Nie można wyświetlić tego widżeta.

zmiany w abonamencie

Poziom 6, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 0
  • 0

zmiany w abonamencie

Wykonuję zlecenie za granicą. 13 miesięcy. Przedłużając umowę wybrałem pakiet gdzie miałem 4,5GB w roamingu. Korzystam z dodatkowego abonamentu w Austrii u operatora A1 z nielimitowanym internetem. Dzisiaj przełączyłem się na Orange bo nie miałem zasięgu. Otrzymałem SMS o treści:
"Rozpoczales platna transmisje danych w roamingu. Zgodnie z Polityka Uczciwego Korzystania do cen krajowych naliczamy oplate dodatkowa 2 gr netto za 1MB . Pozdrawiamy, Orange." O co chodzi? Nie zostałem poinformowany o żadnych zmianach w umowie, więc skąd taka wiadomość?

Pozdr,
11 ODPOW. 11

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 1067
  • 1686
  • 7

zmiany w abonamencie

Limit roamingu to jedno a Polityka Uczciwego Korzystania to drugie. Ta "polityka" zakłada, że jednak w większości korzystasz z telefonu w Polsce, a jeśli tak nie jest to... płacisz.

Szczegóły np. tu:

https://www.orange.pl/view/roaming

i np. wątek:

https://nasz.orange.pl/t5/Abonament/Dodatkowe-op%C5%82aty-w-roaming-Wprowadzenie-w-b%C5%82%C4%85d/m-...

• 5
  • 0
  • 0

zmiany w abonamencie

Bywam w Polsce w weekendy, prawie każdy. Nie było mnie w dwa weekendy. Przeoczyłem coś? Nie dostałem żadnej informacji o zmianie w umowie.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 1067
  • 1686
  • 7

zmiany w abonamencie

Przeoczyłeś "Polityka Uczciwego Korzystania". To dotyczy wszystkich umów i nie wymaga zmian w umowie, regulacja nadrzędna, takie prawo.

• 5
  • 0
  • 0

zmiany w abonamencie

Prawo się zmieniło? Prawo w Polsce zabrania 4,5 GB w roamingu w abonamencie? Czy operator wprowadził swoje "prawo" i zapomniał poinformować klientów?

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3354
  • 8115
  • 151

zmiany w abonamencie

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2015/2120 z 25 listopada 2015 pozwala operatorowi ustalić zasady zapobiegające niewłaściwemu korzystaniu z usług roamingowych w Unii Europejskiej. Opłaty za roaming na terenie Unii Europejskiej zniesiono z myślą o osobach, które wyjeżdżają na wakacje lub okazjonalnie podróżują w celach biznesowych, a nie o osobach mieszkających lub długotrwale przebywających poza granicami Polski. Polityka Uczciwego Korzystania (ang. Fair Use Policy w skrócie „FUP”) to zasady ustalone przez Orange wraz ze zniesieniem opłat za roaming na terenie Unii Europejskiej. Zostały one opisane w Cenniku usług w roamingu dla Abonentów ofert na kartę i dla Klientów Indywidualnych na abonament oraz w Cenniku usług w roamingu dla Firm i obowiązują od 15 czerwca 2017 roku.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32827
  • 39136
  • 1391

zmiany w abonamencie

Masz abonament czy na kartę numer? Znasz nazwę abonamentu?

• 5
  • 0
  • 0

zmiany w abonamencie

Mam orange love. Dwa numery plus swiatlowod. taryfy na telefon to chyba krajowe w tym moj z roamingiem 4,5 gb. Umowa podpisywana około września. Dzisiaj zajrzałem do aplikacji orange. Zniknął mi licznik roamingu tych 4,5gb.

• 5
  • 0
  • 0

zmiany w abonamencie

Gdybym wiedział, że te 4,5 GB jest tylko na papierze pewnie podpisałbym inną umowę a w trakcie kontraktu nie podpisywałbym umowy z zagranicznym operatorem tylko na niograniczony internet, ale i na telefon.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32827
  • 39136
  • 1391

zmiany w abonamencie

Dla mnie to błędny sms lub bug w systemie. Dopłaty wejdą tylko dla oferty na kartę. Sugerowałbym zareklamować na BOK http://orange.pl/kontakt