowy

W wykazie dekoderów brak ICU100 same na Android TV i IWU 200 🙂 

...

To jest decyzja biznesowa - Orange wycofuje się z oferowania dekoderów zdolnych do lokalnego nagrywania. Ale to się nie zmieniło "ostatnio", ICU100 nie jest oferowany od początku wprowadzenia nowej oferty TV (aka Extra TV). Można go nadal mieć przy przedłużaniu umów, jeśli już się go ma wypożyczone, ale wsparcie to wcześniej czy później na pewno się skończy.

Wolałbym żeby Orange takiej decyzji nie był podjął, ale niestety zdaje się że ten pociąg już odjechał. Dla mnie zupełne odcięcie możliwości utrwalenia dla siebie jakiegoś programu emitowanego w telewizji linearnej jest niezrozumiałym krokiem wstecz. Uprzedzając głosy mitygujące: nie, "nagrywanie w chmurze" czyli "multinagrywarka" nie daje takiej funkcjonalności, tam "nagrania" są nietrwałe.

Póki co więc, przygotowując się na tę przyszłość, rozglądam się za ofertami TV gdzie ta funkcjonalność nadal występuje. Na pewno będę gotowy na zmianę.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2554
  • 11345
  • 100

@j131napisał(-a)

Uprzedzając głosy mitygujące: nie, "nagrywanie w chmurze" czyli "multinagrywarka" nie daje takiej funkcjonalności, tam "nagrania" są nietrwałe.

Dlatego doceniam rozwiązanie z sygnałem satelitarnym i dyskiem w dekoderze, brak limitu czasu na obejrzenie, bezproblemowe przewijanie każdego nagrania na każdym kanale, gdzie słyszałem, że pojawiają się ograniczenia polegające na niemożliwości przewinięcia reklam. No i uzupełnieniem jest to że można odtworzyć niektóre programy po sieci internetowej na dekoderze. Dla mnie to bardzo dobre rozwiązanie. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9794
  • 40804
  • 337

Ale to nie w ofercie Orange. Więc cicho sza.

PS. Ograniczenia w przewijaniu są tylko dla niektórych funkcjonalności multinagrywarki, do nagrań na dysku ICU100 nie stosują się. Do "nagrań" w chmurze też często się nie stosują, nawet jeśli do "odtwarzania od początku" się stosują. Po uważaniu. To nie jest kwestia technologii, tylko decyzji biznesowych. Nie byłoby problemu z wprowadzeniem takich samych ograniczeń dla dekoderów satelitarnych - ograniczenie wszak nie tkwi w sygnale, tylko w oprogramowaniu dekodera.