4K Multi nie działa bez FunBoxa – błędy DIW-L11-5 i „null”. Czy możliwa jest wymiana na 4K Duo?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 33
  • 93
  • 1

4K Multi nie działa bez FunBoxa – błędy DIW-L11-5 i „null”. Czy możliwa jest wymiana na 4K Duo?

Cześć,

niedawno przedłużyłem online umowę na Orange Love ze światłowodem 1 Gb/s, telewizją i Multiroomem. W ramach umowy otrzymałem dekoder 4K Multi jako główny oraz dekoder 4K Duo do Multiroomu.

Od około roku nie korzystam z FunBoxa – urządzenie zostało zwrócone Orange. Mam zewnętrzny ONT oraz własny router TP-Link Archer BE800. Internet działa prawidłowo, natomiast nie jestem w stanie uruchomić telewizji na dekoderze 4K Multi.

W zależności od sposobu podłączenia pojawiają się dwa różne błędy:

• po połączeniu dekodera ze zwykłą siecią Wi-Fi wyświetla się błąd DIW-L11-5;

• po skonfigurowaniu IPTV VLAN i podłączeniu dekodera przewodowo do portu LAN przypisanego jako IPTV wyświetla się błąd „null”.

Na routerze próbowałem ustawień obejmujących VLAN 838, Multicast VLAN 839 z priorytetem 4, IGMP Proxy, IGMP Snooping oraz IGMP v2. Żaden wariant nie doprowadził do poprawnego uruchomienia dekodera.

Na czacie dział techniczny Orange poinformował mnie, że dekoder 4K Multi wymaga FunBoxa. Przed przedłużeniem umowy nie zostałem jednak poinformowany o takim ograniczeniu, mimo że od około roku nie mam tego routera i korzystam z zewnętrznego ONT oraz własnego urządzenia.

W związku z tym chciałbym wymienić główny dekoder 4K Multi na drugi dekoder 4K Duo. Jeden 4K Duo został już dostarczony do usługi Multiroom, a ten model korzysta ze standardowego połączenia internetowego i nie powinien wymagać obsługi multicastu w taki sposób jak 4K Multi.

Czy Orange umożliwia korzystanie z dwóch dekoderów 4K Duo w ramach jednej usługi – jednego jako głównego, a drugiego w Multiroomie? Czy komuś udało się uzyskać taką wymianę? Interesuje mnie wymiana bez dodatkowej opłaty, ponownej aktywacji i przedłużania okresu zobowiązania.

Jeżeli istnieje techniczna albo systemowa przeszkoda uniemożliwiająca przypisanie 4K Duo jako głównego dekodera, proszę o jej konkretne wyjaśnienie. Dostarczony 4K Multi jest dla mnie bezużyteczny, ponieważ wymaga urządzenia, którego nie posiadam i o którego konieczności nie zostałem poinformowany podczas przedłużania umowy.

Będę wdzięczny za informacje od osób, które miały podobną sytuację, oraz odpowiedź Orange w sprawie możliwości wymiany.

20 ODPOW. 20

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2430
  • 11293
  • 74

Pierwsze słyszę, że można mieć umowę bez Funboxa. Nie musisz go używać, ale musisz mieć.

• 33
  • 93
  • 1

Wystarczy zwrócić i powołać się na: 

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 2015/2120 z dnia 25 listopada 2015, ustanawiającego środki dotyczące dostępu do otwartego Internetu oraz zmieniające dyrektywę 2002/22/WE w sprawie usługi powszechnej i związanych z sieciami i usługami łączności elektronicznej praw użytkowników, a także rozporządzenie (UE) nr 531/2012 w sprawie roamingu w publicznych sieciach łączności ruchomej wewnątrz Unii.

• 33
  • 93
  • 1

Żeby nie być gołosłownym:

szymko95_0-1784914882755.png

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4205
  • 20444
  • 102

Hmm to może warto zadać pytanie Komisji Europejskiej, jak skonfigurować telewizję? 

• 33
  • 93
  • 1

Nie trzeba fatygować Komisji — wystarczy, że Orange wymieni dekoder na taki, który nie wymaga FunBoxa. Właśnie o to pytam. 😉

• 4205
  • 20444
  • 102

Generalnie to chyba każdy dekoder da się skonfigurować. Te na multicast jest trochę trudniej, te na unicast nie wymagają chyba specjalnej konfiguracji sieci. Tematów jest dużo na forum na temat temat. 

• 33
  • 93
  • 1

Wiem, że multicast da się uruchomić na odpowiednio konfigurowalnym routerze, a unicast nie wymaga takich kombinacji. Nie każdy jednak ma lub planuje zakup MikroTika albo routera z OpenWrt, oferującego praktycznie nieograniczone możliwości konfiguracji.

Sedno jest inne: Orange narzuca 4K Multi jako dekoder główny i podczas zamawiania nie pozwoliło mi wybrać 4K Duo, mimo że o niego pytałem. Skoro Duo działa po unicast, oczekuję możliwości jego wyboru zamiast pośredniego wymuszania FunBoxa lub zakupu specjalistycznego routera.

• 4205
  • 20444
  • 102

Twój router jest na omadzie? Jeżeli tak to chyba bez problemu zrobisz TV. 

• 33
  • 93
  • 1

Nie, to "zwykły" tplink.

Firmware Version:
1.3.3 Build 20251015 rel.13041(4555)

Hardware Version:
Archer BE800 v1.0

Aktualne ustawienia VLAN
szymko95_0-1784916828235.pngszymko95_1-1784916840600.png