Zmiana LOVE na Internet 5G

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 12
  • 0

Cześć wszystkim,

W związku z brakiem zasięgu światłowodu w domu jednorodzinnym oraz niską prędkością Internetu stacjonarnego zdecydowałem się przejść na Internet 5G bez limitu, który w tej lokalizacji działa bardzo szybko.

Obecnie moja mama (abonent A) posiada LOVE (TV+Net+Kom#1) + kom#2 + kom#3. Czyli telewizję, Internet stacjonarny oraz 3 numery komórkowe. Umowa trwa do 15.06.25, nie zostało złożone wypowiedzenie.

Konsultantka proponuje mi (abonent B) podpisanie umowy na 5G z kom#1 oraz dodatkowo kom#2 - z kom#3 i telewizji rezygnujemy - z jednoczesnym przeniesieniem tych numerów za zgodą abonenta A.

Powstają następujące pytania:

1. Czy konsultantka nie ma parcia na KPI sprzedając nową umowę i zwalając na mnie cały problem wypowiedzenia pierwszej + płacenia przez okres wypowiedzenia za obie umowy?

2. Co w takim wypadku z usługami komórkowymi w pierwszej umowie? Zostają dziury? Dają nowe numery?

3. Co z rabatami za lata współpracy przy umowie abonenta A? Ma to sens, czy lepiej przedłużać starą.

4. Czy nie lepiej zrobić cesje z abonenta A do B -> złożyć wypowiedzenie -> zadzwonić na infolinię i zmodyfikować ofertę na taką, jaka jest obecnie potrzebna?

Z góry dziękuję za pomoc.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1488
  • 5933
  • 57

@michalvarsovien  najlepiej zrobić cesje i podpisać nową umowę. Nie trzeba składać wypowiedzenia. Już nie istnieje coś takiego jak bonusy dla starych klientów. Konsultantka ma parcie, bo mają premie od pozyskania umowy/klienta.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

@michalvarsoviennapisał(-a)

...

Co z rabatami za lata współpracy

...

Takiego zwierzęcia nie ma. 😉

PS. Numery komórkowe są poprzypisywane do PESELi, nie da się nimi dysponować ot tak. Jeśli mają być te same to i abonent musi być ten sam. Albo trzeba będzie zrobić cesję.

PS2. Z pakietu LOVE nie da się wyjąć wszystkich numerów komórkowych, najwyżej dodatkowe. Wyjęcie numeru głównego oznacza automatycznie zerwanie umowy.

PS3. Czyli chyba ostatnia opcja najlepsza.

• 1488
  • 5933
  • 57

@michalvarsovien  najlepiej zrobić cesje i podpisać nową umowę. Nie trzeba składać wypowiedzenia. Już nie istnieje coś takiego jak bonusy dla starych klientów. Konsultantka ma parcie, bo mają premie od pozyskania umowy/klienta.

• 4
  • 12
  • 0

Czyli cesja i potem przedłużenie umowy na nowych warunkach? Da się to zrobić w poniższy sposób?

8.06.2025 wniosek o cesję

9.06.2025 zatwierdzenie cesji

10.06.2025 wybór nowej oferty w miejsce starej, czyli: zamiana LOVE + 2 numerów na 5G bez limitu z telefonem + 1 numer? (w praktyce oznacza to likwidację TV i jednego numeru oraz zmianę sposobu dostarczania internetu)

• 1488
  • 5933
  • 57

@michalvarsovien  tak szybko to nie, ale kolejność się zgadza. Zabierz mamę na wycieczkę do salonu Orange😉

• 4
  • 12
  • 0

Okej a mam pytanie o numer #1

Love zawiera numer #1 + TV + internet stacjonarny dodatkowo mam numer #2 i #3

Sęk w tym, że najbardziej zależy mi na tym numerze, który "siedzi" w LOVE oraz numerze #2. Ten trzeci idzie do rezygnacji.

Nie będzie z tym problemu, żeby ten #1 wyjąć z LOVE, #2 zostawić i dobrać stacjonarne 5G a całą resztę wywalić? Najlepiej przed 15.06 bo wtedy jest koniec okresu rozliczeniowego.

• 1488
  • 5933
  • 57

@michalvarsovien  zrobisz sobie całkiem "nowe" pakiety. Wcześniejsze przestaną istnieć po podpisaniu nowej umowy.

• 4
  • 12
  • 0

Dzięki wszystkim. Skąd wy to wszystko wiecie 🙂

W takim razie robię cesję i podpisuję nową umowę na starym koncie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

@michalvarsoviennapisał(-a)

Dzięki wszystkim. Skąd wy to wszystko wiecie 🙂

W takim razie robię cesję i podpisuję nową umowę na starym koncie.

Koniecznie napisz jak poszło 😉. Właśnie stąd wiemy - od tych co już to przerobili. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 324
  • 1407
  • 33

Uslugi stacjonarne są przenoszone na nowego wlasciciela zgodnie z cyklem rozliczeniowym.