Umowa abonamentowa na 3 numery telefonu - brak internetu

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8684
  • 35120
  • 293

@Buritonapisał(-a)

@j131 jakbyś miał na głowie całodobową opiekę nad niepełnosprawnymi leżącymi rodzicami, gdzie jedno jest praktycznie warzywem, a drugie po udarze to uwierz mi nie miałbyś czasu jeździć po salonach i wyjaśniać sprawy. W domu ma wifi, więc dostęp do internetu miała, jak musiała wyjechać na zakupy, do lekarza lub apteki to dostępu do internetu już nie było. Pomimo, że umowa powinna jej gwarantować dostęp do internetu mobilnego.

W tym przypadku jest tak że karta SIM w ogóle nie generuje połączenia internetowego. Jest tylko zasięg sieci z bts, bez informacji typu LTE, H+ czy 3G.

To nawet mając umowę tylko na same rozmowy czy SMS karta SIM umożliwia połączenie z internetem, lecz wtedy opłaty zgodnie z cennikiem. W tym przypadku nie ma możliwości nawiązania takiego połączenia internetowego.

To dopiero na jej mówię, że Orange świadczy niewłaściwe warunki zawartej umowy, to mi dała telefon i mówi napraw, bo ja już sił nie mam...

Zadzwoniłem na infolinię, 20 minut nikt nie odbierał, napisałem że swojego konta w Orange, po uwierzytelnieniu konsultant zresetował ustawienia karty SIM. Nic to nie pomógło.

Wybacz proszę, ale nie mam zdolności jasnowidzenia. Twoje informacje są, ze zrozumiałych powodów, nieprecyzyjne i zgadnięcie na ich podstawie co jest nie tak graniczy z cudem. Zainteresowana musi to ogarnąć, jeśli chcesz jej pomóc, to doradź większą asertywność w kontaktach z operatorem. Składanie reklamacji na niedziałanie usługi nie jest jakieś szczególnie skomplikowane. Do punktu obsługi chodzić po to nie trzeba. A jak już się pójdzie to nie wolno dać się spławić. Co my tu możemy poradzić, bez dostępu do jakichkolwiek danych?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 76
  • 349
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Coś tu nie gra. Na żadnym iPhone nie działają RCS. Tam chyba jest głębszy problem.  Zapytam inaczej. Co działa na tej karcie ?  Chyba że miałeś na myśli SMS over IP?

Pokaż szczegóły
Faktycznie nie ma wiadomości RCS na iPhone. Ale ona nie odbiera smsów/mmsów jak nie ma dostępu do internetu na iPhone 11.

@j131 o problemie dowiedziałem się w sobotę. Zadzwoniliśmy na infolinię i po 20 minutach oczekiwania nikt nie odebrał.

Napisałem z mojego konta w Mój Orange i po uwierzytelnieniu zresetowano ustawienia karty SIM, które nic nie zmieniły. Później była przerwa techniczna i nic nie można było reklamować.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5952
  • 57

@Buritonapisał(-a)

@atlas_cudownapisał(-a)

Coś tu nie gra. Na żadnym iPhone nie działają RCS. Tam chyba jest głębszy problem.  Zapytam inaczej. Co działa na tej karcie ?  Chyba że miałeś na myśli SMS over IP?

Pokaż szczegóły
Faktycznie nie ma wiadomości RCS na iPhone. Ale ona nie odbiera smsów/mmsów jak nie ma dostępu do internetu na iPhone 11.

@Burito  SMSy przy połączeniu z internetem działają po wifi calling. Dzisiaj faktycznie SMS z 80233 nie przyszedł. Pewnie przez jakieś prace, wczoraj jeszcze działało.

• 76
  • 349
  • 0

@Glut zatem jak czaty RCS nie działają na iPhone to "zwykłe" SMS-y powinny dochodzić i powinny się dać wysyłać bez dostępu do internetu. A tu nie działają bez dostępu do internetu.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8684
  • 35120
  • 293

Spekulacje i domysły. Pierwsza rzecz to zalogować się na swoje czyli jej konto MO i złożyć formalną reklamację. Działanie z poziomu innego konta tylko dodaktowy zamęt wprowadza.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5952
  • 57

@Buritonapisał(-a)

@Glut zatem jak czaty RCS nie działają na iPhone to "zwykłe" SMS-y powinny dochodzić i powinny się dać wysyłać bez dostępu do internetu. A tu nie działają bez dostępu do internetu.

@Burito  "zwykłe" SMSy nie działają pewnie dla tego, że karta SIM nie obsługuje LTE, bo jest za stara. Oprócz tego SMSa można też to sprawdzić w aplikacji MO w BOK, lub salonie.

• 76
  • 349
  • 0

@j131 kolego powiedz mi czego nie rozumiesz z moich relacji, chętnie ci rozjaśnię.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2847
  • 12145
  • 75

@BuritoInfolinia jest czynna od poniedziałku do piątku.  Z tą kartą chyba jest większy problem, niż brak transmisji danych.  Napisz proszę co działa . Możesz wykonać połączenie przychodzące i wychodzące, jeżeli nie jesteś w zasięgu wi-fi? O SMS wspomniałeś, że nie nie działają, ale czy również ich nie odbiera?  Do SMS nie jest wymagany net, ani LTE. Wystarczy połączenie GSM 2, czyli to najbardziej podstawowe.

• 76
  • 349
  • 0

@atlas_cudow jedynie co działa to karta łączy się z BTS-ami, co umożliwia wykonywanie i odbieranie rozmów telefonicznych. Nie ma możliwości nawiązania jakiegokolwiek połączenia z internetem mobilnym.

Można to robić poza zasięgiem WiFi.

Jak pisałem sms/mms można odbierać i wysyłać dopiero jak telefon jest w zasięgu domowej sieci WiFi.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3026
  • 15991
  • 80

Przełożyć kartę SIM do innego telefonu, może telefon ma usterkę, na portalu www Mój Orange wymienić kartę SIM, choć według mnie uszkodzenie gniazda SIM jest w telefonie 😎