- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam,
Próbuję skonfigurować VoIP od Orange VDSL na własnym telefonie VoIP firmy Siemens marki Gigaset model C530 IP, ale jak można się domyślić, coś mi nie wychodzi 🙂 telefon pokazuje, że rejestracja nie powiodła się. Jest weekend i pomoc Orange dopiero nadciąga, ale może ktoś na podstawie danych dostrzeże i podpowie mi, gdzie mam coś nie tak 🙂
Mam nazwę użytkownika 48nrtelefonu@neofon.tp (gdzie nrtelefonu oczywiście jest prawidłowy), otrzymałem już hasło do uwierzytelnienia od Orange i prawidłowo je wpisuję.
Do VoIP próbowałem niemal wszędzie (ogólne dane operatora: domena, adres serwera proxy, serwer rejestracji) wpisać neofon.tp.pl. Próbowałem coś wpisać po włączeniu serwera STUN, ale albo mam nieaktualne adresy, albo to nie w tym (tj. w zaporze NAT) tkwi rzecz, bo w ogóle konto się nie zarejestrowało, czyli nie dochodzę do etapu, w którym STUN jest potrzebny (źródło).
Zrzut ekranu z konfiguracji C530 poniżej.
Własny router firmy Netgear jest skonfigurowany chyba prawidłowo, internet hula, telewizja z talerzem satelitarnym od OrangeTV też działa (VDSL2 PTM PPPoE, VPI 0 VCI 35 VLANID 35 priority 0; UPnP włączone działa, ale ten telefon najwyraźniej z niego nie korzysta; działam na IPv4 bo nie udało mi się skonfigurować routera na IPv6 choć powinien to obsługiwać, ale nie tego dotyczy wątek; algorytm SIP w zakładce WAN wyłączony bo ponoć czasem sprawia kłopoty; zaawansowane ustawienia VLAN/IPTV wyłączone bo jakiekolwiek mostki WAN-LAN powodują mi, że internet przestaje działać). Nie skorzystam z routera FunBox/Sagem, bo wtedy dochodzą mi problemy z QNAP, poza tym Sagem co jakiś czas tracił ustawienia (resetował się), co dodatkowo utrudniało ciągłe przywracanie ustawień (ręczne lub z pliku, i tak było czasowo). Ale znów, nie tego dotyczy mój wątek tutaj 🙂 tylko VoIP.
Czytałem tutaj wątek nr 6055, ale mi nie pomogło.
Ktoś może coś widzi lub wie, gdzie popełniam błąd? 🙂 Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VoIP Siemens Gigaset C530 IP konfiguracja
@Piotrekk85, Geniuszu 🙂 a ja matoł… 🙂 DZIĘKI!!! „Połączenie zarejestrowano”. Przychodzące na VoIP działają. Teraz chwilę mi dajcie, dlaczego wychodzące nie…
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
OK, też mam, działa. W konfiguracji telefonu VoIP przez przeglądarkę na komputerze, w zakładce ustawienia→telefonia→przypisanie numeru→[dana słuchawka]→trzeba wskazać dla połączeń wychodzących i przychodzących to samo nowo skonfigurowane połączenie VoIP (telefon po fabryce nie ma takiego skonfigurowanego, dlatego nie mógł mieć go przypisanego).
@Piotrekk85, jeszcze raz, dzięki 🙂 Nawet nie wierzyłem, że tak szybko się uda i tak mało potrzeba 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skąd brałeś numery portów? bo nie mam rozpiski a jakoś niektóre są zbędne i powinny być na defaulcie.
Takie domyślnie podpowiedział C530, ale mogę zapewnić, że działają, przetestowana rozmowa wychodząca i przychodząca 🙂
Masz VDSL w wersji do 80 mega (czy to może jakaś stara wersja do 40 mega)?
80. Ponoć za kilka lat będzie światłowód (…tu na razie jest ściernisko… czy jak to leciało).
Dzięki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
mi też pomogliście ja zakupiłem słuchawkę Gigaset C430HX okazało się, że ona nie posiada w sobie bazy więc dokupiłem Gigaset N510 IP PRO, męczyłem się miesiąc z konfiguracją, aż w końcu znalazłem Wasz post z przed 2 lat, zadziałało serdeczne dzięki 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pozdrowienia 🙂