Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Umowa poprzedniego najemcy blokuje mi zamówienie usługi

ROZWIĄZANE
hadrian22
Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
Solved!

Wiadomość zawiera hiperłącze

To ja mam inny problem. Na moim adresie jest działająca - wg. Orange - umowa poprzedniego najemcy. Orange twierdzi że mi nie podłączy na tym adresie mojego internetu.

Co mam zrobić? Nie ma kontaktu z poprzednim najemcą. Kupiłem to mieszkanie i chce przenieśc usługę z poprzedniego adresu na swój - Orange odmawia.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji
Solution

Jeśli kupiłeś (masz tytuł prawny do lokalny), możesz wystąpić do poprzedniego właściciela o usunięcie umowy (wad prawnych). Długa droga, bo Orange od tak nie rozwiąże umowy - ale to jest to do zrobienia o ile nie korzystasz z internetu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7
marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy

@hadrian22 1. Możesz wziąć neta od innego dostawcy jeśli tam działa. 2. Skontaktować się z właścicielem mieszkania żeby dał namiary do poprzedniego najemcy albo niech sam zrobi z tym porządek.

3. Czekać aż umowa tego najemcy się zakończy lub co bardziej prawdopodobne wyłączą go bo nie płaci za rachunki.

PARANOJA
Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy

@hadrian22  jest to nowe budownictwo czy stare albo światłowod wprowadzali czy deweloper sam doprowadził do miejsca technicznego? 

Pytanie jaki standard instalacji jest w budynku na tej podstawie można ocenić co trzeba zrobić abyś miał ftth  

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji
Solution

Jeśli kupiłeś (masz tytuł prawny do lokalny), możesz wystąpić do poprzedniego właściciela o usunięcie umowy (wad prawnych). Długa droga, bo Orange od tak nie rozwiąże umowy - ale to jest to do zrobienia o ile nie korzystasz z internetu.
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@hadrian22  jest kilka aspektów sprawy. Czy umowa jest regularnie opłacana? Czy najemca jest dostępny, czy jest z nim kontakt? Jaki to typ usługi i umowy? Czas określony czy nieokreślony? Typ lokalu( dom, mieszkanie w bloku)?

Typ prawa do lokalu( jesteś właścicielem, czy kolejnym wynajmującym)? Czy jest możliwe korzystanue z usługi ( jest w lokalu modem i dziala)?

Jak widzisz od wielu rzeczy zależy kolejność postepowania

marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy

@hadrian22 no troszkę zawaliłeś sprawę jak kupowałeś mieszkanie. Zawsze trzeba rozliczyć się z poprzednim właścicielem czy nie zalega z czynszem czy gaz i prąd ma opłacony. Dotyczy to również innych mediów np internetu. Odpowiedni zapis powinien znaleźć się w akcie notarialnym i jako oświadczenie dla notariusza.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@hadrian22 najgorsze, że starą nie możesz administrować. Nie możesz zdjąć, a jak nawet  modemu nie masz, to i używać. Ostatnio rozpatrywaliśmy możliwą ilość usług w lokalu i możesz mieć drugą, pod warunkiem pozytywnych warunków technicznych, a nie ilości usług w lokalu.

pirenej
Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy

@hadrian22napisał(-a)

Kupiłem to mieszkanie i chce przenieśc usługę z poprzedniego adresu na swój

A stara umowa jeszcze aktywna? Czy w nowym miejscu jest dostęp do zakończenia abonenckiego? Czy to ta sama technologia? To odpal sprzęt w nowym miejscu. Nawet tylko na próbę, potem zobaczysz co dalej.