bardzo dziwne „rzeczy” na FV

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 73
  • 56
  • 0

< ukrycie danych wrażliwych - moderator Rafał >

Dobry wieczór,

Teraz coś o fakturach - wiem temat nudny jak falki z olejem. Mam pakiet optymalny 50 GB Internetu Mobilnego LTE i płacę sobie co miesiąc 40,99 zł (-10 zł za te zgody i e-fakturę). Ok, potem włączyłem sobie usługę statycznego publicznego IP (20 zł/m-c + 5 zł - aktywacja). Okej… przekroczyłem pakiet więc dodatkowo naliczyło mi 10 zł. Spoko. A no i 1 zł za ratę za urządzenie.

Wychodzi mi 76,99 zł, a dostaję co? 85,02 zł! Dlaczego? Patrzymy na szczegóły faktury:

1.jpg2.jpg

Co to ma właściwie być? Raz piszą 74,02 zł, a raz 85,02 zł. Dlaczego  usługa „VPN statyczny” jest 2 razy i co to ma być (i z jakiej racji) to wyrównanie?

Bardzo dziwne jest również moje wykorzystanie z tamtego miesiąca (grudzień). Wtedy jeszcze działało (teraz oczywiście jest -> x.jpg i jest lipa, bo nie działa podgląd wykorzystania pakietu za okresy przeszłe), ale były takie „kwiatki”, że od ca. 25 grudnia do końca okresu rozliczeniowego (6 stycznia) nagle dzień w dzień miałem 0 MB wykorzystania… LOL, kiedy to właśnie w święta najwięcej korzystałem z internetu.

Za tą fakturę już zapłaciłem, ale widzę, że w styczniu znów się robią jakieś takie błędy (już o tym, że wczoraj przekroczyłem pakiet i dzisiaj powinno doliczyć 10 zł pakietu zapasowego, a nie doliczyło, i że niby mam jeszcze 0,19 GB do wykorzystania - nawet nie wspominam…)

3.jpg

(to już wczoraj wieczorem wykorzystałem, a dzisiaj w piątek - dzień roboczy jeszcze nie naliczyliście +10 zł za 10 GB?!)

4.jpgWg tego śmiesznego wykresu niejako przestałem używać internet już 11 stycznia, hahaha, potem są już tylko same 0 GB, 0 GB… 

Najlepsze jednak przed Wami:

5.jpg

LOL… wg tego dziadostwa 11 stycznia użyłem zaledwie 3 KB… przecież ja codziennie korzystam z tego pakietu… 3 KB to nawet polecenie ping więcej zużywa transferu. Niby 10 stycznia za jednym razem wykorzystałem 33+ GB? lol? 23 godziny włączony net? A co po 11 stycznia? Nagle nic? Czy to jest tak, że system Orange źle monitoruje wykorzystanie pakietu i potem dolicza coś, dorównuje by wyszło, że wykorzystałeś do 0? Kiedyś było dobrze, codziennie była tam wykorzystana jakaś tam cząstka pakietu, np. 6 GB, 5,21 GB, 4,01 GB na dzień itp. a teraz to jest jakaś tragikomedia! 

Czy przez te błędy naliczają jakieś wyrównania? Ale jakim prawem skoro jeśli wykorzystałem pakiet 50 GB i aktywował mi się pakiet 10 GB to po tym powinienem mieć lejek do 1 mbps ale już bez żadnych opłat!

O co tu chodzi?

14 ODPOW. 14

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2850
  • 4797
  • 121

Radzę poukrywać numery usług i inne dane wrażliwe...

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33105
  • 40667
  • 1403

Co do oplat na fakturze to jeśli włączyłeś vpn w poprzednim okresie rozliczeniowym, to płacisz jednorazowo extra aktywację. Opłata jest też naliczona proporcjonalne do liczby dni od dnia aktywacji do końca poprzedniego okresu (Twoja ramka na czerwono) plus z góry na nowy okres rozliczeniowy.

Co do rozliczenia danych, włączając vpn i zmieniając punkt dostępu tracisz kompresję. Ponadto jeśli ktoś korzysta z zewnętrznego dostępu to też liczonego jest jako transfer. Jeśli router włączony jest non stop, to na mój Orange widać ilość danych kiedy rozliczyła się sesja internetowa a nie kiedy wykorzystałeś dane. W razie wątpliwości złóż reklamację ale póki co na "oko" błędu za bardzo nie widać.

Ps. Ukryj dane ze zdjęć.

• 73
  • 56
  • 0

Co do oplat na fakturze to jeśli włączyłeś vpn w poprzednim okresie rozliczeniowym, to płacisz jednorazowo extra aktywację. Opłata jest też naliczona proporcjonalne do liczby dni od dnia aktywacji do końca poprzedniego okres (Twoja ramka na czerwono) plus z góry na nowy okres rozliczeniowy.

Ok, no to zapłaciłem za aktywację 5 zł i 20 zł za usługę, więc co to jest to 9 coś tam złotych?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33105
  • 40667
  • 1403

To inaczej placisz 20 zl za miesiąc. Okres rozliczeniowy masz 6.01 do 5.02 ale aktywacja była 23.12. Więc za okres 23.12 do 5.01 masz wyrównanie proporcjonalnie za liczbę dni.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33105
  • 40667
  • 1403

14 dni/ 31 dni * 20 zl = 9,03 zl

• 73
  • 56
  • 0

Znaczy się za okres do 5.02 nie będę musiał płacić pełnego 20 zł, bo już wcześniej trochę „nadpłaciłem”.

Inaczej z tego wnioskowania wychodzi, że IP statyczne jest 20zł+5zł+<dowlona ilość>zł, bo… czemu nie?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33105
  • 40667
  • 1403

Nie. Opłaty masz zawsze z góry (do przodu). Miesiąc wcześniej nie było oplaty. Jeśli włączasz usługę dodatkową w trakcie miesiąca, to jest wyrównanie proporcjonalnie za liczbę dni. Jakbyś aktywował w nocy 5.01 opłaty by nie było.

• 73
  • 56
  • 0

Moim zdaniem to jest coś nie tak. Jeśli usługa kosztuje 20 zł, to powinno być tylko to 20 zł, a nie, że to zależy od kiedy to włączyłem. Te dni za 9,03 zł to tak jakbym nie korzystał z tej usługi, ale bulić trzeba.

I kontynuacja: czemu dzisiaj nie doliczyli mi pakietu +10 GB za 10 zł? Ja już wczoraj wykorzystałem pakiet. Teraz w piątek im nie pykło to pewnie dopiero w poniedziałek się im uda. A może jeszcze doliczą jakieś wyrównania, bo spóźnili doliczyć pakiet zapasowy, a ja korzystałem sobie z internetu poza pakietami?…… żal ty…

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33105
  • 40667
  • 1403

Widocznie nie rozlaczyles internetu i systemy orange jeszcze nie odświeżyły sesji i danych na mój orange. Jest dziś dzień tzw. bilingowy dla niektórych klientów i pewnie jest wiele zleceń do przetworzenia. Wyłącz i włącz router to za kilka h powinno się odświeżyć.

Co do opłaty - to nie jest 20 zł za fakturę a 20 zł za miesiąc. Korzystałeś niecałe półtora miesiąca więc płacisz łącznie 29 zł.