Spam mailowy i smsowy

ROZWIĄZANE

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 4
  • 0

Spam mailowy i smsowy

Czy Orange naprawdę musi aż tak spamować skrzynkę mailową?

Mam światłowód w Orange od około 1,5 roku i regularnie dostaję od nich maile marketingowe. Zdarza się, że przychodzi ich kilka w tygodniu. Ostatnie cztery dostałem 9, 10, 11 i 13 marca.  

Do tego dochodzi jeszcze kilka SMS-ów marketingowych tygodniowo, więc w praktyce kontakt marketingowy z Orange mam częściej niż z niektórymi znajomymi.  

Rozumiem, że firmy wysyłają oferty - w końcu większość z nich daje rabat marketingowy w zamian za zgodę na kontakt. Tylko że w innych firmach mail marketingowy raz w miesiącu to już dużo.  

Natomiast w Orange wygląda to tak, jakby ktoś uznał, że skoro zgoda jest, to można wysyłać wszystko i jak najczęściej.

Trochę umiaru naprawdę by nie zaszkodziło.

*Temat przeniosłem z działu "Internet domowy" - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Spam mailowy i smsowy

@jakisloginnapisał(-a)

...

wygląda to tak, jakby ktoś uznał, że skoro zgoda jest, to można wysyłać wszystko i jak najczęściej.

...

To co opisujesz jest trochę dziwne. Zalecałbym ci przejrzenie zgód które wyraziłeś. Spośród tych wielu zgód które tam są możliwe, tylko jedna jest potrzebna żeby utrzymać rabat, i wyrażenie tej zgody, u mnie przynajmniej, nie skutkuje zalewem maili i SMSów. Jest spore prawdopodobieństwo, że możesz sytuację dość radykalnie zmienić cofając większość zgód które wyraziłeś, bez negatywnych skutków finansowych.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1944
  • 8315
  • 69

Spam mailowy i smsowy

@jakislogin  zawsze możesz włączyć antyspam w telefonie/mailu.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 542
  • 2290
  • 5

Spam mailowy i smsowy

W gmailu masz cos takiego filtry i zablokowane maile, to jezeli orange wysyla ci z tego samego maila to mozesz ustawic zeby tylko marketingowe wrzucaly do kosza

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 485
  • 1336
  • 13

Spam mailowy i smsowy

@deest @Glut 

Szanowni, wszyscy wiemy, jak można się bronić przed spamem - ale mam wrażenie, że nie o to autorowi wątku chodziło…

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 542
  • 2290
  • 5

Spam mailowy i smsowy

@Janhalbnapisał(-a)

@deest @Glut 

Szanowni, wszyscy wiemy, jak można się bronić przed spamem - ale mam wrażenie, że nie o to autorowi wątku chodziło…

Tak, ale my nic nie zaradzimy z tym jako uzytkownicy forum. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

Spam mailowy i smsowy

@jakislogin Albo rybki albo akwarium…

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

Spam mailowy i smsowy

@jakislogin  skoro spamuje, znaczy z punktu widzenia firmy, musi. Taka polityka informacyjna i nic nie poradzisz. Podpowiemy, że raz wyrażasz zgody na przesyłanie informacji, a później możesz zdanie zmienić bez konsekwencji. Zatem odznacz te dwie pozycje w zgodach i tyle 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Spam mailowy i smsowy

@jakisloginnapisał(-a)

...

wygląda to tak, jakby ktoś uznał, że skoro zgoda jest, to można wysyłać wszystko i jak najczęściej.

...

To co opisujesz jest trochę dziwne. Zalecałbym ci przejrzenie zgód które wyraziłeś. Spośród tych wielu zgód które tam są możliwe, tylko jedna jest potrzebna żeby utrzymać rabat, i wyrażenie tej zgody, u mnie przynajmniej, nie skutkuje zalewem maili i SMSów. Jest spore prawdopodobieństwo, że możesz sytuację dość radykalnie zmienić cofając większość zgód które wyraziłeś, bez negatywnych skutków finansowych.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 183
  • 829
  • 4

Spam mailowy i smsowy

Dokładnie. Radzę przeanalizować jakie zgody ma się zaznaczone, bo jest ich sporo. Mam w Orange klepniętą podstawową "zgodę marketingową" i nie pamiętam kiedy od nich otrzymałem telefon czy SMS (ostatni sprzed trzech tygodni, że dziękują za wpłatę 😁). E-mail tez bardzo rzadko. Najbardziej spamersko jest w Mój Orange, ale to mało przeszkadza.

Czasami korzystając z jakieś promki/rabaty, może włączyć jakieś dodatkowe zgody komunikacji marketingowej.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3202
  • 17114
  • 84

Spam mailowy i smsowy

Też mam podstawowa zgodę i nic na telefon nie idzie, na @ też mało, Gmail zresztą ładnie to filtruje, obstawiam że zaznaczone są wszystkie zgody na marketing i dlatego tyle tego jest 😎