- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć
Sprawa jest tego typu, w zeszłym tygodniu nabyliśmy nowy numer na firmę w planie XL i do niego dobraliśmy telefon a dokładnie Xiaomi 14.
Jednakże w wyżej wymienionym telefonie jest umieszczona inna karta z innym numerem w Orange w planie L.
I robiąc test prędkości doznałem poniekąd szoku gdyż ta karta z planem L bez względu na porę dnia osiąga sporo gorsze wyniki prędkości chociażby pobierania względem tej w planie XL.
Moje pytanie brzmi - Czy problem może tkwić w samej karcie która to będzie miała jakoś w Październiku bodajże 8 lat czy w zupełnie innym miejscu mam szukać źródła "problemu"???
Ps.
Wyniki speedtestu między pierwszą a drugą kartą (różnica max 2 min)
Karta plan L 21,3/1,59Mbps
Karta plan XL 136/3,03Mbps
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Różne prędkości internetu mimo tego samego urządzenia
@RexRX_X może być wina karty SIM lub braku agregacji pasm. Warto by najpierw ustalić na infolinii, czy jest włączona agregacja pasm oraz 5G, dopiero potem ewentualna wymiana karty SIM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
5G jest raczej włączone gdyż przy włączeniu transmisji danych wyświetla się na pasku jak i mam uruchomione w samych usługach na mojorange.
Natomiast zainteresował mnie ten zapis w usłudze "Możliwość korzystania z 5G":
"Aby korzystać z 5G musisz posiadać urządzenie działające w tej technologii, znajdować się w zasięgu 5G oraz posiadać kartę SIM 4G LTE (USIM)"
O ile ta nowa karta SIM z planem XL ma na sobie dopisek USIM.MC to niestety ta moja od planu L ma dopisek LTE.MC
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@RexRX_X żeby cokolwiek porównywać powinieneś wymienić kartę na nową. Tylko na takich samych kartach można się pokusić o testy takie, jakie zrobiłeś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z tym logowaniem do 5G to bym nie przesadzał. Ja niedawno w Krakowie na Floriańskiej musiałem zablokować 5G w telefonie, żeby mi internet zaczął działać. Dopiero po wymuszeniu LTE mogłem korzystać bez problemów z netu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ianus72 jeżeli jest agregacja pasm, to 5G i LTE razem całkiem fajnie śmiga. Zgodnie z regulaminem można osiągnąć 370 Mbit/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właśnie byłem zaprowadzić siorkę do szkoły i nabyłem drogą kupna starter za 5 zł.
Tylko że....
Na karcie jest napisane lte.mc 😞
I nie wiem czy kupiłem zły starter czy po prostu te karty nie są tak ogólnodostępne.
Sprawdziłem z ciekawości kartę którą mam w routerze i też ma na sobie ten dopisek usim.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
„Żeby sprawdzić czy karta SIM obsługuje technologię LTE wystarczy wyjąć kartę SIM z telefonu i spojrzeć na symbole, które znajdują się na karcie. Jeżeli na karcie SIM znajduje się jedno z oznaczeń: usim, usimMC, NJU4, oznacza to, że karta wspiera technologię LTE.”
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArturnapisał(-a)Zgodnie z regulaminem można osiągnąć 370 Mbit/s.
Chciałbym mieć wszędzie transfer zgodnie z regulaminem.... 🙂
A co do krakowskiego przypadku... sam byłem zdziwiony, bo to niby jedno z bardziej "nowe 5G" miejsc a musiałem tam 5G wyłączyć, żeby mi cokolwiek zadziałało.